Καταργεί τον ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο η Τσεχία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 12:31

Καταργεί τον ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο η Τσεχία

ΠΡΑΓΑ | Η τσεχική κυβέρνηση ενέκρινε την Τετάρτη (20 Οκτωβρίου) μηδενικό ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο για το επόμενο έτος, τροπολογία που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Επιπλέον, εάν το τσεχικό κοινοβούλιο εγκρίνει το μέτρο θα εφαρμοστεί μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2021, σε μία χώρα που ο συντελεστής ΦΠΑ στην ενέργεια είναι 21%.  

Η τσεχική κυβέρνηση έχει επίγνωση του γεγονότος ότι μια τόσο μαζική μείωση της φορολογίας παραβιάζει τις οδηγίες της ΕΕ.  

«Σήμερα έστειλα αίτημα στον Επίτροπο της ΕΕ για την Οικονομία, Τζεντιλόνι να εγκρίνει αυτή την εξαίρεση για την Τσεχία λόγω της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε σήμερα. Είμαι σίγουρη ότι δεν είμαστε το μόνο κράτος μέλος που το ζητάει αυτό», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας Αλένα Σιλέροβα. 

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το μέτρο αυτό την Πέμπτη (21 Οκτωβρίου) με άλλους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

«Έχω ήδη συζητήσει με άλλους πρωθυπουργούς και τον πρόεδρο της EUCO την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων», δήλωσε ο Μπάμπις χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι περικοπές 21% θα εφαρμοστούν μόνο στους πολίτες και όχι στις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.  

Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης συζητήθηκαν επίσης άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων η θέσπιση ανώτατων ορίων στις τιμές της ενέργειας. «Θα ελέγξουμε πώς λειτουργεί στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Οι συνάδελφοι είπαν ότι αυτό θα σήμαινε μια διαδικασία παράβασης. Θα ρωτήσω κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε ο Μπαμπις.  

euractiv.gr




00 inkefalonia general ad 300X250