Εκτίμηση Ακη Τσελέντη στον Inkefalonia 89,2: " Τα 5,4 ρίχτερ στην Κεφαλονιά είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 13:43

Εκτίμηση Ακη Τσελέντη στον Inkefalonia 89,2: " Τα 5,4 ρίχτερ στην Κεφαλονιά είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε o συμπατριώτης μας Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Ακης Τσελέντης, σχετικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην Κεφαλονιά.

Ο κ. Τσελέντης κάνοντας την εκτίμησή του για τον σεισμό τόνισε:

«Η συγκεκριμένη περιοχή μας δίνει τέτοια σεισμικά γεγονότα. Η πρώτη εκτίμηση είναι πως δεν με ανησυχεί. Δεν βλέπω άλλωστε κάποια μετατόπιση προς το ρήγμα δυτικά της Κεφαλονιάς, που είναι το ρήγμα που πάει παράλληλα προς την Παλική.

Έχουμε «πήξει» την περιοχή με όργανα, έχω βάλει εκεί 14 σεισμογράφους και είναι μια περιοχή που την ξέρω καλύτερα και από την παλάμη μου. Επομένως δεν βλέπουμε κάποια μετατόπιση, σίγουρα όμως θα έχουμε μετασεισμούς, λόγω του μικρού εστιακού βάθους, κάποιοι από τους οποίους δεν θα γίνονται αισθητοί.

Η Κεφαλονιά δεν κινδυνεύει λόγω του δομικού ιστού της. Υπάρχουν όμως επικίνδυνα πρανή, κυρίως σε περιοχές όπως ο Μύρτος. Αν πάει δηλαδή κάποιος και βάλει την πετσέτα του κάτω από τα πρανή, κινδυνεύει αν συμβεί κάτι. Οπότε αποφεύγουμε να πηγαίνουμε κοντά στα πρανή σε τέτοιες ακτές. Και αποφεύγουμε να βάζουμε βαριά αντικείμενα στα ψηλά σημεία του σπιτιού μας».

- Για την σεισμική έξαρση που υπάρχει στον Ελλαδικό χώρο τόνισε: 

«Παρακολουθούμε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, όπως είναι αυτή της Θήβας. Την έχουμε μελετήσει πολύ, αλλά μας προβληματίζει. Μας προβληματίζει επίσης η περιοχή του Αρκαλοχωρίου, μας προβληματίζει η περιοχή στον ανατολικό κορινθιακό. Ολες αυτές τις περιοχές τις κοιτάμε. Γενικά η Ελλάδα είναι μια περιοχή που ζει στην γειτονιά του εγκέλαδου».

Καταλήγοντας ο κ. Τσελέντης τονίζει: «Για την Κεφαλονιά συγκεκριμένος σεισμός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός» και γελώντας αναφέρει: «Υπήρχε μία ανησυχητική σεισμική ησυχία στην Κεφαλονιά».

{https://soundcloud.com/user-46829938/tselentis-892?si=233ca28752c14862bfd863776211f550&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250