Δ.Δ.Ε. Κεφαλονιάς: Με μεγάλη επιτυχία το διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και Εφηβεία»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 17:36

Δ.Δ.Ε. Κεφαλονιάς: Με μεγάλη επιτυχία το διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και Εφηβεία»

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 το διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και γονείς, με θέμα:

«Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και Εφηβεία»

που συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κεφαλληνίας και Ιθάκης «Απόπλους».  

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και μετά από μια χρονιά εγκλεισμού, λόγω της πανδημίας του COVID-19, που επέφερε την υπερβολική έκθεση των παιδιών και των εφήβων στα ψηφιακά μέσα, ήταν ανάγκη να επανέλθουμε στο θέμα της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Στον  αχανή ψηφιακό κόσμο παιδιά και έφηβοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με κινδύνους που απειλούν τη σωματική και ψυχική τους υγεία, πολλές φορές εντελώς ανυπεράσπιστοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% των μαθητών δημοτικού και το 20% των μαθητών γυμνασίου δεν θα ενημερώσουν τους γονείς τους αν συμβεί κάτι που θα τους αναστατώσει στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Το Διαδίκτυο μπορεί και πρέπει να είναι μια ευχάριστη και ασφαλής εμπειρία, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μυηθούν σε κάποιους βασικούς κανόνες, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να αφυπνιστούν ως προς την ορθή χρήση του διαδικτύου, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν έγκαιρα, να αποφεύγουν και να αντιμετωπίζουν ύποπτες και εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις στο Διαδίκτυο, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying), η διαδικτυακή αποπλάνηση (grooming), η απάτη στο διαδίκτυο και η ρητορική μίσους.

Ειδικότερα, ο εθνικός συντονιστής του Ε-Safety Label Άρης Λούβρης μίλησε για το πως και σε ποιο βαθμό τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την ψυχολογία των εφήβων και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ Κατερίνα Ψαρουδάκη παρουσίασε το νέο εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό “Back to School”, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μάθησης μέσα στην τάξη, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων ή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Ευχαριστούμε θερμά το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ για την πραγματοποίηση του εξαιρετικά ενδιαφέροντος διαδικτυακού σεμιναρίου.


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250