Δ. Μαντζουράτος: «Στο Ληξούρι υπάρχουν προβλήματα που έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και στην Δημοτική Αρχή τους "φτύνουν" και νομίζουν ότι “βρέχει”»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 09:57

Δ. Μαντζουράτος: «Στο Ληξούρι υπάρχουν προβλήματα που έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και στην Δημοτική Αρχή τους "φτύνουν" και νομίζουν ότι “βρέχει”»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Λαικής Συσπείρωσης Ληξουρίου Δημήτρης Μαντζουράτος, για θέματα που αφορούν τον Δήμο Ληξουρίου.

Συνοπτικά:

Για τα προβλήματα της Ανωγής και Κατωγής Ληξουρίου που συζητήθηκαν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μαντζουράτος ανέφερε:

“Το ζητούμενο δεν είναι μια συζήτηση πάνω στα προβλήματα που ούτως η άλλως είναι λίγο-πολύ γνωστά, όσο το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη συζήτηση.

Ποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα υλοποιηθούν απο τα χρονίζοντα προβλήματα που έχουν τα χωριά;

Υπάρχει πρόβλημα με την αντιπυρική προστασία, με αντιπλημμυρική προστασία, με την κάλυψη όλων αυτών των χωριών με αγροτικό γιατρό, με την ανεπάρκεια και την κακή ποιότητα του νερού, με την αποχέτευση, με την αγροτική οδοποιία, την καθαριότητα, την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Γι αυτά τα προβλήματα έγινε μια συζήτηση κατά την οποία πιστεύω με μεθόδευση απο την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν πάρθηκαν αποφάσεις.

Ευθύνη έχει και ο εισηγητής ο κ. Αραβαντινός ο οποίος ενώ εισηγήθηκε το θέμα, έβαλε τελικά να μιλήσουν οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων και να καταθέσουν τα προβλήματα.

Οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων προφανώς έχουν λόγο και είχανε,αλλά το θέμα είναι ότι δεν πάρθηκε καμία απόφαση στο τέλος, με αποτέλεσμα να ήταν μια συζήτηση όπως γράφουμε στην ανακοίνωση μας για “τσάι με λεμόνι στο διαδικτυακό μπαλκόνι.”

Επρόκειτο για μια συζήτηση “μασάζ” στους προέδρους.

Στα κεφαλαιώδη ζητήματα που είπα και που αποτελούν και οξυμένες λαϊκές ανάγκες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί η Δημοτική Αρχή, είναι μια Αρχή που λειτουργεί διεκπεραιωτικά, ό,τι περνάει, ό,τι κάθεται, ότι προωθείται και προγραμματίζεται σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης το παίρνει, μας το φέρνει σαν εισήγηση για να το κάνουμε και στο Ληξούρι.

Η Δημοτική Αρχή είναι δέσμια μιας αντίληψης που υπάρχει, ότι εδώ κάνω ότι μου λεέι το κράτος και δεν αμφισβητώ την κυβέρνηση ούτε στο ελάχιστο.”

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική χρηματοδότησης της Ευρωπαικής Ένωσης και του Ελληνικού κράτους και στα έργα που επιλέγονται για χρηματοδότηση τα οποία δεν είναι τόσο σημαντικά για τον πολίτη ενώ θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα για το κράτος και τον Δήμο οι άμεσες ανάγκες του πολίτη.

Αναφέρθηκε επίσης μεταξύ των άλλων στο Εργοστάσιο αφαλάτωσης που δρομολογείται το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τον κάθε πολίτη, ενώ θα μπορούσαν να έχουν γίνει άλλα έργα όπως το φράγμα της Κατωγής του οποίου η μελέτη υπάρχει αρκετά χρόνια τώρα και θα έλυνε τα προβλήματα δια παντός

“Δεν μπορείς να μιλάς για πράσινη ανάπτυξη και να κάνεις αφαλάτωση” είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να σταθεί στα προβλήματα που υφίστανται απο τους σεισμούς του 2014 και στα οποία επιβάλλεται κατά την άποψη του να σκύψει η Δημοτική Αρχή και να διεκδικήσει χρήματα για την αποκατάσταση τους και όχι να μένει στο τι προωθείται κεντρικά απο την κυβέρνηση.

“Οι Πρόεδροι δίνουν μια πολύ μεγάλη μάχη με όρους αυτοθυσίας και μεγάλου εθελοντισμού που ούτε υποχρεούνται να το κάνουν ούτε έχουν την δυνατότητα να το κάνουν εσαεί και για πάντα.Παρακαλούν για εξυπηρετήσουν τα χωριά τους. Ζητούν τα αυτονόητα και δεν μπορούν να τα υλοποιήσουν γιατί δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να ανταπεξέλθει σ αυτές τις υποχρεώσεις.”

Ερωτώμενος για τις σχολικές υποδομές στο Ληξούρι ο κ.Μαντζουράτος ενημέρωσε ότι έχει τελειώσει η επισκευή του Γυμνασίου και του παλαιού Λυκείου Ληξουρίου που θα αποσυμφορήσουν τα σχολεία, όμως επιστρέφουν σε ένα κτήριο που μπορεί να επισκευάστηκε πρόσφατα, όμως δεν μπορεί το σχολείο αυτό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες γιατί πλέον το Λύκειο έχει αλλάξει μορφή μέσα στα 8 χρόνια που έχει να λειτουργήσει το συγκεκριμένο συγκρότημα.

“Με όρους του 50 δεν μπορούν να λειτουργήσουν δύο σχολεία μαζί” όπως είπε, “η Δημοτική Αρχή έπρεπε να είχε φροντίσει να “τρέξει” το νέο σχολικό συγκρότημα για το Λύκειο Ληξουρίου που αυτό είναι το αίτημα και της εκπαιδευτικής της μαθητικής κοινότητας κάτι το οποίο όχι μονάχα δεν κάνει, αλλά κωλυσιεργεί κιόλας.(αναφέρθηκε στην επιλογή του λάθους χώρου κ.λ.π.).”

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου και χαρακτήρισε ως σκάνδαλο αυτό το θέμα,απο την στιγμή που υπάρχει η χρηματοδότηση απο την δωρεά των 5εκατομμυρίων ευρώ της Περιφέρειας Αττικής.

Καταλόγισε δε ευθύνες στην προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή(Γαλιατσάτου), την σημερινή(Κράτσα),την Δημοτική Αρχή Παρίση και την σημερινή του κ Κατσιβέλλη για το δεν θέλησαν και δεν θέλουν να το επισκευάσουν.

Επίσης κατήγγειλε ότι δεν θέλουν να προχωρήσει και η χρηματοδότηση απο τη δωρεά για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο (επικαλέστηκε τοποθέτηση του Δημάρχου Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη σε Δημοτικό Συμβούλιο).

Τέλος σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι εάν δεν τρέξουν οι χρονικές προθεσμίες για την δωρεά απο την Περιφέρεια Αττικής (ήδη ζήτησαν προθεσμία) θα κοπούν τα χρήματα.

Κλείνοντας ο κ. Μαντζουράτος σημείωσε:

“Μιλάμε για οξυμένα προβλήματα που έχουν φτάσει σε ένα αδιέξοδο και οι της Δημοτικής Αρχής “φτύνουν” αυτά τα προβλήματα και νομίζουν πως βρέχει, το Γυμνάσιο της Αγίας Θέκλας από την δωρεά αυτή, έχει συμβασιοποιηθεί πριν 4-5 μήνες και ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον εργολάβο.

Υπάρχει ένας Δήμαρχος που θέλει να προχωρήσει ένα πράγμα στον τόπο του, η κοιτάζει απλά να εξαντλήσει την καθημερινότητα και να εξυπηρετήσει κάποιους συμπολίτες μας και αυτό είναι όλο;

Είμαστε οξείς και σαρκαστικοί στην ανακοίνωση μας, αλλά δεν “τσουλάει” αυτό το θέμα.

Θα εντείνουμε την προσπάθεια μας,τον έλεγχο στο επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και ο λαός να καταλάβει ότι πραγματικά πρέπει να αλλάξει ρότα.

Δεν μπορεί να έχεις δήμαρχο η δημάρχους οι οποίοι θα ευλογάνε την κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος είναι για να πηγαίνει κόντρα στην κυβερνητική πολιτική, να διεκδικεί,να εξασφαλίζει τα αυτονόητα για την πόλη του και για τους πολίτες και κυρίως για τα φτωχά λαικά στρώματα τα οποία υποφέρουν.

Μέχρι σήμερα θεωρούμε ότι έχουμε ανταποκριθεί στην διεκδίκηση αυτών των αναγκών και θα ανταποκριθούμε και στο επόμενο διάστημα, αλλά πρέπει να βγάλει και ο λαός συμπεράσματα.”

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

 {https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-361019386}

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου




00 inkefalonia general ad 300X250