Σοφία Μαροπούλου στον Cosmos 96,5: «Tα παιδιά του "Υπερίωνα" έχουν πλέον το σπίτι τους και είναι τρισευτυχισμένα»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 16:34

Σοφία Μαροπούλου στον Cosmos 96,5: «Tα παιδιά του "Υπερίωνα" έχουν πλέον το σπίτι τους και είναι τρισευτυχισμένα»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,   φιλοξενήθηκε η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «Υπερίων» Σοφία Μαροπούλου, η οποία αναφέρθηκε :

Στην Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης “Υπερίων” στο Ληξούρι: «Έχει ξεκινήσει η λειτουργία της , έχουν μπει ήδη  τα παιδιά και είναι τρισευτυχισμένα. Την Πέμπτη έχουμε τα επίσημα εγκαίνια, είναι πραγματικά μια πολύ ευχάριστη στιγμή για τον «Υπερίωνα», είναι το δεύτερο μεγάλο έργο που κάνουμε, ο δεύτερος μεγάλος στόχος, ήταν ένα όνειρο ετών που έγινε πραγματικότητα. Πέντε ωφελούμενοι ΑμεΑ που δεν μπορούν να υποστηριχθούν στο οικογενειακό τους περιβάλλον , εδώ και ένα μήνα εγκαταστάθηκαν  στη στέγη. Μπήκαμε σε λειτουργία, δεν είχαμε προβλήματα προσαρμογής έντονα  γιατί λειτουργούσε και το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ , οπότε είχαμε τη δυνατότητα να τους εκπαιδεύουμε σταδιακά. Είναι τρισευτυχισμένοι, έχω άπειρο υλικό το οποίο στα εγκαίνια θα φαίνεται σε οθόνη , το οποίο αποτυπώνει το πλατύ τους χαμόγελο. Ξέρουν ότι το σπίτι τους είναι κάπου εκεί κοντά, αν υπάρχουν γονείς  πάνε εκεί και τους βλέπουν, ξέρουν ότι ζουν στο Ληξούρι και ότι το πρωί πάνε στο άλλο κέντρο και εκπαιδεύονται και το μεσημέρι γυρνάνε στο σπίτι τους πλέον να απολαύσουν τα καλά της νέας τους κατοικίας. Παράλληλα εκπαιδεύονται στο στρώσιμο του κρεβατιού τους, στην προσωπική τους υγιεινή , γιατί γίνεται και εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση.  Αν ήταν λειτουργικοί, ΑμεΑ μεν, αλλά σε λειτουργική φάση, θα μπορούσαν με έναν μόνον επιβλέποντα - δεν λειτουργεί όμως ακόμα ως πρότυπο στην Ελλάδα- να διαβιώνουν και μόνοι τους. Αν είναι με μέτρια η με ελαφρά νοητική υστέρηση , η λειτουργικοί στο φάσμα του αυτισμού  και λειτουργικοί αυτιστικοί, θα μπορούσαμε να τους επιβλέπουμε μόνο από το ΚΔΥΦ , να τους επισκεπτόμαστε και να μένουν και μόνοι τους. Ήδη έχουν κατακτήσει πράγματα, είναι ευχαριστημένοι, είναι ευχαριστημένες οι οικογένειες και είναι ευχαριστημένο και το προσωπικό που εργάζεται εκεί. Είναι μια ομάδα που ήδη εκπαιδεύεται στο άλλο κέντρο από το 2017 και δεν είναι στην κατάσταση που τους παραλάβαμε από το σπίτι τους, έστω και με ημερήσια απασχόληση 8αωρη η 6αωρη».

Στα εγκαίνια  της Στέγης: «Θα κάνουμε τα εγκαίνια την Πέμπτη , πριν μία εβδομάδα με ειδοποίησε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι δεν μπορεί να παρευρίσκεται.

Φαίνεται ότι έχουν μπει σε προεκλογική κινητικότητα, επιλέγουν άλλες μεθόδους και δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη, ότι το να παραστούν σε μια τέτοια τελετή ,είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δεν μπορώ να διαψεύσω ότι βοήθησε  η συγκεκριμένη Υφυπουργός για την ανακατασκευή του κτηρίου μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος που ενώ δεν προβλέπετο ,κατάφερε να το περάσει . Λυπάμαι που δεν θα είναι εδώ να το χαρεί, να εκφράσει τις απόψεις της, τα συναισθήματα της και να την ακούσουν άνθρωποι. Τι καλύτερη προεκλογική εκδήλωση απ αυτή; Εμείς όμως το βλέπουμε διαφορετικά, οι απλοί άνθρωποι θα είναι , οι τοπικές αρχές, από τις οργανώσεις της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ΕΣΑμεΑ, ΠΟΜΑμεΑ , Διεθνείς οργανώσει και δικές μας και Πανελλήνιες, εκπρόσωποι των Σωματείων των ΑμεΑ. Η ώρα των εγκαινίων είναι η ώρα που θα εξυπηρετούσε την Υφυπουργό και δεν καταφέραμε να την αλλάξουμε, γιατί είχαμε στείλει ήδη τις προσκλήσεις. Της αναγνωρίζουμε την βοήθεια και έχει βοηθήσει πάρα πολύ και τα Σωματεία και τις Δομές. Έχει δείξει αρκετό ενδιαφέρον. Θα είναι μια μέρα γιορτής , θα ανταλλάξουμε μηνύματα αλληλεγγύης, ευαισθησίας και αγάπης, θα τραγουδήσουμε, θα γευθούμε διάφορες  παραδοσιακές λιχουδιές και θα έχουμε και μια ομάδα μικρή κανταδόρων για να μας τραγουδήσουν. Θα παραβρεθεί και ο Βουλευτής ,παρ όλο που θα έχει σημαντική ψηφοφορία τη Βουλή και είναι γεγονός ότι δούλεψε μέσω της Μηχαηλίδου γι αυτό. Όσους μας συμπαρίστανται, μας αγαπούν  και μας βοηθούν τους εκτιμούμε, γιατί κάνουν κάτι για το καλό του τόπου και των ΑμεΑ. Η Στέγη είναι μικρή, 5 θα φιλοξενεί, αλλά μας έχει παραχωρήσει ήδη ο Δήμος οικόπεδο προς τα Μιχαλιτσάτα. Έχουμε μιλήσει με τη Διαχειριστική του ΕΣΠΑ ότι θα δημιουργήσουμε μία ακόμη Στέγη για να μπει στον προγραμματισμό τους και έχει μπει . Θα έχει το λιγότερο 7  ωφελούμενους γιατί έχουμε μεγάλη λίστα αναμονής και το πιο ευχάριστο είναι ότι θα υπάρχει το οικόπεδο με χρησιδάνειο σ εμάς, οπότε θα μπορούμε να υποβάλλουμε το αίτημα μας στην Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων, για να χτιστεί κι όλας από την αρχή. Ο «Υπερίωνας» δείχνει μια κινητικότητα , πέτρα να μην ραγίσει στο πρώτο μας σπίτι και να είναι οι πάντες ευλογημένοι, γιατί δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου, είναι πολλών ανθρώπων».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250