Παντελής Αμούργης: Ο έρανος αγάπης, μια νέα επιτροπή και μια καινούρια ελπίδα

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 21:06

Παντελής Αμούργης: Ο έρανος αγάπης, μια νέα επιτροπή και μια καινούρια ελπίδα

Εισαγωγικά θα πρέπει να αναφερθεί η από 11.05.2021 πρωινή συνεδρίαση  της Επιτροπής που συγκροτήθηκε με την υπ’ αρ. 217/2020 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Σάμης, στην οποία ο γράφων είναι μέλος, για την διαχείριση του ερανικού λογαριασμού για τους πλημμυροπαθείς από τον ΙΑΝΟ. Η μεγάλη εθελοντική πρωτοβουλία σύστασης ερανικού ταμείου για τους πληγέντες από τον ΙΑΝΟ συγκέντρωσε την αμέριστη συμπαράσταση πολιτών και φορέων. Η ανωτέρω, δε, επιτροπή έκανε δεκτή τη διορθωτική μας πρόταση να κατανέμεται το ποσό στον κάθε πληγέντα με βάση την αρχή της αναλογικότητας και με βάση κάποια συγκεκριμένα δίκαια κριτήρια, για παράδειγμα να εξεταστεί αν υπάρχει εισόδημα στην οικογένεια, τι ύψος έχει αυτό, αν τα μέλη της είναι άνεργα κ.λπ.

Σχετικά με το δημοτικό συμβούλιο της 11ης Μαΐου 2021:

Δεν μπορεί να παραλειφθεί η κατάπτυστη ανυπόγραφη επιστολή που έστειλε μία ομάδα πολιτών χωρίς ονοματεπώνυμα, με την οποία κατηγορούν τη δημοτική αρχή για αδιαφάνεια στις προσλήψεις και χίλιους άλλους ανυπόστατους ισχυρισμούς, που δεν θα ήθελα να μπω καν στη διαδικασία να τους αναδημοσιεύσω. Όπως διαβεβαίωσε ο δήμαρχος, οι διαδικασίες έχουν τηρηθεί στο ακέραιο και όλα αυτά σε έναν δήμο που αγκομαχά να βρει ανθρώπινο δυναμικό. Η μόνη ποινική ευθύνη που θα μπορούσε να υπάρξει από την επιστολή αυτή είναι η συκοφαντική δυσφήμιση του δημάρχου. Καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τον λόγο του, αρκεί να τον υπογράφει. Σε αντιδημοκρατικές πρακτικές δεν απαντάμε. Ζούμε σε δημοκρατία και όχι σε φημοκρατία.

Όσον αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, ύστερα από διαλογική συζήτηση με τον συντοπίτη μας μηχανικό, κύριο Κουγιανό, ο οποίος παρέστη στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο της 11.05.2021, συνιστάται η διερεύνηση συγκεκριμένου τρόπου αντιμετώπισης της κατάστασης και όχι η πρόχειρη επίλυσή της, τύπου «ράβε-ξήλωνε». Επίσης, τονίστηκε από τον ίδιο, κάτι για το οποίο η παράταξή μας έκανε λόγο από την πρώτη στιγμή της καταστροφής: το μεγάλο μερίδιο ευθύνης των εταιρειών παραγωγής αιολικής ενέργειας και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της εγκατάστασης και λειτουργίας τους στο γύρω περιβάλλον. Το να γίνουν έργα χωρίς αντίκρισμα και απλά να γίνονται συνεχώς μπαλώματα επί μπαλωμάτων δεν διορθώνει ούτε και επιλύει προσωρινά το ζήτημα, αλλά ίσως το κάνει ακόμα μεγαλύτερο. Όπως ένα πρόβλημα αντιμετωπίζεται από τις ρίζες, έτσι και στα αντιπλημμυρικά έργα η οχύρωση πρέπει να ξεκινήσει από υψηλά σημεία και δη τα βουνά, ώστε να εμποδιστούν τα νερά της βροχής να φτάσουν στο χωριό ή τέλος πάντων να φτάσουν πολύ λίγα από αυτά. Η λύση της απαλλοτρίωσης γης στο ορεινό μέρος του δήμου, με αποτέλεσμα την κατάλληλη αντιπλημμυρική χρήση της, είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα, δεν μπορεί, δε, να λύσει πλήρως το πρόβλημα από μόνη της. Επομένως, αναμένουμε να τροποποιηθεί η έκθεση του σχεδιασμού της προσωρινής αντιπλημμυρικής προστασίας από την Περιφέρεια με βάση κάποιες προτάσεις επί τα βελτίω, όπως διαμείφθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και υποστηρίχτηκε από τον μηχανικό και συντοπίτη μας, κ. Κουγιανό.

Σχετικά, δε, με τη σύσταση και σύνθεση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Πλημμυρικών Φαινομένων είχα τη μεγάλη τιμή να ψηφιστώ και να αποτελώ έτσι ένα από τα μέλη της με πρόεδρο της Επιτροπής αυτής την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κ. Αμίτση, τον μηχανικό, κ. Κουγιανό, τον επαγγελματία δύτη, κ. Σωτηρόπουλο, τον μηχανικό κ. Στεφανάτο, τον μηχανικό, κ. Δίπλα και τον επιχειρηματία, κ. Λειβαδά. Αν και κάποια μέλη του δημοτικού συμβουλίου αντέτειναν ότι μία Επιτροπή θα σκουριάσει τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και δεν σας κρύβω ότι συμμερίζομαι εν μέρει τους δικαιολογητικούς τους λόγους, καθώς όποτε ακούμε σύσταση οργάνου, το ταυτίζουμε με καθυστερήσεις, από την άλλη, όμως, οι συνάδελφοι αυτοί παραβλέπουν ότι αφενός δεν πρέπει να γενικοποιούμε τις περιπτώσεις και αφετέρου ότι από το 2014 και εξής δεν υπήρξε καμία Επιτροπή επί του εν λόγω ζητήματος και όμως χρόνο με τον χρόνο τα πράγματα γίνονταν όλο και χειρότερα. Άρα δεν έφταιγε η ανύπαρκτη Επιτροπή. Η άκριτη απαξίωση προς τους θεσμούς, τα όργανα και τον νομοθέτη που τα θέσπισε δεν ενισχύουν τον πολιτικό πολιτισμό. Πλέον, με μία ομάδα άξιων τεχνοκρατών και γνωστών της κατάστασης και του αντικειμένου θα βάλουμε, εθελοντικά και αφιλοκερδώς, τα δυνατά μας με μπροστάρηδες τους ιερούς σκοπούς της προστασίας των συνανθρώπων μας, τις ικανότητές μας και κυρίως τη θέλησή μας να ωθήσουμε καταστάσεις μέχρι εκεί που μπορούν να φτάσουν, να ασκήσουμε πίεση σε κεντρικά σημεία εξουσίας και να πραγματοποιήσουμε την κοινή βούληση όλων: το συμφέρον των συνδημοτών μας.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έλαβε προκαταβολή, ως χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα τμήμα από το συνολικό ποσό των 21,6 εκ. Ευρώ, που θα της δοθεί για την επούλωση των ζημιών των πληγηθεισών περιοχών από τον ΙΑΝΟ τον Σεπτέμβριο του έτους 2020. Μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι μόνο με επίμονη επιδίωξη είναι δυνατή η επίσπευση της κίνησης των απαιτούμενων διαδικασιών.

Σχετικά με τη σήμανση του δρόμου για το νέο αρχαιολογικό μουσείο του δήμου Σάμης, σαφώς και η οδοσήμανση για το πολιτιστικό μας διαμάντι θεωρείται επιβεβλημένη. Τα σημεία που πρέπει να τοποθετηθούν οι πινακίδες πρέπει να είναι κομβικά και αισθητικά να προκαλούν τον επισκέπτη να τις παρατηρήσει και δη τους τουρίστες, εσωτερικούς και αλλοδαπούς, οι οποίοι ουσιαστικά θα ενισχύουν τη φήμη του μουσείου μέσω της επισκέψεώς τους και ως εκ τούτου την ιστορική και πολιτιστική μας παράδοση, όπως και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος, συζητήθηκε και το πρόβλημα χωρητικότητας αιθουσών στο 6ο δημοτικό σχολείο Πυλάρου και για τον λόγο αυτό και η παραχώρηση της Ζησιμάτειου Βιβλιοθήκης ως χώρου διδασκαλίας. Μας βρίσκει, σαφώς, απόλυτα σύμφωνους. Εξάλλου, με τον τρόπο αυτό η βιβλιοθήκη μπορεί να αξιοποιηθεί για τον ίδιο λόγο για τον οποίο συνεστήθη, δηλαδή για την διάδοση της γνώσης, την ενίσχυση της παιδείας και την εν γένει προαγωγή του πολιτιστικού πνεύματος. Άλλωστε, στις τωρινές κρίσιμες και έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, η χρήση μιας επιπλέον αίθουσας θα μπορούσε να αποβεί άκρως βοηθητική για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού, διότι με αυτόν τον τρόπο, (περισσότεροι χώροι, λιγότερη πυκνότητα μαθητών) γίνεται ακόμη δυσκολότερη η διασπορά του.

Παντελής Αμούργης,

Δημ. Σύμβουλος δήμου Σάμης,

Επί κεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ