Βαγγέλης Μαρούλης (ΕΟΔΥ – Κέντρο Υγείας Σάμης): «Η μετάλλαξη Όμικρον έχει επικρατήσει και στην Κεφαλονιά – Πιθανότατα ύφεση της Πανδημίας σε ένα μήνα»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 16:02

Βαγγέλης Μαρούλης (ΕΟΔΥ – Κέντρο Υγείας Σάμης): «Η μετάλλαξη Όμικρον έχει επικρατήσει και στην Κεφαλονιά  – Πιθανότατα ύφεση της Πανδημίας σε ένα μήνα»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο υπεύθυνος του ΕΟΔΥ για την Κεφαλονιά και Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σάμης Βαγγέλης Μαρούλης, για την πορεία των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας στην Κεφαλονιά.

Ο κ. Μαρούλης αποτύπωσε την καταγεγραμμένη εικόνα του ΕΟΔΥ και της μονάδας στην οποία προΐσταται λέγοντας: «Στην μονάδα μας μέχρι σήμερα υπήρχε μία νοσηλεύτρια και ο οδηγός, οι οποίοι γύρισαν όλες της περιοχές της Κεφαλονιάς και κάνανε την δειγματοληψία (rapid test). Χθες ήρθε άλλη μία νοσηλεύτρια, σήμερα άλλη μία και γίνανε τρείς νοσηλεύτριες και ο οδηγός .Είναι καλό στοιχείο αυτό».

Ο κ. Μαρούλης ενημέρωσε για τις περιοχές κάλυψης του άμεσου χρονικού διαστήματος ,για τον αριθμό των τεστ που διενεργούντο μηνιαίως (2.000) με την μία νοσηλεύτρια και την δυνατότητα που δίνεται πλέον με τις 3 για την διενέργεια περισσότερων τεστ.

Για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κεφαλονιά η οποία αποτυπώνεται μέσα από τις δειγματοληψίες, ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αυξημένος και κατά τη γνώμη την δική του δεν είναι μόνο αυτά που καταμετρώνται , αλλά πολύ περισσότερα. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν νεαρά άτομα όπως είπε, τα οποία παρουσιάζουν βήχα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο –συμπτώματα της όμικρον. Οι μεγαλύτεροι που έχουν και διάφορα προβλήματα ,αλλά είναι εμβολιασμένοι και με την 3η δόση ,έχουν ελαφρά συμπτώματα. Σημείωσε δε ότι εάν κάποιος είναι ποιο σοβαρά καλύπτεται με αντιβίωση και αν χρειαστεί που δεν έχει συμβεί έως τώρα, νοσηλεύεται στο Γ.Ν. Αργοστολίου.

«Εδώ είμαστε λίγο πιο καλά γιατί είναι χαρακτηριστικό της Κεφαλονιάς ακόμη και τα χωριά να ελέγχονται».

Πρόσθεσε ακόμη, ότι σύμφωνα με την συμπτωματολογία των κρουσμάτων έχει επικρατήσει και στην Κεφαλονιά η μετάλλαξη Όμικρον.

Ερωτηθείς για την πορεία των εμβολιασμών, ενημέρωσε ότι πάνε πολύ καλά, τον Νοέμβριο έγιναν από το Κέντρο Υγείας Σάμης 1.000, τον Δεκέμβριο 1.077 και τον Ιανουάριο έως τούδε 400 και αφορούν την 1η δόση ειδικά σε μεγάλες ηλικίες λόγω της επιβολής μέτρων, αλλά και πολλούς εμβολιασμούς κατ οίκον.

Για τους εμβολιασμούς κατ οίκον όπως ανέφερε χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα και καλύπτουν όλη την περιοχή από το Φισκάρδο μέχρι τον Πόρο και αναφέρθηκε και στον Δήμο Αργοστολίου, που έχει μπει στην διαδικασία μέσω των υπηρεσιών της Πρόνοιας.

Για τους εμβολιασμούς των ηλικιών 5-11 ετών ανέφερε ότι δεν γίνονται από το Κέντρο Υγείας Σάμης, αλλά μόνο στο Αργοστόλι και ο ίδιος θεωρεί ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση.

Για την 4η δόση ανέφερε ότι αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους ,ότι είναι απαραίτητη για αυτή την ομάδα και στο Κέντρο Υγείας Σάμης έχουν ήδη ξεκινήσει την παροχή της.

Κληθείς να καταθέσει την άποψη του για την εξέλιξη της πανδημίας γενικά, ανέφερε ότι σε ένα μήνα πρέπει να υπάρχει ύφεση και για τους υψηλούς ημερήσιους θανάτους και τον αριθμό των διασωληνομένων δήλωσε ότι προφανώς αυτό οφείλεται στην μετάλλαξη Δέλτα, ενώ στην Όμικρον οφείλεται ένας μικρός αριθμός με μεγάλα προβλήματα.

Κλείνοντας παρότρυνε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν γιατί δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για να υπάρξει μια ισορροπία και να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/maroulis-892-2022?si=ffc5296e30c443748b9088fd0d4fbf96&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.