Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ληξουρίου σχετικά με τα "δια περιφοράς" δημοτικά συμβούλια

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 09:11

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ληξουρίου σχετικά με τα "δια περιφοράς" δημοτικά συμβούλια

Ερώτηση  των Δ. Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης                       

                   Δαμουλιάνου Θεόδωρου , Καπάτου Βασιλείου, Μαντζουράτου Δημητρίου,

                   Συνοδινού - Βαλλιάνου Ευάγγελου,  Φαρακλού Ευάγγελου

                 Προς: τον κ. Δήμαρχο Ληξουρίου    κ. Κατσιβέλη Γεώργιο                                                                                                                                             

Κύριε Δήμαρχε

Κλείνει περίπου ένας μήνας όπου τα Δημοτικά συμβούλια και στον Δήμο Ληξουρίου, πραγματοποιούνται με την διαδικασία λήψης απόφασης δια περιφοράς, δηλαδή με ηλεκτρονική ψήφο από την πλευρά των παρατάξεων και των συμβούλων τους, ως ένα μέτρο αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Η μέχρι τώρα εμπειρία αυτής της λειτουργίας, τουλάχιστον του δικού μας Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ιδιαίτερα αρνητική, αφού το μόνο που εξασφαλίζεται είναι ο τύπος και όχι η ουσία των αποφάσεων. Τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα όταν επιλέγετε να συζητηθούν και να ψηφιστούν «τυπικά», πολύ σημαντικά θέματα που απαιτούν ουσιαστική συζήτηση και που αφορούν καθοριστικά την ζωή και τα οξυμμένα προβλήματα του λαού και των εργαζομένων του Δήμου μας. Πρόσφατα φέρατε για συζήτηση τέτοια  θέματα για συζήτηση στο Δ.Σ. όπως π.χ. η «Έγκριση Κανονισμού Καθαριότητας Δήμου Ληξουρίου», η «Έγκριση μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024 του Υποτομέα των Ο.Τ.Α» κ.α.

Εκφράσαμε εγγράφως σε εσάς και εκφράζουμε και σήμερα δημόσια την αντίθεσή μας στην τακτική σας αυτή και ζητούμε να σταματήσει αμέσως αυτή η παρωδία αποφάσεων με αυτήν την διαδικασία. Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν κρίνουμε κανένα θέμα και καμιά απόφαση του Δ.Σ. ως «τυπική», ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι το θεσμικό πλαίσιο στην τοπική διοίκηση την καθιστά ιμάντα μεταφοράς της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθούν κράτος και αστικές κυβερνήσεις. Με βάση τα παραπάνω είναι απαράδεκτο, να συζητούνται σοβαρά θέματα με την διαδικασίας της «δια περιφοράς» απόφασης, με απουσία ουσιαστικού και σοβαρού πολιτικού διαλόγου, αλλά κυρίως χωρίς την ενημέρωση και την συμμετοχή του λαού σε αυτές τις αποφάσεις.

Ειδικότερα ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ότι:

  • • Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων, όταν δηλαδή αναρτηθούν οι αποφάσεις στη Διαύγεια.
  • • Δεν υπάρχει η δυνατότητα πρακτικά να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.
  • • Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα που δε σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία για τον ιό και οι δημοτικές αρχές εντάσσουν στις ημερήσιες διατάξεις επικαλούμενες τις προθεσμίες που υπάρχουν.

Ξεκαθαρίζοντας το προφανές, ότι το διάστημα αυτό απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας, κάνουμε σαφές παράλληλα, ότι δε μπορεί να λειτουργεί αυτό ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων-παρωδίες με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε :

Θα αξιοποιηθούν από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, κάποιους Δήμους, την εκπαίδευση κ.α. Άλλωστε προβλέπονται από την ΠΝΠ και τη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ  ΑΡ.40 Α.Π.20930/31-3-2020;

Τονίζουμε ότι είναι ευθύνη του Υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους Δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, κατόπιν, βέβαια, και δικής σας απαίτησης.

Ληξούρι 5/4/2020

Οι    Δημοτικοί Σύμβουλοι  της Λαϊκής Συσπείρωσης

Θ.  Δαμουλιάνος, Β. Καπάτος, Δ.Μαντζουράτος,

Ε.Φαρακλός, Ε. Συνοδινός - Βαλλιάνος




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250