Εκπρόσωπος Τύπου του ΜΕΡΑ 25 στον COSMOS 96,5: "Βλέπουμε με σοβαρότητα την Κεφαλονιά - Θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 17:49

Εκπρόσωπος Τύπου του ΜΕΡΑ 25  στον COSMOS 96,5: "Βλέπουμε με σοβαρότητα  την Κεφαλονιά - Θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα"

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜΕΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης, με αφορμή την επίσκεψη στην Κεφαλονιά 24 και 25 Ιανουαρίου αντιπροσωπείας του ΜΕΡΑ 25.

«Ερχόμαστε στην Κεφαλονιά και στα Ιόνια Νησιά συνολικά, διότι θεωρούμε χρέος μας εν όψει  των επικείμενων εκλογών να πληροφορήσουμε τους πολίτες για τις θέσεις και τις προτάσεις  του ΜΕΡΑ 25,σε μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης κλπ».

Ο κ. Κριθαρίδης ανέλυσε σχετικά:

Τα της ακρίβειας και την θέση του ΜΕΡΑ 25: « Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το Νο1 που απασχολεί την κοινωνία. Αυτό το οποίο βλέπουμε καθημερινά  στα σούπερ μάρκετ, στο ρεύμα κλπ, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με το καλάθι της κυβέρνησης, ούτε με τα άλλα που προσπαθούν με επικοινωνιακούς κυρίως όρους να προωθήσουν. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει  η κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας , που την θεωρούμε σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη. Μπορεί  η ενεργειακή κρίση να είναι ένα διεθνές και Ευρωπαϊκό φαινόμενο, αλλά εδώ είμαστε πρωταθλητές στις τιμές. Αυτή τη στιγμή είναι αδιανόητο να υπάρχει  ΦΠΑ 24% σε μία σπασμένη οικονομία  όπως την Ελληνική και ταυτόχρονα να υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την αύξηση  του διαθέσιμου εισοδήματος. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή  του κατώτατου μισθού, των βασικών κοινωνικών επιδομάτων και των χαμηλών συντάξεων, ανά μήνα.  Έχουμε μία συσσωρευμένη ακρίβεια την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες , οι οποίοι έρχονται μετά από 13 χρόνια απανωτών κρίσεων ,με επιφανειακά και επικοινωνιακά μέτρα. Δυστυχώς  η Κυβέρνηση και συνολικά οι μνημονιακές κυβερνήσεις που έχουν επιλέξει το δόγμα του ναι σε όλα στα κελεύσματα της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ακολουθούν αυτή την πολιτική , που σε μεγάλο βαθμό ευνοεί ολιγαρχικά και κερδοσκοπικά συμφέροντα στη χώρα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ρήξη με αυτές τις πολιτικές και γι αυτό το λόγο προτάσσουμε αυτές τις θέσεις».  

Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Στο θέμα των υποκλοπών: « Είναι ένα θεσμικό πολύ σοβαρό ζήτημα , γιατί εδώ μιλάμε για την λειτουργία της ίδια της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μας έλεγαν το καλοκαίρι να βγούν όλα στο φώς. Στην συνέχεια είδαμε όλες τις μεθοδεύσεις και σε επίπεδο Επιτροπών της Βουλής, αλλά και με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο και τη σχετική γνωμοδότηση, με την απαγόρευση της κατάθεσης των στοιχείων από τον πρόεδρο της ΑΑΔΕ στην Βουλή, που κατατείνουν στο ότι η Κυβέρνηση επιλέγει να συγκαλύψει αυτό το σκάνδαλο, διότι προφανώς είναι ένοχη. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ευθύνεται για ζητήματα που δεν είναι καθόλου αμελητέα , όπως το να παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι και σε μία προεκλογική περίοδο με ότι αυτό συνεπάγεται».

Στο θέμα της ενέργειας: « Το ζήτημα το οποίο τίθεται, έχει να κάνει με το χρηματιστήριο της ενέργειας.  Εδώ έχουμε έναν μηχανισμό που είναι σημαντικό να τον καταλάβουν οι πολίτες. Υπάρχει ένα χρηματιστήριο με 5 παίχτες στην ουσία , οι οποίοι διαμορφώνουν τις τιμές με την μέθοδο της οριακής τιμολόγησης και αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ακόμα και αν μπορέσει να παραχθεί ενέργεια από ΑΠΕ, που είναι πολύ φθηνότερη από την ενέργεια από το φυσικό αέριο, όλη η ενέργεια τιμολογείται με την τιμή παραγωγής ενέργειας από το φυσικό αέριο. Αυτά είναι για μας αδιανόητα, συνιστούν μια θεσμοθετημένη αισχροκέρδεια, η οποία πρέπει να καταργηθεί στη ρίζα και στην πράξη. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο  της ενέργειας και η οριακή τιμολόγηση και να γίνει επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ μαζί με τα δίκτυα, για να ασκείται μια δημόσια ενεργειακή πολιτική , χωρίς να επιδοτούνται από τον κρατικό κορβανά  οι ολιγάρχες δήθεν για να μειώνονται οι τιμές στους λογαριασμούς. Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι εύκολη και θεμιτή, όπως  ανάλογες κινήσεις έγιναν στην Γαλλία και πρόσφατα στην Γερμανία. Οι ΑΠΕ  είναι δεδομένο συνιστούν το μέλλον, όμως το πώς το διαχειρίζεται η Ελληνική Κυβέρνηση, είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Κανείς δεν διαφωνεί ότι πρέπει να υπάρξουν ΑΠΕ , αλλά να δούμε πως γίνεται αυτή η χωροταξία, το να αποψιλώσουμε τα βουνά μας, η να μπούμε σε αρχαιολογικούς χώρους, δεν είναι μια οικολογική λύση. Εμείς προτείνουμε πλωτές ανεμογεννήτριες στην ανοιχτή θάλασσα ,να μην υπάρχουν στην στεριά και όσον αφορά τα φωτοβολταικά, θεωρούμε αδιανόητο το ότι τοποθετούνται σε καλλιεργήσιμη γη, την ώρα που στα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν στις ταράτσες φωτοβολταικά. Είμαστε υπέρ των πρακτικών που δεν αλλοιώνουν τις τοπικές κοινωνίες και αυτή η πράσινη ενέργεια δεν μπορεί να γίνεται υπέρ των συμφερόντων και εχθρευόμενη σε μεγάλο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες».

Στο θέμα της υγείας: « Το ζήτημα της υγείας είναι συνολικό και έχει να κάνει και με την πολιτική αποψίλωσης της Δημόσιας υγείας όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα και σε περίοδο πανδημίας. Χρειάζεται ενίσχυση όλων των υποδομών στα νησιά, στην Κεφαλονιά κλπ και χρειάζονται και κίνητρα για να έρθουν οι γιατροί. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα πλέον λόγω  των ενοικίων σε τουριστικές περιοχές και πολλοί γιατροί αρνούνται να μεταβούν σ αυτές τις περιοχές, διότι εξαναγκάζονται το καλοκαίρι είτε να αλλάξουν σπίτι, είτε οτιδήποτε άλλο. Εμείς έχουμε κάνει σχετική πρόταση να υπάρχουν στην διάθεση του Δημοσίου κτήρια τα οποία θα δίνονται σε γιατρούς, σε δασκάλους κλπ που πρέπει να στελεχώνουν τα νησιά αι από κει κι έπειτα η συνολική ενίσχυση του ΕΣΥ  με μόνιμο προσωπικό, με υποδομές, είναι μία συνολική θέση μας για τη δημόσια υγεία».

Στο τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του κλιμακίου του ΜΕΡΑ 25 στα Ιόνια Νησιά και στην Κεφαλονιά: « Θα κατεβάσουμε ψηφοδέλτιο και στην Κεφαλονιά, όπως και σε όλες  τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Βλέπουμε με μεγάλη σοβαρότητα  την Κεφαλονιά και όλα τα Ιόνια Νησιά, διότι για εμάς προέχει και έχουμε δώσει και αρκετά δείγματα από σχετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει για όλα σχεδόν τα Ιόνια Νησιά, η ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη, ακόμα και αν δεν έχουμε στο άμεσο μέλλον κάποιον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο από την ευρύτερη περιοχή. Όλοι οι Βουλευτές μας δίνουν φωνή στις τοπικές κοινωνίες , γιατί για εμάς αυτό που  προέχει , είναι όλες οι φωνές των πολιτών μας να μπορέσουν να φτάσουν στην εξουσία» . 

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250