Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης : ''Κάθε σταγόνα μετράει...''

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 15:37

Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης : ''Κάθε σταγόνα μετράει...''

                       

     Σήμερα το 1992 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε για πρώτη φορά την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

       Σήμερα, όλοι εμείς πρέπει να σκεφτούμε και να απαντήσουμε τι σημαίνει το νερό για τον καθένα μας.

       Μια ερώτηση που μοιάζει εύκολη, όμως δεν μπορεί να απαντηθεί απλά. Και αυτό γιατί το νερό σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα για τον καθένα από εμάς, γιατί είμαστε όλοι διαφορετικοί.

       H σημασία του νερού, αναγκαίου στοιχείου για την ίδια μας την επιβίωση, εξαρτάται από την γεωγραφική κατανομή, το φύλο, τις παραδόσεις, το κοινωνικό πλαίσιο που ζούμε και το τοπικό μας περιβάλλον.

       Το νερό αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες για την ανάπτυξη και μεγιστοποίηση της απόδοσης των καλλιεργειών μας. Ο ντόπιος Ελαιουργικός, Αμπελουργικός, Μελισσοκομικός, Κηπευτικός και δευτερευόντως ο Κτηνοτροφικός τομέας απορροφούν περίπου το 70% των ποσοτήτων νερού που καταναλώνονται για την καλλιέργεια προϊόντων για οικιακή χρήση, προμήθεια αγοράς και μεταποίηση.

       Δεν μπορεί να συμπυκνωθεί σε λίγες γραμμές το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε ως προς την τεράστια σημασία αυτού του πολύτιμου πόρου.

       Με την χρήση προϊόντων στάγδην άρδευσης, υδροπονίας και τεχνητής βροχής, ενισχύουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης της αλόγιστης χρήσης του νερού και διαδίδουμε το μήνυμα ότι κάθε σταγόνα μετράει.

     Επειδή το νερό είναι περιορισμένο και η χρήση του έχει κόστος, ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας και Ιθάκης θεωρεί ότι είναι ανάγκη να υπάρχει ένα πλαίσιο διαχείρισης του νερού. Ειδικότερα για τη γεωργία χρειάζεται να υπολογίσουμε τις ανάγκες των καλλιεργειών μας σε νερό, να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες κατά τη μεταφορά και κατά το πότισμα και να προστατεύσουμε την ποιότητά του.

     Το νερό είναι σύμμαχός μας σε κάθε στιγμή της ζωής. Μην το σπαταλάμε! 

                    Από Ε.Α.Σ (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης