Τζωρτζάτος για ανεμογεννήτριες : 6 χρόνια στερηθήκαμε για την ορθή κατανομή των χρημάτων (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022 16:40

Τζωρτζάτος για ανεμογεννήτριες : 6 χρόνια στερηθήκαμε για την ορθή κατανομή των χρημάτων (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διλινάτων Τάσος Τζωρτζάτος, ο οποίος αναφέρθηκε :

Στην Θετική έκβαση στην ένσταση για το αιολικό πάρκο Αγία Δυνατή:

 « Είχα αναφερθεί στο ότι  κάποια στιγμή θα συγκροτηθούν οι Επιτροπές Ενστάσεων που αφορούν στο που ανήκουν διοικητικά τα αιολικά πάρκα. Έχοντας δώσει το δικαίωμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πριν ένα χρόνο να κάνουμε ένσταση αν νομίζουμε ότι αδικούμαστε από την κατανομή των χρημάτων στην απόδοση των οικιακών καταναλωτών του 1%, βρέθηκα για 3η φορά στην Αθήνα. Με τα Μακριώτικα ήρθαμε σε μια συμφωνία, γιατί προσπαθούσαμε να βρούμε με αποφάσεις και χαρτιά του 1914 μέχρι το 1970 με τοπωνύμια και ονομασίες που δεν υπάρχουν σε χάρτες μια λύση. Για τα αιολικά πέρκα η κατανομή έχει γίνει βάση ενός χάρτη που είχε φτιάξει η Τοπική Αρχή και είχαν διευθετήσει όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυτός ο χάρτης επειδή δεν έχει καμία νομική ισχύ, αυτό που αναγνωρίζει το Υπουργείο και το κράτος είναι οι νομικές αποφάσεις και σου έδινε το δικαίωμα αν νομίζεις ότι θίγεσαι  να κάνεις ένσταση. Κάναμε αυτή την ένσταση και μετά το πρακτικό που σύνταξε η επιτροπή Ενστάσεων η οποία θα γνωμοδοτήσει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα βγει η απόφαση για την απόδοση των χρημάτων στους οικιακούς καταναλωτές των Μακριωτίκων και Διλινάτων. Μιλάμε για ένα ποσό των 220.000 ευρώ. Διεκδικούσαμε 4 ανεμογεννήτριες και πήραμε 2 ανεμογεννήτριες και το 1/3ο από την Τρίτη, που αντιστοιχεί σε ένα ποσό των 48.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα επιστραφεί στους οικιακούς καταναλωτές των Διλινάτων μέσα στο 2023 και αυτό θα ισχύει από και πέρα. Με την Κοινότητα Φάρσων, Κουρουκλάτων, Θηναίας και Νυφίου για το αιολικό πάρκο Δάφνης δεν μπορέσαμε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη , η Επιτροπή δεν μπόρεσε να αποφασίσει , οπότε ο καθένας κατέθεσε τα δικά του στοιχεία και μετά την απόφαση του Γενικού Διευθυντή, είμαστε αναγκασμένοι ως Κοινότητα Διλινάτων ,γιατί αδικούμαστε, να προσφύγουμε στα Διοικητικά Δικαστήρια. Έχω ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία για να διευθετήσουμε τα διοικητικά μας όρια γιατί για μας είναι πολύ σημαντικό( εξήγησε τους λόγους). Η απόδοση των χρημάτων για τους οικιακούς καταναλωτές και θα τα κοινοποιήσω όλα αυτά με στοιχεία, αποδόθηκε για πρώτη φορά το 2017. Το Υπουργείο Ενέργειας μας αναγνωρίζει ως Κοινότητες μέσα από τον Δήμο στον οποίο ανήκουμε διοικητικά. Το έγγραφο το οποίο στέλνει το Υπουργείο και γίνεται  το ίδιο σε όλους τους Δήμους. Εμείς δεν είχαμε λάβει αυτό το έγγραφο που θα μας έδινε από τότε το δικαίωμα ενστάσεων. Θα ήθελα  να καταγγείλω δημόσια, έχω το έγγραφο στα χέρια μου, με ημερομηνία 9/8/2016 με την Υπουργική απόφαση ότι η Δημοτική Αρχή Παρίση , απέκρυψε από τις Κοινότητες το έγγραφο αυτό και το ομολογούν και οι Πρόεδροι  της  παράταξης του, στερώντας το δικαίωμα όχι μόνο σε εμάς αλλά και στις άλλες κοινότητες να προβούμε σε ενστάσεις. Εμείς για άλλη μία φορά και  ο Πρόεδρος των Μακριωτίκων, αποδεικνύουμε με επίσημα χαρτιά, το πόσο κακό έκανε αυτή η Δημοτική Αρχή. Τα λεφτά αποδοθήκανε στις Κοινότητες χωρίς να μας δώσουν το δικαίωμα ένστασης, τα Διλινάτα χάσανε 48.000 ευρώ από την Αγία Δυνατή, τα πήρε η Κοινότητα Μακριωτίκων Κάνανε κατάχρηση της εξουσίας που είχανε, μας στέρησε το δικαίωμα 6 χρόνια για την ορθή κατανομή των χρημάτων».

Στο γήπεδο Διλινάτων: « Για μας είναι συγκλονιστικές οι στιγμές, διότι το χωριό μας ποτέ για την νεολαία δεν είχε έναν χώρο άθλησης. Τώρα μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τα παιδιά μας και να τους πούμε ότι κάτι κάναμε γι αυτά. Μέχρι τώρα οι όποιες προσπάθειες δεν είχαν ευοδωθεί, είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε μετά κόπων και βασάνων, η όλη εξέλιξη του έργου ξεκινά και τελειώνει σ  έναν άνθρωπο που δεν είναι κοντά μας, τον Κώστα Βαρτελάτο. Ήταν το δικό του μαράζι και μπήκε στην διαδικασία να πολιτευτεί για να το πετύχει. Αυτοί που ασκούν κριτική για την πορεία του έργου θα πρέπει να ξέρουν ,ότι την ευθύνη του έργου για την σωστή εκτέλεση του, την έχουν οι επιβλέποντες μηχανικοί και όχι ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, που δεν τον έχω δει να επεμβαίνει στην δουλειά των υπηρεσιών. Προσπαθούν κάποιοι να αποδώσουν ευθύνες σε ότι γίνεται και σε όλα.

Είναι ένα έργο που πρέπει να το υπερασπιστούμε, να το συντηρήσουμε, να βρούμε τρόπο να το ολοκληρώσουμε με εξέδρες και αποδυτήρια, νερό και ρεύμα. Έγινε το σημαντικότερο βήμα για να φτιαχτεί, σε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών θεωρώ ότι δεν αποτελεί αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση.

Εμείς κάναμε μια προσπάθεια, και θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο  Θεόφιλο Μιχαλάτο, τον Αντιδήμαρχο κ. Τσιλιμιδό, τον Αντιδήμαρχο Διονύση Μινέτο  , για το ότι αυτό το έργο το πιάσαμε από την πρώτη μέρα που ο Δήμος Αργοστολίου άρχισε να φτιάχνει μελέτες, ήταν από τις πρώτες που έγιναν από τις δικές μας Τεχνικές Υπηρεσίες, μέσα στην τελευταία παράταση του «Φιλόδημος». Έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες και τρικλοποδιές από κάποιους, τις οποίες τις υπερσκελίσαμε όλες και φτάσαμε στο σημείο να ολοκληρωθεί το γήπεδο και είναι καλό και για την ευρύτερη περιοχή. Εγώ αυτό που απαιτώ  όσο είμαι σ αυτή τη θέση και ως πολίτης, είναι σεβασμός σ αυτό το οποίο δεν είχαμε και θα έχουμε. Να το σεβαστούμε και να το αγαπήσουμε».

Στα έργα που ακολουθούν: «Σε λίγες μέρες, υπέγραψε ήδη ο εργολάβος που έχει πάρει τα Δημοτικά κτήρια και ευελπιστούμε να πάνε όλα καλά ,θα ξεκινήσει η ανακατασκευή του παλιού Δημοτικού Σχολείου, στο οποίο θα γίνουν παρεμβάσεις σε όλη την υποδομή του και στον προαύλιο χώρο του. Υπάρχει και το έργο της Δημοτικής Οδοποιίας που ακολουθεί και όλα αυτά είναι με χρήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να τονίσω ότι στα χρόνια αυτά που υπάρχουν τα αιολικά πάρκα, είναι η μοναδική Δημοτική Αρχή , που συμμερίστηκε τις Κοινότητες, απόδωσε τα χρήματα τάχιστα που καταφέραμε και τα κερδίσαμε και είμαστε μια Κοινοτική Αρχή που δουλεύουμε ανιδιοτελώς και έχουμε πετύχει πράγματα για το χωριό μας και το έργο μας θα αποτυπωθεί στο τέλος της θητείας μας και θα χουμε κάνει σημαντικά πράγματα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250