Δυο εξαιρετικές εικόνες του ιερού ναού της Αγίας Θέκλης Παλικής, που εορτάζουν στις 24 Σεπτεμβρίου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 21:56

Δυο εξαιρετικές εικόνες του ιερού ναού της Αγίας Θέκλης Παλικής, που εορτάζουν στις 24 Σεπτεμβρίου

 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Στον περίφημο ιστορικό ναό της Αγίας Θέκλης του ομώνυμου χωρίου της Παλικής ( Δήμος Ληξουρίου), βρίσκονται δυο εικόνες θρησκευτικής, καλλιτεχνικής και αγιογραφικής αξίας που εορτάζουν στις 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα της εορτής της Αγίας Θέκλης και της Παναγίας του Κύκκου.

        Συγκεκριμένα στον αρχιερατικό θρόνο του ναού βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας του Κύκκου, έργο με καθολική αγιογραφική επίδραση. Η εικόνα γενικά ακολουθεί την αγιογραφική απεικόνιση της βρεφοκρατούσας που έχει η παλαιά εικόνα της Παναγίας του Κύκκου και διαφοροποιείται σε «μικροκινήσεις» χεριών, ειληταρίου και ένδυσης των θείων προσώπων. Το πρόσωπο του Χριστού ακολουθεί την καθαρά δυτικότροπη αγιογραφική τέχνη, ενώ της Θεοτόκου φαίνεται πιο πολύ η ανθρώπινη ηρεμία και γλυκύτητα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις δυτικές απεικονίσεις των θείων προσώπων.

        Η δεύτερη εικόνα είναι αυτή που αφορά την Αγία Θέκλη. Πρόκειται για έργο που αφορά την αγία, η οποία εικονίζεται στο κεντρικό μεγάλο θωράκιο της εικόνας και γύρω από αυτό βρίσκονται μικρογραφίες χωρομετρημένες με το βίος και την άσκηση της αγίας.

Η εικόνα αποτελεί στη λεπτομέρειά της το εικαστικό βιβλίο συναξαριού της Αγίας Θέκλης, εφόσον η κάθε μικρογραφία βιογραφεί το βίος και τη μαρτυρική πορεία της αγίας. Επιπλέον, η κάθε μικρογραφία συνοδεύεται από κείμενο στο κάτω μέρος της, πιστοποιώντας πως το έργο δεν έγινε τυχαία, απεναντίας κατόπιν ιστορικής μελέτης και θρησκευτικής παράδοσης. Υπογράφεται από τον σπουδαίο Κοντογενναδίτη αγιογράφο Γεώργιο Στελλακάτο – Λοβέρδο και αποτελεί σπουδαίο εκκλησιαστικό κειμήλιο του νησιού μας.

Αγία Θέκλη copyΠαναγία του Κύκκου στο ναό της Αγίας Θέκλης copy


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250