Διονύσης Λυκούδης στον COSMOS 96,5 : "Μειοδότης απέναντι στο νησί, όποιος είναι απέναντι στην παραχώρηση του οικοπέδου του Νοσοκομείου"

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 12:11

Διονύσης Λυκούδης στον COSMOS 96,5 : "Μειοδότης απέναντι στο νησί, όποιος είναι απέναντι στην παραχώρηση του οικοπέδου του Νοσοκομείου"

Στον COSMOS 96,5 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοϊζο & Σπυριδούλα Αναλυτή φιλοξενήθηκε πρόσφατα ο Δημοτικός Σύμβουλος με την Ισχυρή Κεφαλονιά και πρώην Αντιδήμαρχος Διονύσης Λυκούδης, με αφορμή τις ενέργειες για την παραχώρηση του οικοπέδου του Νοσοκομείου στο Δήμο για χώρο στάθμευσης.

  • Για το ιστορικό της απόφασης 

«Είναι η μοναδική περίπτωση που υπάρχει ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πάρκινγκ , και αν τη χάσουμε θα είναι έγκλημα όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, αλλά και πολύ περισσότερο για τις γενιές που έρχονται  και είναι μια ιστορική ευκαιρία.

Με πρωτοβουλία μου συνέστησα μια ομάδα έργου πριν τα Χριστούγεννα του 2018 και ανέθεσα σε 3 μηχανικούς , μια σύμβουλο και συντονιστή εμένα , εκπονώντας ένα φάκελο έργου, τον οποίο πήγαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε την υλοποίηση, με προϋπόθεση να περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν. Κεφαλονιάς.

Το έργο περιελάμβανε 400 θέσεις πάρκινγκ, ικανές να λύσουν το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου χωρίς να γίνει κανενός είδους επιβάρυνση, υπό την έννοια ότι οι 200 θέσεις ήταν υπόγειες.

Κάναμε μια προμελέτη κοστολόγησης , η οποία έφθανε στα 4 εκ. ευρώ.  Θα μπορούσε ιδανικά να πάει έως 6 εκ. ευρώ , αν στο άνω μέρος του υπόγειου πάρκινγκ φιλοξενούσαμε άλλες 200 θέσεις» ανέφερε ο κ. Λυκούδης σχετικά με τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία του χώρου στάθμευσης.

  • Το πρόβλημα με το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο

«Το Γ.Π.Σ. έχει χωρίσει το οικόπεδο σε δυο τμήματα, για τις χρήσεις γης.

Το ένα κομμάτι είναι κοινόχρηστος χώρος και το άλλο είναι κοινωφελής χώρος. 

Όταν έχουμε ένα οικόπεδο με αυτές τις δυο χρήσεις γης, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, έχει ένα οικόπεδο χωρίς αξία. 

Οικοπεδούχος είναι το Γ.Ν. Κεφαλονιάς. 

Αν το Δ.Σ. του Νοσοκομείου πάρει απόφαση να το πουλήσει σε έναν ιδιώτη , δεν μπορεί να πουληθεί ποτέ, δεν μπορεί να το αγοράσει κάποιος ιδιώτης , γιατί αν το αγοράσει θα πρέπει να κάνει πλατεία.  

Ποιος ιδιώτης θα δώσει χρήματα σε ένα οικόπεδο που δεν μπορεί να οικοδομήσει , το οποίο στο άνω του τμήμα είναι μόνο για κοινωφελείς δράσεις ; (ΚΑΠΗ, Νηπιαγωγείο).

Αφού λοιπόν δεν έχει καμία αξία για το Νοσοκομείο, λέμε να διατεθεί στο Δήμο , έτσι ώστε η πόλη μας να λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αποτελεί καρκίνωμα για την ανάπτυξή της» υποστήριξε σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης του οικοπέδου.

  • Απαντήσεις στις φωνές που αντιδρούν 

«Το πρόβλημα (σ.σ. του χώρου στάθμευσης) πρέπει να ενώσει την πόλη, τους πολίτες,  τις παρατάξεις, την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση , την Δημοτική και την Περιφερειακή Αρχή, όλους.

Ακούγονται κάποιες φωνές που λένε : Μα έχει αξία το οικόπεδο αυτό και θέλετε να το πάρετε από το Νοσοκομείο. 

Δεν έχει καμία αξία για το Νοσοκομείο. Δεν μπορεί να γίνει ποτέ να αλλάξει χρήση ο Δήμος στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για να αποκτήσει αξία για δυο λόγους.

1) Κανένα Δημοτικό Συμβούλιο, τώρα και τις δεκαετίες που έρχονται , δεν θα τολμήσει να αφαιρέσει από την πόλη κοινόχρηστο χώρο και να το κάνει οικοδομήσιμο 

2) Ακόμη και αν αυτό το αιτηθεί σήμερα το Νοσοκομείο από ένα Δημοτικό Συμβούλιο , για να αλλάξει με βάση τη Νομοθεσία ένας κοινόχρηστος χώρος σε οικοδομήσιμο θα πρέπει αντισταθμιστικά στην πόλη για να υπάρχει ισοζύγιο των κοινοχρήστων χώρος, κάποιο άλλο οικόπεδο εντός του ίδιου τομέα της πόλης να γίνει εκείνο κοινόχρηστος χώρος για να γίνει αυτό οικοδομήσιμο. 

Αυτό δεν το γνωρίζει το ΔΣ του Νοσοκομείου και καλό είναι να συμβουλευτούνε κάποιο μηχανικό να τους εξηγήσει ποιο είναι το πραγματικό καθεστώς.

Σημειωτέων, η απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου, θετική ή αρνητική, εναπόκειται στην τριμερή των Υπουργών που βγάζουν Κοινή Υπουργική απόφαση για την παραχώρηση, οι οποίοι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να πουν ΟΧΙ σε ένα έργο με το οποίο θα ανασάνει η πόλη.

Άλλωστε έχουμε και ηθικό δικαίωμα να το ζητάμε γιατί ο Δήμος έχει ήδη χαρίσει δυο οικόπεδα στο Υπουργείο Υγείας , ένα για το κτήριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ , και ένα ακόμη.

Είναι συχνό στο Δημόσιο Τομέα» τόνισε ο κ. Λυκούδης , απαντώντας στις αντιδρούσες φωνές. 

  • Για τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης

«Είναι σοβαρό να λέμε ότι στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα πάμε κέντρο ψυχικής υγείας ή την εκπαίδευση του προσωπικού του ΕΚΑΒ  τη στιγμή που το Νοσοκομείο έχει εγκαταλελειμμένα κτίσματα στον περίγυρο του από την εποχή των Σουηδών, που είναι εκτάσεις τεράστιες και μπορούν να λειτουργήσουν εκεί τα τμήματα , συντονισμένα με τις δομές του Νοσοκομείου» διερωτήθηκε ο κ. Λυκούδης και πρόσθεσε με νόημα :

«Θα πάμε την πόλη στο ’50 και το ’57 που έγινε η απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου οικοπέδου για παιδικό νοσοκομείο, δηλαδή θα πάμε έναν αιώνα πίσω να φέρουμε δομές του Νοσοκομείου στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου. Δεν είναι σοβαρές αυτές οι προτάσεις»

  • Σχετικά με τη γειτνίαση με σχολεία

«Αυτό είναι πολύ ελαφρύ επιχείρημα. Ο φόρτος των αυτοκινήτων σε ένα υπόγειο πάρκγινκ ουσιαστικά θα είναι μετά τις 7 το απόγευμα όταν συσσωρεύεται ολόκληρο το νησί στην πόλη του Αργοστολίου. Το βράδυ δεν είναι ανοικτά σχολεία» ανέφερε σχετικά με όσους αντιδρούν.

  • Σήμερα το θυμήθηκαν;

Σε σχέση με τις αντιδράσεις του ΔΣ του Νοσοκομείου τόνισε : 

Το καθεστώς , ότι το οικόπεδο αυτό είναι κοινωφελής χώρος έγινε με το Γενικο Πολεοδομικό Σχέδιο του 1985. Από τότε έχει περάσει ‘’μισός αιώνας’’ σήμερα θυμήθηκε το ΔΣ του Νοσοκομείου ότι θέλει να αλλάξει χρήση σε αυτό το οικοπεδο;  Τώρα που έρχεται ο Δήμος με μια γενναία, φιλόδοξη πρόταση που στέλνει την πόλη στο μέλλον, ερχόμαστε και εγείρουμε τέτοια ζητήματα;

Όποιος μπει απέναντι μπροστά στη μη πραγματοποίηση αυτού του έργου, είναι μειοδότης απέναντι στην πατρίδα μας, την πόλη και τα συμφέροντα του νησιού.

 Το λέω καθαρά , δεν φοβάμαι κανένα.

Δεν γίνει να αγόμαστε από απόψεις μειοψηφιών που ποτέ δεν θέλουν να γίνει τίποτα ή ανθρώπων που έλκουν από άλλους λόγους συμφέροντα να ακυρώνουν τα έργα στην πόλη» ανέφερε.

  • Για τα εσωτερικά της «ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ»

«Εγώ έχω σταθεί στην άκρη από αυτές τις διεργασίες. Δεν θέλω να ασχοληθώ με πράγματα δευτερευούσης σημασίας. Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος που ήταν αντίπαλος μου στις εκλογές, με ενδιαφέρει να πετύχει. Γιατί αν αποτύχει,  θα έχει πετύχει η Αντιπολίτευση αλλά θα την έχει πληρώσει ο τόπος. Εμένα με ενδιαφέρει να γίνει το έργο του πάρκινγκ και όχι να βγω στις εκλογές,  αν θα συμμετάσχω στις επόμενες που δεν το γνωρίζω αυτό, και να πω ότι απέτυχε ο Μιχαλάτος.

Είναι πολύ νωρίς να ανοίγουμε συζητήσεις τι θα γίνει στη ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ» ανέφερε ο κ. Λυκούδης για το μέλλον της παράταξης του.

  • Για το Νίκο Ανουσάκη

«Είναι ένα άτομο το οποίο συμπαθώ πολύ. Έχουμε κάνει αγώνες και έχουμε δώσει μάχες μαζί, θα κάνουμε και στο μέλλον. Δε νομίζω ότι δεν είναι θετικά τα κίνητρά του. Η στάση του είναι θετική τα χρόνια που πέρασαν.

Του έχω πει χαριτολογώντας ότι η ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ , είναι δυο κράτη , αλλά ένα Έθνος»

  • Το όραμα του για το μέλλον

«Επειδή εγώ και τα παιδιά μου αποφασίσαμε να ζήσουμε εδώ και επειδή πρόσφατα έγινα και παππούς δις, με ενδιαφέρει αυτή η πατρίδα να είναι φιλόξενη επιχειρηματικά, επαγγελματικά , τουριστικά , να είναι σύγχρονη στις δομές και τη ζωή , και θα σταθώ αλληλέγγυος με οποιονδήποτε βάζει κάθε λιθαράκι σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως και αν λέγεται. 

Τις φιλοδοξίες μου ξέρω να τις συγκρατώ και να τις αφήνω πίσω για το συμφέρον του τόπου.

Αν υπήρχε κάποιος ο οποίος έπρεπε να πει από το 2019 ότι κάποιος έπρεπε να είναι υποψήφιος , θα έπρεπε να ήμουν εγώ , ο οποίος ήμουν ο πρώτος σε σταυρούς από όλες τις παρατάξεις.

Δεν το έκανα και δεν θα το κάνω. Σημασία έχει να φτιάξουμε ένα δημοτικό συμβούλιο των αξίων και των αξιών», ανέφερε σχετικά με το όραμα του για το μέλλον του τόπου» 

  • Για την τουριστική του ενασχόληση 

«Την απόφαση αυτή την πήραν τα παιδιά μου και εγώ στάθηκα αρωγός. Έχουν στο μυαλό τους πάντα , να θέλουν να κάνουν βήματα και να προχωρούν μπροστά και την πόλη και την προσωπική τους ενασχόληση.

Εγώ υποστηρικτικά μπήκα μέσα, και τώρα προχωράμε και σε ένα δεύτερο ξενοδοχείο πιο μεγάλο, δίπλα από το υπάρχων συγκρότημα.

Ξεκινάμε με στόχο του χρόνου το καλοκαίρι να είναι έτοιμο και αυτό» , υποστήριξε απαντώνας σε ερώτησηγια την ενασχόληση του με τις τουριστικές επιχειρήσεις»

  • Για το πόσο άλλαξε ο ίδιος

«Από μικρό παιδί ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση και έχω ζήσει διάφορες καταστάσεις. Όταν μεγαλώνει ο άνθρωπος γίνεται σοφότερος. Μια από τις πιο γνωστές κινέζικες παροιμίες λέει ότι αν δεν έχεις έναν γέρο στο σπίτι σου φρόντισε να τον αποκτήσεις.

Νεότερος όταν ήμουν, ήμουν των εντάσεων των αντεγκλήσεων και των συγκρούσεων.

Τελικά , σαν επιστέγασμα όλης αυτής της πορείας κατέληξα ότι δεν ωφελούν όλα αυτά.

Τα τελευταία χρόνια από τη θέση του Δημάρχου έχουν περάσει 30. Από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου έχουν περάσει 50, από τη θέση του Βουλευτή έχουν περάσει 50. Στα επόμενα χρόνια θα περάσουν άλλοι 150.

Εκείνο που μένει είναι να τιμά τον καθένα μας η κοινωνία και οι γενιές που έρχονται για το τουβλάκι που έβαλε στην ανάπτυξη του τόπου»

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης




00 inkefalonia general ad 300X250