Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια ημέρα υγείας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 16:11

Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια ημέρα υγείας

«ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»

«Παγκόσμια ημέρα υγείας»

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας θεσπίστηκε με αφορμή την ίδρυση του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) την 7η Απριλίου του 1948. Μισό αιώνα μετά, ο Οργανισμός κάνει έκκληση σε παγκόσμια δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στην περίθαλψη και στο δικαίωμα στην Υγεία. Το αναφαίρετο αυτό και ύψιστο δικαίωμα, με την τελευταία αφορμή της επέλασης του COVID-19, απεδείχθη πως ούτε αναφαίρετο είναι, ούτε δικαίωμα.

Τη στιγμή που είμαστε σε θέση να πραγματοποιούμε αποστολές στον Άρη, δεν είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε δωρεάν περίθαλψη, όχι μόνο στο σύνολο του πληθυσμού αλλά ούτε καν στο σύνολο των πολιτών του λεγόμενου ανεπτυγμένου κόσμου. Τη στιγμή που ο μισός πληθυσμός της Γης δεν έχει πρόσβαση ούτε την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τη στιγμή που πεθαίνουν πέντε εκατομμύρια παιδιά ετησίως σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, ίσως πρέπει αντί των συνηθισμένων ευχολογίων να αναρωτηθούμε τί κάνουμε λάθος.

Επί ένα χρόνο παρακολουθούμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υγειονομικών σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου, ώστε να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς κάτω από πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες. Στη χώρα μας γίναμε θεατές της απαξίωσης του ΕΣΥ μέσα από τον εμπαιγμό των υγειονομικών όπου υποκριτικά τους αναγορεύαμε σε ήρωες, για να τους στερήσουμε ακόμη και άδειες ειδικού σκοπού, να τους καλούμε να μας γλυτώσουν στα δύσκολα, για να τους αφήσουμε στη μοίρα τους μετά το πέρας στης πανδημίας αφού δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις, ενώ η έλλειψη προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία ήταν ήδη τραγική από πριν. Αντί να εξετάζουμε το αντιστρόφως ανάλογο της προσφοράς τους με το ύψος των αποδοχών τους, αντιθέτως να βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα ακόμη και απολύσεις.

Η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αν όχι τώρα, πότε; Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής ήδη φάνηκαν με την αναβολή σε μελλοντικό χρόνο συντριπτικού ποσοστού χειρουργείων με τους ήδη οικονομικά εξουθενωμένους πολίτες να στρέφονται σε ιδιωτικά χειρουργεία με το κόστος να φαντάζει πολλαπλάσιο υπό την παρούσα συνθήκη. Αντί λοιπόν να εξαντλούμαστε σε ευχολόγια, σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, να δράσουμε παίρνοντας πολιτικές αποφάσεις ουσιαστικές, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα του κλάδου των υγειονομικών, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για Πραγματικό Σύστημα Υγείας που θα αρμόζει σε μια χώρα με ευρωπαϊκή προοπτική.

Από το Γραφείο Τύπου




00 inkefalonia general ad 300X250