Απαντήσεις Καππάτου μέσω του COSMOS 96,5 για τα εσωκομματικά της ΝΔ , αλλά και..."καρφί" - "Θέμα προσωπικότητας, το πως μιλάει ο κάθε ένας..."

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 08:57

Απαντήσεις Καππάτου μέσω του COSMOS 96,5 για τα εσωκομματικά της ΝΔ , αλλά και..."καρφί" - "Θέμα προσωπικότητας, το πως μιλάει ο κάθε ένας..."

O Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος φιλοξενήθηκε στον COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και μίλησε για τα πολύ σημαντικά θέματα της στέγασης εκπαιδευτικών, υγειονομικών και φοιτητών. Παράλληλα παρουσίασε την πορεία των έργων στον Θολωτό Τάφο των Τζαννάτων εξηγώντας που “κολλάει” το έργο.

Θέμα στέγης υγειονομικών, εκπαιδευτικών, φοιτητών: «Το θέμα της στέγης το δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Είναι ο τρόπος που κινείται η αγορά στην Κεφαλονιά, η τουριστική, η επαγγελματική. Ως προς τους γιατρούς αυτό που μπορεί να γίνει είναι αυτό, που σε συνεργασία με τους Δήμους αποφασίστηκε, να δίνονται σε όσους νέους έρχονται 500 ευρώ το μήνα – μια βοήθεια για σίτιση και στέγαση – αλλά δεν μπορούμε να τους έχουμε στέγη, γιατί θα δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Πέραν της δυσκολίας του να φτιάξουμε σπίτια, ποιος θα κατοικεί εκεί; Ας πούμε ότι αύριο το πρωί φτιάχνει το Νοσοκομείο σπίτια. Οι παλιοί θα μένουν εκεί, οι νέοι; Θα το δούμε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι θα δημιουργηθούν άλλα θέματα.

Ως προς τους φοιτητές υπάρχει,  σε όλη την Περιφέρεια και στα 4 νησιά, ένα πρόγραμμα για να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες. Πιστεύω ότι σε λίγες μέρες θα μπορούμε να ξέρουμε περισσότερα. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τον Πρύτανη και με το Υπουργείο. Ήδη υπάρχει συνεργασία με τους βουλευτές των άλλων νησιών και έχει δρομολογηθεί κάτι, αλλά όλα αυτά όχι άμεσα. Για πιο πρόχειρες πάντως  λύσεις, η αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς και Ιθάκης θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον χώρο του οικοτροφείου. Είναι μια σκέψη η οποία πάντα υπάρχει στο τραπέζι, αλλά αυτό έχει να κάνει με την αντιπεριφέρεια. Τις επόμενες μέρες θα μπορώ να δώσω μια εικόνα ως προς το ποια είναι η πρόοδος για δημιουργία εστίας μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Αναφορικά με την στέγαση όλων, η Κεφαλονιά πάντα είχε αυτό το πρόβλημα. Με ακριβότερα ενοίκια. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα. Και το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν βρίσκουν σπίτια, αλλά το ότι με δυσκολία βρίσκουν και ακριβά. Είμαστε τουριστικό νησί και ο κάθε ιδιοκτήτης κοιτάει να δει ποιος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να εκμεταλλευτεί το ακίνητό του».

Για τον Θολωτό Τάφο των Τζαννάτων: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιέζω το Υπουργείο, το οποίο δίνει εντολές στην υπηρεσία στην Κεφαλονιά. Είμαι σε επικοινωνία με την κα Μενδώνη και ενημερώνομαι. Αυτά που μπορώ να πω είναι τα έργα που γίνονται στον Τάφο. Βέβαια δεν πρέπει να υποτιμούμαι το έργο της υπηρεσίας στην Κεφαλονιά, αυτή την στιγμή εκτελούνται από την Αρχαιολογική υπηρεσία, έργα 8 εκατομμυρίων ευρώ σε διάφορα σημεία της Κεφαλονιάς.

Για τον Τάφο των Τζαννάτων θα πρέπει να σας πω ότι δεν είναι ένα απλό έργο, που κάποιος μπαίνει μέσα σκάβει, ελέγχει και συνεχίζει… Παράλληλα γίνονται υποέργα.  Οι φορείς υλοποίησης είναι δύο: Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου και ο άλλος φορέας είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Αυτό το έργο λοιπόν εντάχθηκε το 2021. Εκτελείται  το πρώτο υποέργο. Το δεύτερο υποέργο αφορά την αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων. Ενώ με τους ιδιοκτήτες υπήρχε συμφωνία για απευθείας εξαγορά ακινήτου, έκαναν πίσω και πήγαμε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση. Το τρίτο υποέργο αφορά επικαιροποιήσεις μελετών, τα οποία θα γίνουν από το Υπουργείο. Το τέταρτο είναι και το πιο σημαντικό. Είναι η στερέωση, ανάδειξη και προστασία του Θολωτού Τάφου, το οποίο επίσης θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο. Εκεί περιλαμβάνονται όλα.

Ποια είναι τα προβλήματα; Χρειάζονται 4 εργατοτεχνίτες και αρχαιολόγος. Η αρχαιολόγος βρέθηκε. Οι εργατοτεχνίτες δεν βρέθηκαν ποτέ. Η υπηρεσία είχε βρει τρεις, αλλά μέσα στο καλοκαίρι άρχισαν και έφευγαν, οπότε η υπηρεσία αναγκάστηκε να ζητήσει ξανά εργάτες και έχουν βρεθεί 2. Αυτή είναι η αιτία που μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει το έργο όπως θα έπρεπε. Επειδή έχουμε ασχοληθεί πολύ με αυτό το θέμα, πιστεύουμε ότι η δυσκολία ανεύρεσης αυτών των εργατοτεχνιτών δεν έχει να κάνει με τα προσόντα, αλλά με την δυσκολία εύρεσης κατοικίας το καλοκαίρι. Τώρα που τελειώνει η τουριστική περίοδος…

Επειδή υπάρχει και μια ανησυχία μην χαθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, πρέπει να ξέρετε ότι η πορεία υλοποίησης του τρίτου υποέργου, εγκρίθηκε η ανάθεση αρχιτεκτονικής μελέτης και η διάρκεια εκπόνησης είναι μόλις 60 μέρες. Επίσης όλα οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης θα έχουν δημοπρατηθεί έως το τέλος Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του έτους θα μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο. Αυτή είναι η όλη διαδικασία».

Έργα «Αντώνης Τρίτσης» στην Κεφαλονιά: «Ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οικονομική ενίσχυση που έχει πάρει από το κράτος την έχει απορροφήσει και τα έργα του «Αντώνης Τρίτσης» συμβασιοποιούνται αυτό τον καιρό και αμέσως μετά τα Χριστούγεννα θα αρχίσουμε να βλέπουμε να εκτελούνται τα έργα σε όλους τους Δήμους. Αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά, γιατί μαζί με τα Υπουργεία παρακολουθώ την εξέλιξη και υπάρχουν και αρκετά που έχουν δημοπρατηθεί».

 Για την δήλωση Παρίση ότι στην τοπική Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει σύμπνοια: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η βάση της. Είναι οι χιλιάδες πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν το κόμμα και βγάζουν βουλευτή. Στην βάση κάθε κόμματος υπάρχει σύμπνοια. Προσωπικές διαφορές πάντα υπάρχουν και δικαιολογημένα μερικές φορές. Δεν ασχολείται ο πολίτης με το ποιοι κονταροχτυπιούνται για να είναι υποψήφιοι. Όταν τελειώνουν όλα αυτά πάει και ψηφίζει αυτόν που θέλει.  

Για τις δηλώσεις Μαραβέγια, ότι ο βουλευτής δεν έχει την δυνατότητα να βγάλει το νησί προς τα έξω και ότι ο ίδιος θα μπορούσε να το κάνει: « Το τι έχω κάνει τα προηγούμενα 3 χρόνια για την Κεφαλονιά, μπορεί ο κάθε πολίτης να το κρίνει. Ο Πρωθυπουργός ήρθε 2 μήνες μετά την συνάντηση που είχα μαζί του. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Επίσης προανήγγειλε 2 μεγάλα έργα για την Κεφαλονιά, τα οποία καμία Κυβέρνηση τα τελευταία 30 χρόνια δεν είχε εξαγγείλει. Η Κεφαλονιά έχει ανέβει επίπεδο και από ‘κει και πέρα επειδή μιλήσατε για τον τρόπο που μιλάει ο καθένας, είναι θέμα της προσωπικότητας του.

Το δικό μου όραμα είναι η ανάπτυξη της Κεφαλονιάς και αυτή γίνεται μέσω της καλής συνεργασίας με την Κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί τις ιδέες τις οποίες έχουμε και επεξεργαζόμαστε. Ο καθένας έχει το δικό του όραμα για τον τόπο. Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι πως θα λύσω τον συμπολίτη μου ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  έκανε καλό αυτά τα 3 χρόνια, για να μπορέσω να ξαναζητήσω την ψήφο του συμπολίτη μου  για να ψηφίσει το κόμμα. Πρώτα κάποιος ψηφίζει το κόμμα και μετά κάποιο από τα πρόσωπα. Αντίπαλος είναι τα κόμματα, και όχι οι συνυποψήφιοι.




00 inkefalonia general ad 300X250