«Όχι» του αρχηγού της γερμανικής Αριστεράς σε επιστροφή κατοχικού δανείου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013 20:29

«Όχι» του αρχηγού της γερμανικής Αριστεράς σε επιστροφή κατοχικού δανείου

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο επιστροφής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου στην Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Μπερντ Ρίξινγκερ, με δήλωσή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Handelsblatt».«Κοιτάζουμε από κοινού προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίξινγκερ, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία μία άλλη πολιτική διάσωσης στην Ευρώπη, αλλά επισημαίνοντας ότι «δεν είναι θέμα μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, αλλά μεταξύ φτωχών και πλουσίων». Υπενθυμίζεται πως το Die Linke είναι σύμμαχο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.Τα επίμαχα σχόλια του κ. Ρίξινγκερ έρχονται δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διεμήνυσε πως, εφόσον το κόμμα του εκλεγεί στην κυβέρνηση, θα επιδιώξει τον συμψηφισμό του κατοχικού δανείου με τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα.Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Ρίξινγκερ ο κ. Τσίπρας δήλωσε άγνοια για τα επίμαχα σχόλια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα κόμματα έχουν συλλογικές διαδικασίες και συγκεκριμένες επίσημες θέσεις, και ότι ο ίδιος μένει σε αυτές.«Δεν ξέρω τη συγκεκριμένη συνέντευξη, αλλά ξέρω τις θέσεις του κόμματος. Οφείλω να σταθώ σε αυτές...», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει το ζήτημα όχι για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά για λόγους ουσίας», πρόσθεσε.Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τη στάση του πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου απέναντι στους όσον αφορά το δημόσιο χρέος.«Δυστυχώς, η βασική γράμμα Σαμαρά - Βενιζέλου είναι ότι μόνο οι Έλληνες χρωστάνε, και μόνο αυτοί οφείλουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», σχολίασε.

Στο υπόλοιπο της συνέντευξής του στην «Handelsblatt», ο κ. τονίζει ότι «το μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι στην Ελλάδα τα παιδιά πεινάνε, ενώ οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι δεν είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ούτε σεντ, συνεχίζουν να γυρνάνε με τα πολυτελή γιοτ τους τον κόσμο, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ματώνουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξηγεί, «είναι αδιανόητο να διατεθούν νέα χρήματα για τη διάσωση των τραπεζών, ενώ Έλληνες που φοροδιαφεύγουν συνεχίζουν να φυγαδεύουν εκατομμύρια στις χώρες της Ευρώπης».Αναφέρει μάλιστα ότι «πριν ματώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι, πρέπει οι έλληνες εκατομμυριούχοι να δώσουν έως και το 50% της περιουσίας τους ως θυσία αλληλεγγύης και αυτό πρέπει να ισχύσει και για τα χρήματα που έχουν φυγαδευτεί σε χώρες της Ευρώπης, τα οποία θα πρέπει αμέσως να παγώσουν».

ΣΚΑΪ




00 inkefalonia general ad 300X250