Σωτήρης Κουρής: "Σε πλήρη ετοιμότητα για την εφαρμογή της δακοκτονίας στα Ιόνια Νησιά"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 13:36

Σωτήρης Κουρής: "Σε πλήρη ετοιμότητα για την εφαρμογή της δακοκτονίας στα Ιόνια Νησιά"

Σ. Κουρής – Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου: “Σε πλήρη ετοιμότητα για την εφαρμογή της δακοκτονίας στα Ιόνια Νησιά”

Η Περιφερειακή Αρχή έχει χαράξει ένα νέο δρόμο με μία διαφορετική πολιτική, κοντά στα προβλήματα των πολιτών και ιδιαίτερα αναβαθμίζει τον πρωτογενή τομέα με ένα συγκεκριμένο πολύπλευρο πρόγραμμα δράσης.

Στο πρόγραμμα αυτό δεχθήκαμε και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, τις οποίες υιοθετήσαμε και τους ευχαριστούμε για την συνεργασία τους.

Για το θέμα της Δακοκτονίας ήδη έχουμε ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων μας από τον περασμένο Δεκέμβριο (2019) όπου εντοπίσαμε και καταγράψαμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα και προγραμματίσαμε τις ενέργειες μας για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη δακοκτονία 2020 ώστε να έχουμε χαμηλότερο κόστος στον παραγωγό, καλύτερη παραγωγή και ποιότητα ελαιοκάρπου, ελάχιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και μικρότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, με τους ακόλουθους στόχους:

α.Να ζητηθεί από το ΥΠΑΑΤ η αύξηση του προϋπολογισμού , η στελέχωση των υπηρεσιών μας με μόνιμο προσωπικό και η αύξηση του αριθμού των παγιδοθετών και εποπτών γεωπόνων για την αποτελεσματική Δακοκτονία 2020.

β.Συνεργασία με τους Δήμους και τα κοινοτικά συμβούλια ώστε να έχουμε την απόλυτη συνεργασία στον προγραμματισμό και στην εκτέλεση.

γ. Αύξηση της τιμής ανά ψεκαζόμενο Ελαιοδενδρο.

δ. Υψηλές προδιαγραφές των διακηρύξεων με αυστηρές απαιτήσεις τόσο για την διαχείριση της δακοκτονίας (ύπαρξη γεωπόνου στον εργολάβο, λήψη στίγματος GPS, χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών δάκο παγίδων του Ιονίου Πανεπιστημίου, κλπ).

Ήδη παρ όλες τις δυσκολίες στην διαχείριση των θεμάτων και της Δακοκτονίας, λόγω κορονοϊού, βρισκόμαστε μέσα στα προγραμματισμένα χρονοδιαγράμματα

Σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες θα έχουμε εργολάβους μέχρι τα μέσα Ιουνίου και το τέλος Ιουνίου 2020, αρχές Ιουλίου, θα είμαστε πανέτοιμοι για τους ψεκασμούς και συγκεκριμένα για την ΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ θα ψεκαστούν 1.600.000 ελαιόδενδρα Π/Υ 440.000€, για την ΠΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ θα ψεκαστούν 660.000 ελαιόδενδρα Π/Υ 89.496€, για την ΠΕ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 539.200 ελαιόδενδρα Π/Υ 113350€ και για την ΠΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 676.700 ελαιόδενδρα Π/Υ 197.840€.

Πάντα συνεργαζόμαστε με τους εμπλεκόμενους Δήμους και τις Τοπικές Κοινότητες της Περιφέρειες μας αλλά και τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους Συνεταιρισμούς. Πιστευουμε ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας προς τους αγρότες ελαιοκαλλιεργητές των νησιών μας ώστε να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα προϊόντος και αναβαθμισμένες υπηρεσίες .

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ


Ετικέτες: