Μάκης Φόρτες: Για το νέο μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων. Κερδίζει ή χάνει η Κεφαλονιά;

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 26 Απριλίου 2020 20:41

Μάκης Φόρτες: Για το νέο μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων. Κερδίζει ή χάνει η Κεφαλονιά;

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα αρνητική απόφαση για την Κεφαλονιά (και την Ιθάκη) απροσδιόριστων συνεπειών η είδηση εν μέσω των τεράστιων προβλημάτων που βιώνουμε με την πανδημία ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίχως καμία αιτιολογία, ξαφνικά και δίχως καμία διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση, προωθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία ανατρέπεται το μοντέλο πρότυπο για όλη την Ελλάδα εδώ και μια 25ετία της διαχείρισης των αποβλήτων στην Κεφαλονιά με την κατάργηση της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΕΔΑΚΙ), πρώην Διαδημοτική Επιχείρηση, Την ευθύνη πλέον της διαχείρισης των απορριμμάτων θα έχει ένας φορέας με έδρα την Κέρκυρα και πρόεδρο τον εκάστοτε Περιφερειάρχη και όχι απίθανο δίχως την εκπροσώπηση της Κεφαλονιάς στο 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Το μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κεφαλονιά από το 1985 χρονιά που δημιουργήθηκε η ιστορική Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κεφαλονιάς με πρωτεργάτη τον τότε Δήμαρχο Αργοστολίου Αλέκο Καλαφάτη και την στήριξη όλων των ΟΤΑ του νησιού με πρώτο τον Δήμο Ληξουρίου και τον Δήμαρχο Μάκη Θεοτοκάτο, τα επόμενα χρόνια έφθασε να γίνει πρότυπο για την Ελλάδα και για όσους το υπηρετήσαμε να αποτελεί υψίστη τιμή. Δυστυχώς σήμερα με μια αιφνιδιαστική Κυβερνητική απόφαση ο κρίσιμος τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων φεύγει από την ευθύνη της Κεφαλονιάς και τις τοπικές θεσμικές δυνάμεις και πηγαίνει στην Κέρκυρα, μαζί και τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΔΑΚΙ περνάνε σε άλλα χέρια έξω από το νησί (όπως ο ΧΥΤΥ στην Παλλοστή, ο στόλος των οχημάτων, η Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, το νέο έργο 8,5 εκ. ευρώ που πρόσφατα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ) με απρόβλεπτες συνέπειες για τα νησιά μας.

Ταυτόχρονα η απόφαση της Κυβέρνησης δείχνει ακατανόητη, αφού εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο σε δύο εντελώς διαφορετικές περιφέρειες (Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο) και επί πλέον στον Ιόνιο χώρο ενώνει το διαχρονικά επιτυχημένο μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κεφαλονιά με τρία εντελώς διαφορετικά (και εν πολλοίς προβληματικά) συστήματα. Συγχρόνως εμπλέκεται στο νέο μοντέλο, ο θεσμός της Περιφέρειας (με την Προεδρία και άλλο ένα μέλος στο Συμβούλιο και το 40% των μετοχών του νέου φορέα) ο οποίος δεν έχει καμία θεσμική ευθύνη και αρμοδιότητα στο νομικό πλαίσιο για την τη διαχείριση των αποβλήτων.

Επειδή οι αιφνιδιαστικές αποφάσεις κάθε Κυβέρνησης επιδιώκουν να μην υπάρξουν (ή έστω να ελαχιστοποιηθούν) αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους και επειδή είναι πολύ δύσκολο να παίρνονται ακατανόητες αποφάσεις από μια Κυβέρνηση ας αντιδράσουμε για το αυτονόητο: Για την Κεφαλονιά δεν υπάρχει ένας λόγος να αλλάξει το διαχρονικά επιτυχημένο μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων της!

Μάκης Φόρτες

ΥΓ. Η άμεση αντίδραση του Δημάρχου κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου για την αυριανή σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σίγουρα θετική και επιβάλλεται τώρα η ηχηρή αντίδραση του οργάνου στους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς και φυσικά αναμένεται η εκδήλωση της στάσης του Βουλευτή κ. Καππάτου.


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ