Μάτι: Θα κατασκευαστούν 100 κατοικίες των 80 τ.μ. για τους πληγέντες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 19:30

Μάτι: Θα κατασκευαστούν 100 κατοικίες των 80 τ.μ. για τους πληγέντες

Eurokinissi

Οι κοινωνικές κατοικίες θα αναγερθούν σε μια έκταση 17,5 στρεμμάτων - Με αυστηρά κριτήρια η επιλογή των δικαιούχων

Εκατό κατοικίες στην περιοχή Σκουφέικα θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης των πληγέντων από τη φονική φωτιά του 2018 στο Μάτι.

Αυτό επεσήμανε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε πληροφορίες για τους πιθανούς δικαιούχους, οι οποίοι σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά «θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια».

Οι κοινωνικές κατοικίες θα αναγερθούν σε μια έκταση 17,5 στρεμμάτων στην περιοχή Σκουφέικα και δεδομένου ότι ο συντελεστής δόμησης εκεί είναι 0,50, το υπουργείο προσδοκά ότι η συνολική εκμετάλλευση για τις ανάγκες της κοινωνικής κατοικίας θα είναι περίπου 8.000 τ.μ. Πρακτικά δηλαδή θα αναγερθούν 100 κατοικίες των 80 τ.μ.

Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος της στεγαστικής αποκατάστασης και εάν σε αυτούς θα συγκαταλέγονται και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατοικιών, οι οποίες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

Σε ερώτηση του «ethnos.gr» για το ζήτημα, ο κ. Ταγαράς σημείωσε ότι το υπουργείο διαθέτει αυτή τη στιγμή την πλήρη εικόνα της κατάστασης, αλλά θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες ώστε να οριστικοποποιηθούν τα κριτήρια κατανομής των κατοικιών: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 55 κτίρια χαρακτηρισμένα κόκκινα, τα οποία βρίσκονται σε ρέματα και σε δασικές περιοχές. Αυτά δεν μπορούν να ανακατασκευαστούν εκεί για προφανείς λόγους. Υπάρχουν και άλλα κτίρια όμως που είναι χαρακτηρισμένα κίτρινα, δηλαδή επισκευασιμα, τα οποία βρίσκονται σε ίδιους χώρους» επεσήμανε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων, ο κ. Ταγαράς δήλωσε ότι «επειδή πρόκειται για ευαίσθητα θέματα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σ΄αυτές τις επιλογές για το πως θα κατανεμηθούν οι κοινωνικές κατοικίες θα συνεκτιμηθούν πολλές παράμετροι. Με αυστηρά κριτήρια και με σεβασμό σε όλους θα γίνει η επιλογή αυτών που θα επιλεγούν να πάρουν τις κοινωνικές κατοικίες. Έχουμε αυτή τη στιγμή όλη την εικόνα και γι΄αυτά που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα και δεν μπορούν να ανακατασκευαστούν στην ίδια θέση και γι΄αυτά που έχουν χαρακτηριστεί επισκευαστέα αλλά δεν μπορούν πάλι να επισκευαστούν στο ίδιο σημείο καθώς αποτελεί θέση απαγόρευσης».

Αν και δεν έγινε γνωστό πότε θα έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση των κοινωνικών κατοικιών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην εκκίνηση των εργασιών καθώς οι προσπάθειες θα εστιαστούν στο τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, το οποίο θα προηγηθεί του εφαρμοστικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που αναμένεται να είναι έτοιμο το επόμενο καλοκαίρι.

«Πριν την πράξη εφαρμογής για όλη την προς πολεοδόμηση περιοχή, θα εστιάσουμε κατά προτεραιότητα στο τοπικό ρυμοτομικό στην περιοχή που θα κατασκευαστούν οι κοινωνικές κατοικίες για να προχωρήσουν σε όλο το διάστημα που θα εξελίσσεται ο σχεδιασμός του ρυμοτομικού σχεδίου», σημείωσε ο κ. Ταγαράς συμπληρώνοντας πως τους επόμενους λίγους μήνες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Τα έργα θα πρέπει να περιμένουν

Τα έργα πάντως που θα προωθήσουν τη βιώσιμη κινητικότητα στην περιοχή (διανοίξεις δρόμων, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, κλπ) θα πρέπει να περιμένουν ακόμα ένα έτος προκειμένου να ξεκινήσουν ώστε να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός.

Παρόλα αυτά ορισμένα έργα υποδομής βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σύμφωνα με το υπουργείο ώστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Υποδομών να κατασκευαστούν σε θέσεις που θα αποτελούν κοινόχρηστους χώρους με στόχο να μην προκύψουν προβλήματα στην πορεία. «Οι δρόμοι διευρύνονται και μέσα από το σχεδιασμό προκύπτουν και νέοι δρόμοι. Κινούμαστε παράλληλα και ταυτόχρονα και στο σχεδιασμό και στα έργα υποδομής για τη στεγαστική αποκατάσταση» κατέληξε ο κ. Ταγαράς.

ethnos.gr




00 inkefalonia general ad 300X250