Ο Γιώργος Αμυράς στην Κεφαλονιά : "Ανεξέλεγκτη η βόσκηση και η είσοδος στον Αίνο" (VIDEO)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 13:57

Ο Γιώργος Αμυράς στην Κεφαλονιά : "Ανεξέλεγκτη η βόσκηση και η είσοδος στον Αίνο" (VIDEO)

Την Κεφαλονιά επισκέφθηκε χθες ο  Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς , με αφορμή τις εργασίες για τον καθαρισμό των δασών της Κεφαλονιάς.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Δημαρχείο Αργοστολίου, όπου συναντήθηκε με το Βουλευτή του Νομού κ. Παναγή Καππάτο και τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Τσιλιμιδό , πραγματοποιήσε σύντομες δηλώσεις στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ.

Αρχικά, χαρακτήρισε ως «θησαυροφυλάκιο» βιοποικιλότητας  την Κεφαλονιά από άποψη χλωρίδας και πανίδας. και τόνισε ότι έχει εκτενή συνεργασία με τον Βουλευτή του νομού κ. Καππάτο και ανέλυσε τους άξονες τις συνεργασίας τους.

Για την αντιπυρική προστασία :

Μετά από 25 χρόνια μέσω και του προγράμματος antinero πραγματοποιούνται καθαρισμοί και αραίωση της βλάστησης και απομάκρυνση της συσσωρευμένης βιομάζας και της καύσιμης ύλης

Έχει ενταχθεί όλο το νησί στον αντιπυρικό σχεδιασμό. Σε εξέλιξη βρίσκεται εξειδικευμένη μελέτη ύψους 165.000 με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να καταδειχθεί τι απαιτείται ώστε το νησί να θωρακιστεί έναντι των πυρκαγιών.

Σε ανθρώπινη αμέλεια η πλειοψηφία των πυρκαγιών.

Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι κάθε χρόνο ξεσπούν στην Ελλάδα 12.000 δασικές πυρκαγιές, με το 96% αυτών να ξεσπούν λόγω ανθρώπινης αμέλειας και υπογράμμισε ότι πρέπει τόσο ο πολίτης όσο και η αυτοδιοίκηση όσο και η κεντρική διοίκηση να αναλάβουν την ευθύνη τους.

Επίσης ανέφερε ότι αυτή την περίοδο καθαρίζονται περίπου 100 κρίσιμα οικοσυστήμαα στην Ελλάδα , που αντιστοιχούν  80.000 στρέμματα δάσους τα οποία πρέπει να προστατευθούν πάση θυσία.

Προς αυτή την κατεύθυνση ανοίγονται δρόμοι συνολικού μήκους 15.000 χιλιομέτρων , οι οποίοι ασφαλτοστρώνονται καθώς και αντιπυρικές ζώνες 1600 χιλιομέτρων.

Τα σημαντικότερα προβλήματα του Αίνου

Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο φυσικό περιβάλλον του Αίνου, τον απασχόλησε από την πρώτη στιγμή και προς αυτή την κατεύθυνση είχε συνεργασία με τον κ . Καππάτο. Παράλληλα, σταχυολόγησε τα σημαντικότερα προβλήματα του σημαντικότερου βουνού της Κεφαλονιάς : 

Α) Έχει χαλάσει  η περίφραξη σε διάφορα σημεία με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεξέλεγκτη είσοδος στον εθνικό Δρυμό

Β) Η ανεξέλεγκτη βόσκηση από κτηνοτρόφους που αφήνουν ανεπιτήρητα τα ζώα τους, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Αμυρά είναι τεράστιο πρόβλημα

Γ) Η ανανέωση του δάσους.

Ο κ. Αμυράς επισκέφθηκε επίσης τα δάση τα οποία αυτή την περίοδο καθαρίζονται αλλά και τη δασάρχη του Νομού κ. Άννα Λύτρα.

{https://youtu.be/8ZVEJ2Y6rjA/}

Επιμέλεια : Χρήστος Λαμπράκης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250