Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 19:24

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: «Ημέρα απόδοσης τιμής στα θύματα, αλλά και ημέρα μνήμης της αλληλεγγύης των Επτανήσιων προς τους συντοπίτες τους, Εβραίους, για την ηρωική στάση τους απέναντι στη ναζιστική βία»

Δήλωση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, 27 Ιανουαρίου 2021:

«Η επέτειος απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Άουσβιτς είναι μεγάλης σημασίας για όλη την ανθρωπότητα. Συμβολίζει την φρικαλεότητα, τους διωγμούς και τα μαρτύρια, που υπέστησαν οι Εβραίοι συμπολίτες μας. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξαναζήσει τέτοια γεγονότα.

Χρειάζεται να υψώνουμε τη φωνή μας, υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να στείλουμε το μήνυμα ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με τις μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις, χρειάζεται μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών και των ηγετών και μεγαλύτερη συμπόρευση για την ειρήνη.

Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι ημέρα απόδοσης τιμής στα θύματα και τις οικογένειές τους. Είναι μια ημέρα μνήμης της αλληλεγγύης των Επτανήσιων προς τους συντοπίτες τους -κυρίως στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, όπου ζούσαν σημαντικές κοινότητες Εβραίων- για την ηρωική στάση τους απέναντι στη ναζιστική βία.

Αυτά τα αισθήματα απέραντου σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, αλλά και ευγνωμοσύνης στους Επτανήσιους, με πλημμύριζαν όταν επισκέφθηκα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Εβραίων, ως Ευρωβουλευτής, με συναδέλφους μου από διάφορες χώρες, όπως και επιζώντες Εβραίους. Οι χώροι των στρατοπέδων σήμερα, είναι χώροι επισκέψιμοι με βαθιά συμβολική αξία».

Ø Η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου.

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ


Ετικέτες: