Επαναστατική κίνηση Ομπάμα με μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012 18:28

Επαναστατική κίνηση Ομπάμα με μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών

Αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία προωθεί η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα, με στόχο τη χορήγηση αδειών εργασίας σε ενήλικους που μπήκαν στις ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία ως παράνομοι και έκτοτε ζουν με το φόβο της απέλασης.

Η νέα νομοθεσία θα αφορά περίπου 800.000 νέους που μπήκαν στις ΗΠΑ πριν τα 16 και σήμερα είναι έως 30 ετών.

Βασική προϋπόθεση, να μην έχουν καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα, να έχουν ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουλάχιστον πέντε συναπτά έτη, να είναι απόφοιτοι σχολείου ή να έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η κίνηση αυτή δεν θα εξασφαλίζει την ιθαγένεια, αλλά θα χορηγεί πολλαπλές άδειες εργασίας.

«Οι άνθρωποι αυτοί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν προσφέρει σε αυτή τη χώρα» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

Η κίνηση αυτή γίνεται λίγους μήνες προτού οι Αμερικανοί προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου και θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ψήφος των ισπανόφωνων, που συχνά κρίνει τις εκλογές, θα βαρύνει υπέρ του μετά από αυτή την απόφαση, ενδεχομένως και να αλλάξει τους συσχετισμούς σε κρίσιμες Πολιτείες όπως το Κολοράντο, η Φλόριντα και η Νεβάδα.

Ασφαλώς η κίνηση αυτή θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, όχι μόνο γιατί γίνεται προεκλογικά, άρα έχει το στοιχείο της ψηφοθηρίας, αλλά γιατί αφορά ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο για τους ίδιους, όπως είναι οι παράνομοι μετανάστες.

Πάντως, ο Μιτ Ρόμνεϊ έχει μια ελαφρά διαφοροποιημένη θέση στο ζήτημα: τάσσεται σαφώς υπέρ των απελάσεων των νεαρών μεταναστών, αλλά διαφοροποιεί τη θέση του μόνο για όσους έχουν υπηρετήσει στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι το 2011 απελάθηκαν από τις ΗΠΑ 396.906 παράνομοι μετανάστες, ενώ το 2012 θα ξεπεράσουν ενδεχομένως και τις 400.000.

ΤΟ ΒΗΜΑ




00 inkefalonia general ad 300X250