Tι θα γίνει με τις αποδείξεις το 2013 -Παραδείγματα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 12:32

Tι θα γίνει με τις αποδείξεις το 2013 -Παραδείγματα

Από την πρωτοχρονιά επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία αναφορικά με τις αποδείξεις. Από τα φετινά εισοδήματα, δηλαδή αυτά που θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση του 2014 καταργήθηκαν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές που οδηγούν σε απευθείας μείωση φόρου.

Από τις δαπάνες που καταργήθηκαν εξαιρούνται οι φοροαπαλλαγές δαπάνης διατροφής συζύγου, ιατρικών εξόδων, δωρεών και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων), ενώ άλλαξε και το καλάθι των γενικών αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος καθώς και η «ποινή» για τη μη συγκέντρωσή τους.

Αποδείξεις μόνο οι μιθωτοί και συνταξιούχοι

Ειδικότερα, πλέον από φέτος αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώνουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Υποχρεώνονται προκειμένου να καρπωθούν την έκπτωση φόρου έως 1.950 ευρώ που χορηγείται στους μισθωτούς και συνταξιούχους, να συλλέξουν αποδείξεις λήψης υπηρεσιών και αγοράς αγαθών αξίας, τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός τους. Το ανώτατο ποσό των αποδείξεων ορίστηκε στις 10.500 ευρώ που σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με εισόδημα 42.000 ή περισσότερα θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας επίσης 10.500 ευρώ, σύμφωνα με το capital.gr.

Στις αποδείξεις που οφείλουν να συγκεντρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι περιλαμβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες καθώς και τα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Εκτός αποδείξεων παραμένουν οι δαπάνες για ασφάλιστρα, παρά το γεγονός ότι δεν οδηγούν σε απευθείας μείωση φόρου. Επίσης δεν περιλαμβάνονται στις αποδείξεις ιατρικές δαπάνες, καταβαλλόμενη διατροφή από διαζευγμένους συζύγους, οι δωρεές και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, δεν αναγνωρίζονται πλέον οι αποδείξεις για διόδια και καύσιμα θέρμανσης (πετρέλαιο, αέριο, καυσόξυλα). Εξακολουθούν να μην αναγνωρίζονται αποδείξεις για δαπάνες ρεύματος, τηλεφωνίας, εισιτηρίων μεταφορών προσώπων. Για την αξία των αποδείξεων που λείπουν από κάθε μισθωτό ή συνταξιούχο θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος ίσος με το 22% της αξίας αυτής. Να σημειωθεί ότι αναγνωρίζονται πλέον και οι δαπάνες για λήψη υπηρεσιών και αγορά αγαθών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράδειγμα

Ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ είναι υποχρεωμένος να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 7.500 ευρώ. Στην περίπτωση που συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 6.500 ευρώ τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο ύψους 220 ευρώ (22% της αξίας αποδείξεων που λείπουν από τον φορολογούμενο).

iefimerida