Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 28 Μαΐου 2023 20:16

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής

 Με θρησκευτικό, πολιτικό και όρκο στο Κοράνι ορκίστηκαν οι νέοι βουλευτές.

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Από τον Ν. Κεφαλληνίας ορκίστηκε βουλευτής ο Παναγής Καππάτος. 

Η Βουλή των Ελλήνων της ΙΘ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου ορκίστηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

sakellaropoulou vouli 1024x682

orkom1

Η Βουλή της μίας ημέρας ορκίστηκε κανονικά, ενώ αύριο -μετά και την εκλογή προέδρου του Σώματος- θα παραιτηθεί, προκειμένου να προκηρυχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου. 

Ιερώνυμος: Να είστε καρπεροί, με κουράγιο και δύναμη

«Η ευχή μου είναι παρμένη από τα λόγια του Αποστόλου: «Ίνα μή ώσιν άκαρποι» αλλά καρπεροί» είπε μετά τον αγιασμό, ο Αρχιεπίσκοπος κκ Ιερώνυμος και συνέχισε: «Καρπεροί, με κουράγιο και δύναμη, όπως απαιτούν οι σημερινές συγκυρίες!».

Μετά την ορκωμοσία τους οι βουλευτές υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο ορκωμοσίας και παρέλαβαν ενημερωτικό φάκελλο που περιλάμβανε -μεταξύ άλλων- το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Με προσωρινό πρόεδρο

Η Βουλή συγκλήθηκε με προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενο από τους τέσσερις προσωρινούς γραμματείς που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές ανά κόμμα. 

Αρχικά ο κ. Κακλαμάνης ανέγνωσε την Ημερήσια Διάταξη, ενώ κατέθεσε στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές.

Παράλληλα, γνωστοποίησε στο Σώμα τις επιστολές που έχουν αποστείλει στο Προεδρείο οι πολιτικοί αρχηγοί για το ποια από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν, επέλεξαν να κρατήσουν.

Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον προσωρινό Α’ Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην αίθουσα της Ολομέλειας τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό. 

orkom3

Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και παρουσία του αρχιεπισκόπου και της αρχιερατικής ακολουθίας του, να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος:

«Ορκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ο αρχιεπίσκοπος μετά την ολοκλήρωση της τελετής, υπέγραψε και το σχετικό Πρακτικό και ο προσωρινός Α’ Γραμματέας της Βουλής κλήθηκε από τον προεδρεύοντα να αποπέμψει της αιθούσης τους αρχιερείς. 

Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους μουσουλμάνους βουλευτές να ορκιστούν στο Κοράνι, ενώ στη συνέχεια ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές ήθελαν. 

orkom2

Οι προτάσεις για το προεδρείο

Αύριο Δευτέρα στις 10:30 το πρωί έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Προέδρου της Βουλής, καθώς και τριών Αντιπροέδρων, δύο Κοσμητόρων και τεσσάρων Γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα και ενός Γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου και ενός Γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ενός Αντιπροέδρου από τις υπόλοιπες δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για δ’ αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επαναπρότεινε για ε’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Πηγή: in.gr 

orkos koranipolitikos orkos




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ