Χρήσιμες συμβουλές προς επίδοξους αμπελουργούς

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 00:58

Χρήσιμες  συμβουλές  προς  επίδοξους αμπελουργούς

Μια και η περίοδος αγοράς έρριζων εμβολιασμένων φυτών αμπέλου έχει αρχίσει ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός παρέχει τις κάτωθι οδηγίες φύτευσης : Αν στα χωράφια που πρόκειται να φυτευτούν τα έρριζα φυτά υπάρχουν αμπέλια ή άλλα δένδρα θα πρέπει να έχει προηγηθεί, δώδεκα μήνες πριν, άροση με μονόϋνο σε βάθος 50-60 εκ. με τρόπο ώστε να διατηρηθεί η κλίση του εδάφους απομακρύνοντας ταυτόχρονα όλες τις ρίζες τους. Τα έρριζα φυτά αφυδατώνονται εύκολα γι' αυτό δεν πρέπει να παραμείνουν πολύ χρόνο εκτός του εδάφους.

Εάν δεν φυτευτούν εντός 48 ωρών, τοποθετούνται μέχρι το σημείο εμβολιασμού σε αυλάκι βάθους 50 εκ. το οποίο γεμίζεται με χώμα και ποτίζεται. Ιδανική περίοδος φύτευσης είναι αρχές άνοιξης που οι θερμοκρασίες του εδάφους και του περιβάλλοντος βοηθούν την ριζοβόληση των φυτών.

Πριν την φύτευσή τους στο χωράφι τα φυτά τοποθετούνται σε ένα δοχείο με νερό για 12 ώρες για να ενυδατωθούν. Μόλις βγουν από το νερό και στραγγίσουν κόβονται οι ρίζες σε μήκος 2- 4 εκ. Εάν το εμβόλιο έχει περισσότερους από ένα βλαστό διατηρούμε τον πιο εύρωστο τον οποίο κλαδεύουμε στα δύο μάτια. Η φύτευση γίνεται σε λάκκους βάθους 50 εκ. ενώ το φυτό τοποθετείται έτσι ώστε το σημείο εμβολιασμού να βρίσκεται περίπου 2 εκ. πάνω από το έδαφος . Προτείνεται περίπου 285 φυτά ανά στρέμμα με 2,00 Χ 1,75μ απόσταση φύτευσης. Κοντά στο φυτό τοποθετούμε πάσσαλο ύψους 1,5 μ. όπου θα προσδεθεί αργότερα η νέα βλάστηση. Κατά το διάστημα από μέσα Μαΐου έως μέσα Αυγούστου τα έρριζα φυτά έχουν ανάγκη δύο τουλάχιστον ποτισμάτων.

Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250