Μαροπούλου στον COSMOS 96,5 για Υπερίωνα: Μερικώς απογοητευμένοι από την στάση της κυρίας Κράτσα

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022 18:15

Μαροπούλου στον COSMOS 96,5 για Υπερίωνα: Μερικώς απογοητευμένοι από την στάση της κυρίας Κράτσα

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και  Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε η Πρόεδρος ΥΠΕΡΙΩΝΑ Σοφία Μαροπούλου και αναφέρθηκε στα όσα  αφορούν στο πρόβλημα  της  καθυστέρησης της χρηματοδότησης της Στέγης Ημερήσιας Διαβίωσης του Υπερίωνα και στην επικείμενη λύση του.

« Ως Διοικητικό Συμβούλιο έχουμε δοκιμαστεί τόσο πολύ εφτά μήνες, που δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι , ούτε με την Υπουργική απόφαση που θα μας πει ότι όλα τα θέματα της χρηματοδότησης τα λύσαμε. Είναι γεγονός ότι ο κ. Τραυλός όταν επέστρεψε από το εξωτερικό και ενημερώθηκε, επικοινώνησε μαζί μου. Δεν είχα ενημερώσει τον κ Τραυλό, γιατί το παιχνίδι «παίζεται» σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που είναι η έδρα της Διαχειριστικής Αρχής και γενικό κουμάντο είναι η Περιφερειάρχης που είναι η προϊσταμένη τους. Ότι υπάρχουν δυσκολίες στην χρηματοδότηση το ήξερε ο κ. Τραυλός, γιατί είχαμε κάνει μία συνάντηση  με τον Δήμο Αργοστολίου και την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης, για να φτιάξουμε δομές με τον «Υπερίωνα» πάντα στο Αργοστόλι για να εξυπηρετηθεί και η πρωτεύουσα. Σ αυτή τη συνάντηση τους ξεκαθάρισα ότι έχουμε κάποιες δυσκολίες με το ΕΣΠΑ και το ξέρουν και οι ίδιοι, γιατί η Διαχειριστική Αρχή ναι μεν έχει προϊσταμένη αρχή τη  κ. Κράτσα, αλλά είναι και λίγο ανεξάρτητη υπηρεσία.

Με το που εξήγησα στον Κ. Τραυλό τι συμβαίνει, επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής στην Κέρκυρα τον κ. Ασπιώτη. Ότι κινείται σχετικά με χρηματοδοτήσεις όλων των έργων μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, μπαίνουν σε ένα πληροφοριακό σύστημα στο οποίο έχουν πρόσβαση και μπαίνουν και οι δικαιούχοι των έργων, όπως εμείς. Μπαίνοντας στο σύστημα αυτό, έως την ώρα που μίλησε ο κ. Τραυλός με τον κ. Ασπιώτη, δεν είχε κουνηθεί τίποτα, υπήρχε το αίτημα το δικό μας από τότε που το υποβάλλαμε εκεί, χωρίς επεξεργασία, χωρίς τίποτα, ενώ αυτά κινούνται με το πάτημα ενός κουμπιού».

Η κ. Μαροπούλου εξήγησε λεπτομερώς την διαδικασία που ακολουθείται από την στιγμή που κατατίθεται το αίτημα έως την κατάθεση των χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος και  ανέφερε ότι μετά το τηλεφώνημα του κ. Τραυλού είχε φύγει το αίτημα από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς  προς την Περιφέρεια. « Όταν διαπίστωσαν ότι υπάρχει ο σχετικός σάλος, το αίτημα πήγε στην Περιφέρεια. Μου είπαν ότι έχουν στείλει το αίτημα  από τις 14 του μήνα , αλλά εγώ ενδιάμεσα είχα μιλήσει με την χειρίστρια του έργου και δεν ισχύει. Το αίτημα λύθηκε προσωρινά, η δόση που έπρεπε να πάρουμε είναι 60 χιλιάδες ευρώ και αυτή θα μας καλύψει περίπου ένα 6μηνο. Από αυτά θα δοθούν τώρα τα 17.500 ευρώ και τα υπόλοιπα θα μας τα δώσουν τον Γενάρη. Αν δεν δοθούν έως την Πέμπτη  που κλείνει ο «Υπερίωνας», θα καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας προς τους εργαζόμενους από τους προσωπικούς μας λογαριασμούς. Δεν μπορώ να πω ότι ο Αντιπεριφερειάρχης δεν ενήργησε και για να φύγει το αίτημα Τον ευχαρίστησα γι αυτό, όμως και ο Βουλευτής που πάρα πολλές φορές του στέλνουμε υπομνήματα για τα προβλήματα μας, έκλεισε ραντεβού με τον κ. Σκάλκο τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης που έχει στις αρμοδιότητες του τα ΕΣΠΑ όλης της Ελλάδας για την λύση του θέματος ».

‘Άφησε αιχμές για την Περιφερειάρχη κ. Κράτσα λέγοντας: «Με την κ. Κράτσα  ιδιαίτερα με την Στέγη Διαβίωσης έχουμε  απογοητευτεί μερικώς. Ξεκινήσαμε κ τη στέγη με πολύ μεγάλη όρεξη και η ίδια ως Περιφερειάρχης θα έπρεπε να το νιώθει έτσι, γιατί δημιουργήθηκε μια δομή κοινωνικού χαρακτήρα που δεν υπάρχει σε κανένα νησί της Περιφέρειας, αλλά επί της ουσίας δεν μας το απέδειξε».

Σ αυτό το σημείο προσέτρεξε στις ενέργειες που είχαν κάνει για να λάβουν την χρηματοδότηση από τον τελικό αποδέκτη το Περιφερειακό Ταμείο και την απάντηση που έλαβαν : «Μας είπαν έχουμε εντολή ότι χρήματα πληρώσουμε να τα πληρώσουμε ως  τις 31 Δεκεμβρίου, από κει και πέρα δεν θα δώσουμε λεφτά, οπότε όπως πάει αυτό το αίτημα μάλλον δεν θα πληρωθείτε. Αυτόματα πήρα άλλες δομές, άλλες Περιφέρειες και μου είπαν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι και ότι από αυτή την οικονομική δυσπραγία, εξαιρούνται οι δομές κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Άρα δεν μπορούν να μας τα στερήσουν».

Η κ. Μαροπούλου αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμπαράσταση του κόσμου στον αγώνα που δίνουν και στο πολύ δύσκολο εγχείρημα της Στέγης Διαβίωσης λόγω του κυκεώνα της απόδοσης της κρατικής επιχορήγησης σε σχέση με κάποιες άλλες Περιφερειακές δομές, που γι αυτούς κατά δήλωση τους είναι υπόθεση δύο τριών ημερών για να καλυφθούν! Ανέλυσε σχολαστικά το τι καλύπτουν αυτές οι χρηματοδοτήσεις και σχολίασε με πικρία την ταλαιπωρία που υπέστησαν για το περίφημο WC, που δεν το προέβλεπε η σχετική ΚΥΑ, ερμηνεύοντας την όλη στάση των εμπλεκόμενων ως σχετική τιμωρία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις οικογένειες με ΑμεΑ κα στο μέλλον των παιδιών αυτών που ένα γονεικό κίνημα στην Παλλική αντικαθιστώντας την κρατική φροντίδα πάλεψε και παλεύει να διασφαλίσει εξαντλώντας τις αντοχές του και στην έλλειψη ευαισθησίας κάποιες φορές κάποιων υπαλλήλων που δυσχεραίνουν αυτό το εγχείρημα.  

Ερωτώμενη για τις «μεγάλες» χορηγίες που στήριξαν τον «Υπερίωνα» αναφέρθηκε στο « Ίδρυμα Νοσοκομείο Παναγή και Αντωνίας Μαντζαβινάτου» που στην ανακατασκευή των κτηρίων του ΚΔΗΦ προσέφερε 20 χιλιάδες ευρώ. Στο « Ίδρυμα Λίλιαν Βεργωτή» που προσέφερε 40 χιλιάδες για την αγορά του αυτοκινήτου- λεωφορείου  για την μεταφορά των ΑμεΑ. Στον  Δήμο Ληξουρίου που κάλυψε τα υλικά και ένα μέρος του εξοπλισμού  των κτηρίων. Στην Περιφέρεια  που  έφτιαξε ένα υπόστεγο έξω από μία δομή, στην συνδρομή του π. Περιφερειάρχη  Θόδωρου Γαλιατσάτου και του τ. Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα και στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς που έφτιαξαν όλα τα αλουμίνια.

Όσον αφορά τις απλές χορηγίες σημείωσε ότι δεν έχουν ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ, αλλά είναι πολύτιμες για τον «Υπερίωνα». Αναφέρθηκε επίσης στις συχνές επισκέψεις της ΝΔ και στην πρόσφατη επίσκεψη του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, στη δράση των εθελοντριών γυναικών , στους επαγγελματίες που συνδράμουν και στην Κοινοπραξία των Φέρυ μπότ Ληξουρίου που από το 2017 μεταφέρει το Λεωφορείο των ΑμεΑ δωρεάν.

Για όσους θέλουν να επικοινωνήσουν με τον «Υπερίωνα» και  να ενημερωθούν για τον τραπεζικό του λογαριασμό συνδράμοντας στο έργο του, μπορούν να καλούν το τηλέφωνο 2671092492.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250