Περιφερειακό Συμβούλιο: Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 08:54

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την θλίψη και την αγανάκτησή  του για την αλλοίωση του χαρακτήρα και του συμβολισμού της Αγίας Σοφίας με την απόφαση της Τουρκικής ηγεσίας, για την μετατροπή της σε τζαμί εκφράζει το Ψήφισμα που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων στη συνεδρίαση, που πραγματοποίησε μέσω της υπηρεσίας epresence.gov.gr, την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 κατοπιν προτασης της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα - Τσαγκαροπούλου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και τους διεθνείς Οργανισμούς να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα ωστε να αποτρέψουν την ντροπιαστική  και διχαστική απόφαση της Τουρκικής ηγεσίας για την αλλοίωση του χαραχτήρα του παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου της Αγίας Σοφίας.

Το Ψήφισμα, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία αναφερει:

“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει την θλίψη και την αγανάκτησή του για την αλλοίωση του χαρακτήρα και του συμβολισμού της Αγίας Σοφίας με την απόφαση της Τουρκικής ηγεσίας, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των κυβερνήσεων και της διεθνούς κοινής γνώμης, και  έκφρασης της ζωηρής αντίδρασης τους, για την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας με την αυθαίρετη απόφαση για την αλλοίωση του χαραχτήρα του παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου της Αγίας Σοφίας.

Ζητεί από την UNESCO και τους διεθνείς Οργανισμούς να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια της Τουρκίας και να χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψουν την ντροπιαστική  και διχαστική απόφαση της τουρκικής ηγεσίας.

Ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προασπίσει τις αξίες και τις αρχές της και να προστατεύσει την πολιτισμική κληρονομία της εντός και εκτός της επικρατείας της, παραδειγματικά και αποτελεσματικά, ως ηθικό καθήκον της  και απαίτηση των πολιτών της.

Ζητεί από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση να στείλει σαφές και ενωτικό μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα και την Τουρκία για τις σοβαρές υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, ειδικότερα για τον σεβασμό και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως και των συνεπειών της μη συμμόρφωσής της με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και την επιβολή κυρώσεων”.  




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250