Κορονοϊός: Αύξηση ιικού φορτίου σε δέκα περιοχές και «καμπανάκι» Χαρδαλιά!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 18:50

Κορονοϊός: Αύξηση ιικού φορτίου σε δέκα περιοχές και «καμπανάκι» Χαρδαλιά!

Μετά από 188 ημέρες, αποχαιρετούμε σήμερα, 14.05.2021, τα μέτρα του lockdown κατά του κορονοϊού, καθώς περίπου το 95% από αυτά άρθηκαν από τις 05:00 σήμερα το πρωί.

Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και σήμερα, 14.05.2021, έγινε η καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος και ανέλυσε περαιτέρω το τι ισχύει από σήμερα.

Μαζί του και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ανακοινώσει 2.188 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει τα 1.077 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 215 (σ.σ. διαβάστε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και μιλώντας για σταθερά πτωτική πορεία στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

«Μεταφορά» του κορονοϊού το Πάσχα

Μίλησε για μείωση νοσηλευομένων και εισαγωγών, αλλά και για μείωση στους θανάτους, ωστόσο αναφέρθηκε και στο τι… συνέβη το Πάσχα. «Σήμερα βλέπουμε το αποτύπωμα του Πάσχα. Σημαντική επιβάρυνση στην Αιτωλοακαρνανία. Το μήνυμα είναι σαφές. Βλέπουμε εξάρσεις κυρίως σε νησιά, όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Σκιάθος με κοινό χαρακτηριστικό την νόσηση νέων ανθρώπων. Είναι ξεκάθαρο πως οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους τόπους τους», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα μίλησε για την σημασία της χρήσης των self tests, λέγοντας πως 1/4 κρούσματα το τελευταίο διάστημα προήλθαν από το νέο αυτό εργαλείο, κάτι που δείχνει και πόσο σημαντικό είναι στην μάχη κατά της πανδημίας, καθώς αν δεν υπήρχαν τα self tests, τότε οι συμπολίτες μας αυτοί -στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί- θα μετέδιδαν τον ιό στην κοινότητα -και κυρίως στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον- χωρίς να το γνωρίζουν.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για μικρή αλλά αναμενόμενη αύξηση στις νέες διαγνώσεις, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των αργιών έγιναν λιγότερα τεστ.

Lockdown τέλος από σήμερα – Οι οδηγίες Χαρδαλιά

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο… τέλος του εξάμηνου lockdown που ξεκίνησε από σήμερα. «Είναι ξεκάθαρο ότι η αργή αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, κάνουν δυνατή την σταδιακή άρση των μέτρων», είπε ξεκινώντας, υπενθυμίζοντας όμως πως υπάρχουν κανόνες που παραμένουν.

Σημείωσε πως άνοιξαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις οδικώς, αλλά και με καράβι και αεροπλάνο (σ.σ. στις δύο τελευταίες περιπτώσεις με υποχρεωτικό μοριακό τεστ, rapid ή self test).

Επίσης υπενθύμισε πως τελείωσαν από σήμερα τα SMS, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 00.30 και διαρκεί μέχρι τις 05.00 το πρωί.

Από σήμερα επαναλειτουργούν και τα μουσεία, ενώ 17.05.2021 ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Επίσης από Δευτέρα, απαιτείται ένα self test τη βδομάδα για τα σχολεία κι αυτό θα πρέπει να προσκομίζεται κάθε Δευτέρα.

21.05.2021 ανοίγουν ξανά τα θερινά σινεμά με συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, ενώ στις 28 Μαΐου αρχίζουν ξανά θέατρα και συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν περισσότερες ανακοινώσεις για τις δεξιώσεις (σ.σ. γάμους, βαφτίσια κλπ) οι οποίες να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο.

Καμπανάκι για 10 περιοχές!

«Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας» προειδοποίησε στην συνέχεια, λέγοντας: «Το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους κατοίκους Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολλογίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων. Στις περιοχές αυτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα. Συνέπεια όμως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας».

Πηγή: Newsit.gr 


Ετικέτες: