Ν. Φαραντούρης: «Ευνοϊκή για την Κεφαλονιά η αποχώρηση των εταιριών έρευνας υδρογονανθράκων από τον Δυτικό Πατραϊκό»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 10:04

Ν. Φαραντούρης: «Ευνοϊκή για την Κεφαλονιά η αποχώρηση των εταιριών έρευνας υδρογονανθράκων από τον Δυτικό Πατραϊκό»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 και στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Κεφαλονίτης Νικόλαος Φαραντούρης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο οποίος κατέχει έδρα διδασκαλίας με ειδίκευση στις ευρωπαϊκές σπουδές στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Ζαν Μονέ (Jean Monnet).

Ο κ. Φαραντούρης ειδικεύεται σε ζητήματα ενέργειας και ως εκ τούτου έχει ενδιαφέρον η άποψή του μετά την είδηση της απόσυρσης δυο εταιριών πετρελαίου από τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Δυτικό Πατραϊκό.

Όπως τόνισε: «Από την αρχή για το θέμα των εξορύξεων πετρελαίου υδρογονανθράκων στην Κεφαλονιά, είχα εκφράσει την άποψή μου καθώς έχω διατελέσει, όπως γνωρίζετε, πολλά χρόνια νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων των υπηρεσιών της ΔΕΠΑ και πρόεδρος της ενεργειακής επιτροπής, ενεργειακών εταιρειών. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι ήταν προς το συμφέρον μας οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά. Τόσο προς το συμφέρον της Κεφαλονιάς, αλλά και της χώρας γενικότερα. Η Κεφαλονιά, τα νησιά μας και η περιοχή μας έχουν ιδιαιτερότητες. Πρώτον δεν πιστεύω στο μέλλον των ορυκτών καυσίμων τους υδρογονάνθρακες, το πετρέλαιο δηλαδή.

Δεύτερον έχουμε έντονα τεκτονικά φαινόμενα στην Κεφαλονιά, έχουμε μεγάλη γεωλογική δραστηριότητα. Πριν από τέσσερα χρόνια δημοσιεύθηκε μελέτη του Αμερικάνικου Γεωλογικού Ινστιτούτου, που συνέδεε δραστηριότητα εξορυκτική στην Αμερική με τεκτονικές δραστηριότητες και γεγονότα με σεισμική δράση στην περιοχή όπου εκτελούνταν τέτοιες γεωτρήσεις.

Ως τρίτο θέλω να αναφέρω ότι το νησί μας δεν υποφέρει από έλλειψη ενέργειας, ούτε υποφέρει από έλλειψη μιας τέτοιας δραστηριότητας. Ουσιαστικά μια τέτοια δραστηριότητα δεν θα συμβάλλει σε τίποτα. Απεναντίας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση που γίνει κάποιο ατύχημα απευκταίο μακριά από δω να χάσει όλο αυτό το φυσικό της κάλλος και να έχει επιπτώσεις στην πανίδα και την χλωρίδα του νησιού. Για δύο δράμια πετρέλαιο δεν θα έπρεπε να προχωρήσει η χώρα μας και οι ιθύνοντες σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Ουσιαστικά, οι εταιρίες δεν βρήκαν την ποσότητα που θα τις ικανοποιούσαν για να συνεχίσουν τις έρευνες και επαναλαμβάνω για δύο δράμια πετρέλαιο δεν νομίζω ότι υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον. Επίσης στους υδρογονάνθρακες αρχίζουν πλέον να επιβάλλονται με διεθνείς ρυθμίσεις και πέναλτι. Συνεπώς αυτό που προέχει είναι να βρούμε το ενεργειακό μας μείγμα, με άλλη κατεύθυνση με άλλη ματιά και κυρίως στον τόπο μας να υπερασπιστούμε επιτέλους τα συμφέροντα του νησιού μας.   Οι υδρογονάνθρακες δεν συμφέρουν την Κεφαλονιά και όλο αυτό με την αποχώρηση των εταιριών από τον Δυτικό Πατραϊκό είναι μια ευνοϊκή για το νησί».

Ακούστε παρακάτω τα όσα είπε:

{https://soundcloud.com/user-46829938/farantouris-892?si=6f019fde42d74c76a77966181270c3bd}




00 inkefalonia general ad 300X250