Ξανθάκης στον COSMOS 96,5: Από το 2000 υπήρχαν οι περιοχές NATURA, τώρα θα τεθεί σε ισχύ η περιβαλλοντική μελέτη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 16:34

Ξανθάκης στον COSMOS 96,5: Από το 2000 υπήρχαν οι περιοχές NATURA, τώρα θα τεθεί σε ισχύ η περιβαλλοντική μελέτη

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», φιλοξενήθηκε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων Μιχάλης Ξανθάκης ,  εξηγώντας ξανά τι προβλέπει η μελέτη που είναι σε διαβούλευση για το διαχειριστικό σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που περιλαμβάνει χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές NATURA της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Ο κος Ξανθάκης εξήγησε ότι οι περιοχές NATURA έχουν θεσμοθετηθεί από το 2000, αλλά όλα αυτά τα 23 χρόνια που μεσολάβησαν δεν υπήρξε ούτε ζωνοποίηση, ούτε Προεδρικό Διάταγμα ώστε να τεθούν σε εφαρμογή. «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια εκπονεί μελέτες και σχέδια διαχείρισης. Η μελέτη προβλέπει κάποιες ζώνες επιτρεπόμενων χρήσεων. Αυτές οι χρήσεις προσπαθούν να συγκεράσουν τους οικονομικούς δείκτες, τις κοινωνικές σχέσεις και το προστατευτέο αντικείμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Ξανθάκης σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με την μελέτη και για ποιο λόγο έχει προκαλέσει ανησυχία.

Παράλληλα σημείωσε ότι όσοι αυτοί την στιγμή θεωρούν ότι θίγονται, θα μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως NATURA λαμβάνοντας όμως  υπόψιν τα προστατευτέα αντικείμενα.




00 inkefalonia general ad 300X250