Σοφία Μαροπούλου: Είμαστε η πρώτη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Περιφέρεια

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022 09:20

Σοφία Μαροπούλου: Είμαστε η πρώτη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Περιφέρεια

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την  Δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «Υπερίων» Σοφία Μαροπούλου, η οποία αναφέρθηκε :

Στα εγκαίνια της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης “Υπερίων” στο Ληξούρι: «Την Πέμπτη κόπηκε η κορδέλα όχι σε επίπεδο Νομού, αλλά σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Είμαστε η πρώτη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Περιφέρεια.». 

Στην στήριξη για την κατασκευή της «Στέγης : «Για την «Στέγη» Βοήθησαν πάρα πολύ η κ.  Μηχαηλίδου και ο Βουλευτής κ. Καππάτος. Επειδή δεν είχαμε έτοιμη κτηριακή εγκατάσταση , έπρεπε να μισθώσουμε κτήριο το οποίο ανακατασκευάσαμε. Η ανακατασκευή στοίχιζε 100 χιλιάδες ευρώ και δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία κωδικός που να προβλέπει χρήματα για την ανακατασκευή ενός κτηρίου, προβλέπεται  μόνο η κατασκευή του από την αρχή από το ΕΣΠΑ. Ζητήσαμε την βοήθεια του κ. Καππάτου και σε συνεργασία με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την κ. Μηχαηλίδου, κατάφεραν μέσω της κεντρικής υπηρεσίας της Διαχειριστικής Αρχής από το Υπουργείο Ανάπτυξης , να εξασφαλίσουν 60 χιλιάδες ευρώ και συμπληρώσαμε το υπόλοιπο με χορηγίες. Είναι κάτι που δε γίνεται συνήθως και μπορεί να έγινε και για πρώτη φορά. Κατανοώ ότι είναι πολύ κρίσιμα τα θέματα που υπάρχουν για την Κυβέρνηση αυτή την στιγμή όσον αφορά την ακύρωση της παρουσίας της κ. Μηχαηλίδου στα εγκαίνια της «Στέγης» και παρ όλο που ήταν εισηγητής σε κάποια νομοσχέδια ο κ. Καππάτος, παραβρέθηκε. Αυτός ο άνθρωπος διαφέρει από τους πολιτικούς που έχω γνωρίσει μέχρι σήμερα, δεν έχει την στόφα του ρουσφετιού, του θα και του σε εξυπηρετώ με εξυπηρετείς. Με το που του καταθέσαμε το αίτημα μας, έτρεξε και το έκανε, έχει αυτή την ευγενική φυσιογνωμία, που όταν του πρότεινα να κόψουμε μαζί την κορδέλα των εγκαινίων, μου είπε, μήπως πρέπει ο Μητροπολίτης και  ο Μητροπολίτης μήπως πρέπει ο Δήμαρχος. Δεν έχει σημασία η κορδέλα, η ουσία της υπόθεσης είναι τι εγκαινιάστηκε την Πέμπτη. Εγκαινιάστηκε μία «Στέγη» για ΑμεΑ, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια κάποιοι συνάνθρωποι μας που δεν μπορούν να ζήσουν άλλο στο οικογενειακό τους περιβάλλον».

Στο τελετουργικό των εγκαινίων: « Περάσαμε καλά, γιορτάσαμε, τα παιδιά μας έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας, η επιστημονική ομάδα μας είναι καταπληκτική και εκεί φάνηκε η εκπαίδευση που έχουν ακόμα και οι ενήλικες . Όταν γίνεται με σεβασμό στην ηλικία τους, τα προβλήματα τους, με  εξελικτική πορεία και συνεχή στάδια με επανατροφοδότηση του τι πρέπει να ξέρουν οι επιστήμονες με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, πάντα υπάρχει εξέλιξη. Γίνονται πολλά ακόμα και στους έχοντες  μεγάλη ηλικία και στην συμμετοχή μας σε μεγάλα ψυχιατρικά επιστημονικά συνέδρια, τα έχουμε παρουσιάσει. Πρέπει να ακούγονται αυτά, για να επατροφοδοτείται και η κοινή γνώμη γι αυτά που γίνονται στις Δομές μας. Το πιο απλό που μπορεί να μου πει κάποιος είναι,- έχεις ανοιχτή μία πόρτα για τον παράδεισο-, όμως σημασία έχει να ζουν υποτυπωδώς έστω σε έναν μικρό παράδεισο και τα ΑμεΑ , γιατί έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση. Πάνε πάρα πολύ καλά ήδη οι ωφελούμενοι που είναι εκεί, με το διαιτολόγιο τους, την καθημερινή τους εκπαίδευση, τις απογευματινές του βόλτες, με εξωτερικές δραστηριότητες και το πρωί εκπαιδεύονται και στο Κέντρο Ημέρας. Τέλος θα στηρίζω πλέον ως ακομμάτιστη, όσους προσφέρουν στην κοινωνία».  

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης. 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250