Το πρόγραμμα "Pick the Alien" επιστρέφει στο Ιόνιο - Στις 25 Μαϊου έρχεται στην Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 09:19

Το πρόγραμμα "Pick the Alien" επιστρέφει στο Ιόνιο - Στις 25 Μαϊου έρχεται στην Κεφαλονιά

Η iSea στο πλαίσιο του προγράμματος θα βρεθεί στην Κέρκυρα, όπου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτική και γαστρονομική εκδήλωση στις 20 Μαΐου.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν στους Παξούς με ενημερωτική και γαστρονομική εκδήλωση στις 21 Μαΐου.

Κατευθυνόμενοι νοτιότερα στις 23 Μαΐου θα πραγματοποιήσουμε ενημερωτική και γαστρονομική εκδήλωση στη χώρα της Ζακύνθου.

Ενώ στη συνέχεια θα βρεθούμε στην Κεφαλονιά όπου στην πόλη του Αργοστολίου θα πραγματοποιηθεί η ενημερωτική και γαστρονομική εκδήλωση στις 25 Μαΐου.

Η περιβαλλοντική οργάνωση iSea με την υποστήριξη του Blue Marine Foundation θα παρουσιάσει για δεύτερη φορά στο κοινό του Ιονίου το πρόγραμμα Pick the Alien στοχεύοντας στη γνωριμία των τοπικών κοινοτήτων με τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, αλλά και την ανάδειξη της γευστικής αξίας όσων εξ αυτών είναι βρώσιμα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2019 και στο πλαίσιο του έχουν ενημερωθεί περισσότεροι από 3000 πολίτες στα νησιά του Ιονίου, των Κυκλάδων αλλά και στην Κρήτη.

Φέτος ωστόσο, τόσο η ομάδα, όσο και οι στόχοι και η εμβέλεια του προγράμματος, μεγαλώνουν!

Εκτός από την προώθηση της κατανάλωσης βρώσιμων ξενικών ειδών, στόχος μας πλέον αποτελεί η προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών και η αντικατάσταση εμπορικών αυτόχθονων ειδών, των οποίων οι πληθυσμοί μειώνονται, με βρώσιμα ξενικά είδη.

Την Παρασκευή 20 Μαΐου και ώρα 12:00 – 14:00 προσκαλούμε στην Κέρκυρα, στον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου , όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού και διάθεσης ψαριών και θαλασσινών (αλιείς, σεφ και μάγειρες, ιχθυοπώλες, εστιάτορες, ξενοδοχειακές μονάδες, κτλ) και το κοινό με στόχο την ενημέρωση σας για τα ξενικά είδη της περιοχής και τις επιπτώσεις τους.

Επιπλέον, στόχος μας αποτελεί να διευρύνουμε μαζί την αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών για την ανάδειξη της γευστικής κι εμπορικής τους αξίας, ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης τους, αλλά και μετρίασης της αλιευτικής πίεσης στα υπεραλιευμένα αυτόχθονα είδη.

Την ίδια ημέρα στις 18:00 – 21:00 καλούμε τους κατοίκους κι επισκέπτες της περιοχής να δοκιμάσουν ευφάνταστες και εύγεστες συνταγές που θα ετοιμάσουν για εμάς καταξιωμένοι σεφ της περιοχής στο ΝΑΟΚ Azur.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν αντίστοιχα στους Παξούς, όπου το Σάββατο 21 Μαΐου η ενημερωτική εκδήλωση θα υλοποιηθεί στο καφενείο «Θεόφραστος» στις 12:00 – 14:00 και η γαστρονομική στον ίδιο χώρο στις 18:00-21:00 όπου θα έχουν όλοι την ευκαιρία να δοκιμάσουν βρώσιμα θαλάσσια ξενικά είδη και να ανακαλύψουν πως τα θαλασσινά που επιλέγουν στο πιάτο τους μπορεί να αποτελούν μέρος της λύσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Κατευθυνόμενοι προς το νότο επισκεπτόμαστε τη Ζάκυνθο όπου τη Δευτέρα 23 Μαΐου η ενημερωτική εκδήλωση στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου στις 12:00-14:00 ενώ η γαστρονομική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Σολωμού στις 18:00-21:00.

Τελευταία στάση για το Ιόνιο, αποτελεί η Κεφαλονιά όπου θα βρισκόμαστε στις 25 Μαΐου για να υλοποιήσουμε την ενημερωτική και γαστρονομική δράση.

Η δράση διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea σε συνεργασία με το Blue Marine Foundation, το Ionian Environment Foundation, το Argolic Environment Foundation και το Cyclades Preservation Fund και με την υποστήριξη των Δήμων Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Ζακύνθου και Αργοστολίου.

Εκ μέρους της iSea,

Νικολέττα Σιδηροπούλου 

Pick the Alien Δράσεις Προγράμματος


Ετικέτες: