Ο Παύλος Μπουχάγιερ για την ημερίδα και τα προβλήματα της ελιάς στην Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:52

Ο Παύλος Μπουχάγιερ για την ημερίδα και τα προβλήματα της ελιάς στην Κεφαλονιά

Ο επίκουρος καθηγητής βιολογικής γεωργίας Παύλος Μπουχάγιερ φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» με αφορμή την ημερίδα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί και αφορά τα προβλήματα της ελιάς.

«Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους είτε αυτοί είναι ελαιοπαραγωγοί είτε άνθρωποι που ερασιτεχνικά καλλιεργούν ή συλλέγουν τον καρπό της ελιάς για οικιακή χρήση. Σκοπεύουμε να κάνουμε μια γενικότερη προσέγγιση της ελαιοκαλλιέργειας. Μέχρι τώρα το θέμα το προσεγγίζαμε από την πλευρά των επιδοτήσεων, της αγροτικής οδοποιίας αλλά αυτά δεν είναι στο χέρι του αγρότη. Εμείς θα επικεντρωθούμε στα θέματα που είναι στο χέρι του αγρότη, όπως λίπανση, κλάδεμα τα οποία άμεσα βοηθούν τον αγρότη στους στόχους του, δηλαδή στην αύξηση του εισοδήματός του, στην αύξηση της ποσότητας και βελτίωση της ποιότητας αλλά και τις προστασίας του περιβάλλοντος. Αν είσαι σε ένα αρρωστημένο περιβάλλον, το φυτό δεν μπορεί να αποδώσει».

«Θα μιλήσουμε και για θέματα υγείας. Όχι μόνο του φυτού αλλά και του αγρότη. Αν κάνετε ένα ρεπορτάζ στα νοσοκομεία την εποχή της συγκομιδής της ελιάς θα δείτε σπασμένα χέρια και πόδια. Για να μην πάμε και σε άλλα πιο επικίνδυνα θέματα, για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία των αγροτών και των καταναλωτών».

«Αν στην Ελλάδα υπάρχουν διαφορές και στο κλάδεμα και στο μάζεμα της ελιάς. Εδώ δεν γίνεται κλάδεμα, γίνεται καταστροφή του δέντρου, γιατί πολλοί παίρνουν το βενζινοπρίονο και κόβουν το δέντρο. Το σωστό κλάδεμα, είναι να κάνεις αραίωση. Αναφορικά με το μάζεμα, υπάρχουν αυτά τα περιστρεφόμενα μηχανήματα, τα οποία όμως είναι άκρως επικίνδυνα. Πολλά από αυτά θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε σε ελαιώνες. Από την θεωρία στην πράξη για να δει ο κόσμος τον σωστό τρόπο».

«Αυτά πάντως που θα πούμε, βοηθούν και στην μείωση του κόστους, αντί να κάνουμε πράγματα που μας κοστίζουν. Η ελαιοκαλλιέργεια είναι διαχείριση. Στην Κεφαλονιά κυρίως δεν έχουμε ελαιοκαλλιέργεια αλλά ελαιοσυλλογή. Στην ελαιοκαλλιέργεια επενδύεις την επιστημονική σου γνώση σε όλα τα θέματα, είτε λίπανση είτε φυτοπροστασία, πότισμα, κλάδεμα. Όλα αυτά έχουν ως σκοπό την καλύτερη διαβίωση του δέντρου, την καλύτερη από οικονομικής πλευράς διαχείριση, την βελτίωση του κέρδους για τον αγρότη, μείωση των προβλημάτων για το περιβάλλον. Είναι κάτι πιο σύνθετο απ’ ότι νομίζουμε. Αυτά θα προσεγγίσουμε».

«Η ημερίδα γίνεται στα πλαίσια της εξωστρέφειας του Ιονίου Πανεπιστημίου, γιατί η συμβολή του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη της κοινωνίας δεν έχει αναγνωριστεί, ενώ ίσως είναι ο πιο σημαντικός οργανισμός στην περιοχή μας. Θέλουμε ο κόσμος να μας ρωτάει σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε».