Παντελειός στον COSMOS 96,5 για την ημερίδα "Η Κεφαλονιά σε τροχιά αειφόρου ανάπτυξης": “Aειφορία με σεβασμό στο περιβάλλον, προς όφελος της κοινωνίας και των επόμενων γενεών”

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 10:54

Παντελειός στον COSMOS 96,5 για την ημερίδα "Η Κεφαλονιά σε τροχιά αειφόρου ανάπτυξης": “Aειφορία με σεβασμό στο περιβάλλον, προς όφελος της κοινωνίας και των επόμενων γενεών”

Στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» φιλοξενήθηκε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Κεφαλονιά, νησί για όλους» Αλέξανδρος Παντελειός και μίλησε για την ημερίδα που διοργανώνεται το Σάββατο με θέμα: "Η Κεφαλονιά σε τροχιά αειφόρου ανάπτυξης".

«Την ημερίδα την διοργανώνουμε ως Δημοτική Παράταξη, αλλά αφορά ολόκληρο το νησί διότι θεωρούμε ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε συνεργατικά. Πολλές φορές όταν  κάποιος ακούει τον όρο αειφόρος ανάπτυξη, νομίζει ότι είναι μια οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, δεν είναι όμως τόσο απλό. Πρακτικά σημαίνει, την ανάπτυξη μιας κοινωνίας, όχι μόνο οικονομικά αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, σε θέματα πολιτισμού, παιδείας, υγείας…Πρέπει δηλαδή αυτά τα ζητήματα να αναπτύσσονται παράλληλα και η ανάπτυξη αυτή να γίνεται με προσοχή προς το περιβάλλον και ως προς τους πόρους που χρησιμοποιούνται. Πρέπει να ζούμε σε αυτό τον τόπο εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο και τους πόρους που μας προσφέρει, χωρίς όμως αυτή η ανάπτυξη να καταστρέφει την ανάπτυξη των επόμενων γενιών».

«Η επιλογή των ομιλητών έγινε με βάση το θέμα της ημερίδας. Ο Μιχάλης Ξανθάκης είναι υπεύθυνος του φορέας Διαχείρισης του Αίνου και είναι ο πλέον αρμόδιος να μας μιλήσει για την προστασία του περιβάλλοντος και δη στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο κος Λυμπεράτος είναι καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών και η τοποθέτησή του έχει να κάνει με την κυκλική οικονομία και την διαχείριση απορριμμάτων. Στον Δήμο Χαλανδρίου είναι Δημοτικός Σύμβουλος και εκεί έχουν προχωρήσει σε κάποιες τεχνικές διαχείρισης απορριμμάτων, που όλα τα παραγόμενα από αυτές τις τεχνικές τα χρησιμοποιούν ως λίπασμα και για άλλες χρήσεις. Η τοποθέτηση του κου Λυμπεράτου έχει ενδιαφέρον για το πως μπορούν τα απορρίμματα να χρησιμοποιηθούν ξανά».

«Η δική μου εισήγηση έχει να κάνει με το τι μπορεί να κάνει ένας Δήμος ή μια Περιφέρεια στο θέμα της ανάπτυξης με  βάση την αειφορία. Πρέπει να δούμε το συνολικό μηχανισμό ανάπτυξης του νησιού μας, που προφανώς είναι ο τουρισμός σήμερα και ίσως εις βάρος του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Είμαστε σε μια αρχή ανάπτυξης το οποίο έχει και θετικά και αρνητικά. Θετικό είναι ότι έχουμε μπροστά μας μόνο ανάπτυξης – καθώς είμαστε ένα αναπτυσσόμενο νησί – από την άλλη όμως αν η ανάπτυξη γίνει άναρχα θα έχουμε άσχημα αποτελέσματα, τα οποία τα βλέπουμε σε άλλα νησιά. Δηλαδή θα πρέπει να διαχωρίσουμε αν ένας προορισμός είναι μόνο για τον επισκέπτη ή και για τον κάτοικο που ζει μόνιμα, όλο τον χρόνο. Αυτά είναι τα θέματα τα οποία θα αναπτύξουμε. Βέβαια δεν γίνεται σε μια ημερίδα 2 ωρών να λυθούν όλα τα θέματα, αλλά θα μπουν οι προβληματισμοί και όλοι θα έχουν μετά κάποια πράγματα στο μυαλό τους».

Ακούστε το ηχητικό της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης που παραχώρησε ο κος Παντελειός.




00 inkefalonia general ad 300X250