"Έφυγε" από τη ζωή ο Διονύσης Τζουγανάτος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 13:59

"Έφυγε" από τη ζωή ο Διονύσης Τζουγανάτος

Σήμερα το πρωί 21 Σεπτεμβρίου 2022 έφυγε από τη ζωή ο Διονύσης Τζουγανάτος.

Είχε γεννηθεί το 1933 στο Αργοστόλι δίπλα στην «Πλατέα» και είδε στα παιδικά του χρόνια στην κατοχή τον πατέρα του να φεύγει από το σπίτι κυνηγημένος από τους Γερμανούς.

Στα χρόνια του Εμφυλίου να φυλακίζουν και να στέλνουν στην εξορία τη μητέρα του Σοφία και τον πατέρα του Αντώνη. Ουδέποτε όμως ένιωσε μίσος ή εμπάθεια για την «απέναντι πλευρά» (ακόμα και για αυτόν που κατέδωσε τον πατέρα του στους Γερμανούς ), απλά τα γεγονότα αυτά τον έκαναν.

75875

Οι σεισμοί του '53 τον βρήκαν στην Αθήνα, όπου εργαζόταν, και μαθαίνοντας τα γεγονότα επιβιβάσθηκε, παρανόμως αρπάζοντας ένα περιβραχιόνιο του Ερυθρού Σταυρού και κιβώτια με φαρμακευτικό υλικό, σε πολεμικό πλοίο που ερχόταν στην Κεφαλλονιά, μιας και απαγορευόταν οι μετακινήσεις από και προς την Κεφαλλονιά εκείνη την περίοδο.

Όταν ήταν εφικτό επέστρεψε στην Αθήνα, πάντα παρέα με άλλους Αργοστολιώτες, στην συνέχεια μπαρκάρησε, μετανάστευσε στον Καναδά με ενεργή συμμετοχή στην κοινότητα (ορχήστρα τζαζ, πολιτιστικό σύλλογο, εθελοντισμός ), γύρισε στην Αθήνα όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τη Μαρία Μελά επίσης Αργοστολιώτισσα, ζώντας πάντα σε περιβάλλον αποτελούμενο από ...παιδιά τ' Αργοστολιού, με τους οποίους δεν έχανε την ευκαιρία, όπου και να βρισκόντουσαν να ρίξουν ένα κάντο κεφαλλονίτικο.

Scan2527

Το 1981 κατάφερε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του και να επιστρέψει στην Κεφαλλονιά και να ασχοληθεί με την δεύτερη μεγάλη του αγάπη (μετά την οικογένειά του) τα πολιτιστικά. Με τον Μάκη Βουτσινά (φαρμακοποιό) άρχισαν να βάζουν στα σκαριά την ίδρυσε ενός ερασιτεχνικού θεατρικού θιάσου, που έμελλε να γίνει το Ερασιτεχνικό Θέατρο Κεφαλλονιάς στο οποίο και πήρε στις τρεις πρώτες του παραστάσεις ενώ παράλληλα συμετείχε και στο ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου «Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς».

Από το Ερασιτεχνικό Θέατρο διεγράφη διότι αρνήθηλε να πάρει μέρος σε προσπάθεια κομματικοποίησής του.

5855

Παρ' όλα αυτά συμμετείχε σε πρωταγωνιστικούς και συμπρωταγωνιστικούς ρόλους στην εμβληματική για την Κεφαλονιά σειρά της ΕΡΤ «Κεφαλονίτικες Ιστορίες». Η απογοήτευσή του όμως για τα «καπελώματα» σε πολιτιστικούς φορείς τον απέτρεψε να συνεχίσει την ενασχόλησή του με τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Δεν έπαψε όμως να ενδιαφέρετε για τα κοινά γράφοντας άρθρα και χρονογραφήματα σε όλα σχεδόν τα περιοδικά και τις εφημερίδες της Κεφαλλονιάς.

Το 2013 ήρθε το μεγάλο χτύπημα, έπεβίωσε η λατρεμένη σύτροφος της ζωής του, μετά από λίγο καιρό ήρθε το βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, που του στέρησε την δυνατότητα να απολαμβάνει τις βόλτες, τις ατελείωτες συζητήσεις και, πάνω από όλα, το τραγούδι!

Από την αρχή της περιπέτειας με την υγεία του, η επιθυμία που εξεδήλωνε ήταν «να πάω στη Μαρία μου» και σήμερα το πρωί την πραγματοποίησε.

Καλώς να ανταμώσετε, πατέρα!

Αντώνης Δ. Τζουγανάτος




00 inkefalonia general ad 300X250