Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής η καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων στα Πουλάτα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 20:30

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής η καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων στα Πουλάτα

Δέκα θέματα και οκτώ επερωτήσεις περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη των δύο συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, που θα διεξαχθούν μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή και το Σάββατο. Μία εκ των επερωτήσεων μάλιστα αφορά τα Πουλάτα, καθώς σχετίζεται με την καθυστέρηση υλοποίησης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο χωριό μας.

Ειδικότερα, η δεύτερη επερώτηση που θα συζητηθεί την Παρασκευή, έχει τίτλο «Τα αντιπλημμυρικά στα Πουλάτα Σάμης Κεφαλλονιάς καθυστερούν επικίνδυνα» με επερωτών τον επικεφαλής της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά» και πρώην Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο. <span;>Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γαλιατσάτος ως Περιφερειάρχης κατά την επίσκεψή του στα Πουλάτα αμέσως μετά την θεομηνία του 2015, είχε δεσμευτεί ότι θα κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλισθούν πόροι για την κατασκευή νέας γέφυρας στα Πουλάτα στο σημείο που το ρέμα διέρχεται κάτω από κεντρικό δρόμο του χωριού μας.

Είναι η δεύτερη φορά που συζητείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανάλογη επερώτηση για τα Πουλάτα, καθώς είχε προηγηθεί συζήτηση στις 5 Σεπτεμβρίου του 2020 με επερωτούσα τότε την επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» κυρία Αλεξάνδρα Μπαλού. Στην συζήτηση μάλιστα συμμετείχε και ο Δήμαρχος Σάμης κ. Γεράσιμος Μονιάς, ο οποίος παρουσίασε την διαχρονική έλλειψη των απαραίτητων υποδομών και την αδυναμία του Δήμου να ανταποκριθεί λόγω της έλλειψης των κατάλληλων υπηρεσιών.

Ανεξάρτητα πάντως από τα όσα έχουν κατά καιρούς αναφερθεί σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια για την αντιπλημμυρική θωράκιση των Πουλάτων, ή τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής η παραμικρή παρέμβαση, πέραν κάποιων, περιορισμένης κλίμακας, καθαρισμών στο ρέμα που διασχίζει το χωριό μας.

Αναφερόμαστε φυσικά στην ανάγκη για συστηματικό καθαρισμό του υδατορέματος σε όλο του το μήκος, στα έργα στο γεφύρι το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί σε μεγάλο όγκο νερού καθώς πρόκειται για παλαιά κατασκευή με εξαιρετικά μικρής διαμέτρου στόμιο και εν γένει στην πραγματοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, προσωρινών και μόνιμων, που θα προστατέψουν αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες μας.

Υπενθυμίζουμε για την ιστορία, ότι σε παλαιότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει κάνει λόγο για τον κίνδυνο ζωής που διατρέχουν τα Πουλάτα και ο Καραβόμυλος από το νέο αιολικό πάρκο στον Ξερακιά ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο δε υπεύθυνος Πολιτικός Μηχανικός για την μελέτη του νέου αγωγού της Αγίας Ευφημίας, έχει αναφέρει στο σώμα ότι το εύρος επίδρασης των υδάτινων απορροών του αιολικού πάρκου καταλαμβάνει την Πύλαρο, τα Πουλάτα και τον Καραβόμυλο.

Ανεξάρτητα πάντως από την κατάληξη της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τις, ευελπιστούμε συγκεκριμένες αποφάσεις, είναι νομίζουμε απολύτως ξεκάθαρο ότι τα Πουλάτα χρειάζονται άμεσα μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ θα πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί και η ανάγκη ύπαρξης αντισταθμιστικών οφελειών για το χωριό μας. Είναι τουλάχιστον παράδοξο να επωφελούνται Κοινότητες, στο μέτρο και τον βαθμό που αυτό συμβαίνει, για την ύπαρξη αιολικών πάρκων εντός των διοικητικών τους ορίων και να μην συμβαίνει το ίδιο με τις Κοινότητες που επηρεάζονται άμεσα από την λειτουργία τους, όπως επί του προκειμένου τα Πουλάτα ή/και ο Καραβόμυλος.

Πηγή: poulatakefalonias.gr