Σχέδιο δράσης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 11:44

Σχέδιο δράσης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Πλαίσιο προστασίας των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση και την σεξουαλική κακοποίηση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε εκδήλωση της Βουλής για την Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Όπως τόνισε, στόχος πρέπει να είναι η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης. 

Σήμερα 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη γίνεται θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης και αυτό ισχύει για τα πιο ευάλωτα παιδιά, όπως τα ανήλικα με αναπηρίες, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και παιδιά που για οποιουσδήποτε λόγους ζουν στο περιθώριο. Επίσης, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το στερεότυπο του αγνώστου που δίνει καραμέλες στα παιδιά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά είναι κυρίως πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος και πρόκειται για ένα «βουβό» έγκλημα καθώς μόνο 2% φτάνει στις αρχές. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν αδράνειες και στερεότυπα. Σε αυτές τις αγκυλώσεις απαντά το εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση. Περιγράφοντάς το ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που πρέπει να έχει ως θεμέλιο λίθο την μηδενική ανοχή στην σεξουαλική βία κατά των παιδιών. 

Χαρακτήρισε ως αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να θωρακίσει τους μελλοντικούς ενήλικες. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλες τις δυνάμεις του κοινοβουλίου να συνταχθούν με αυτό το σχέδιο και έκανε τρεις παρατηρήσεις: 

Πρώτον ότι το σχέδιο δράσης είναι ολιστικό. Δεύτερον, προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και μια κοινωνική αποδοχή και τρίτον, αποτελεί μια ευρύτερη στροφή σε κρίσιμα ζητήματα της εποχής. 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

Εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων: καταγράφοντας κάθε περιστατικό θα το κοινοποιεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες

Εθνικό γραφείο καταγραφής και επιτήρησης των κακοποιημένων παιδιών: θα αποτρέπει την παρουσία ανθρώπων με βεβαρημένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους – θα πρέπει να διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας.

Καθιερώνεται και η υποχρέωση όλων των φορέων να ορίζουν έναν υπεύθυνο παιδικής προστασίας. Ώστε να διαβιβάζει αμέσως σχετικές καταγγελίες και να διαβιβάζει στις αρχές.

Το νομικό μας πλαίσιο μόλις πρόσφατα έχει ήδη ενισχυθεί και με τις πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Η παραγραφή ξεκινά από την ενηλικίωση του θύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι καμία τέτοια προσπάθεια που τελικά αφορά την ίδια την κοινωνία δεν μπορεί να πετύχει αν δεν την διαπεράσει και για αυτό μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης είναι απαραίτητη. Για να έχουν το θάρρος τα θύματα να σπάσουν το τείχος της σιωπής και να καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά. Και κατέληξε: «Οι πολιτικές αυτές θα συνεχιστούν αταλάντευτα, γιατί δεν υπάρχει οικονομική προκοπή, χωρίς κοινωνική συνοχή. Δεν υπάρχει συλλογική επιτυχία χωρίς προσωπική ευαισθησία. Επιλέγουμε την δυνατή μας φωνή, έναντι της ένοχης σιωπής. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η φωνή είναι παιδική». 

newsit.gr




00 inkefalonia general ad 300X250