Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της ΠΕΔ-ΙΝ με τους Προέδρους των Π.Ε.Δ. της χώρας και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 18:57

Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της ΠΕΔ-ΙΝ με τους Προέδρους των Π.Ε.Δ. της χώρας και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλέξανδρου Παρίση με τους Προέδρους των Π.Ε.Δ. της χώρας και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ.Δ.Παπαστεργίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλέξανδρος Παρίσης έλαβε μέρος σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 με τους Προέδρους των ΠΕΔ της χώρας, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ.Δημήτρη Παπαστεργίου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν κυρίως η αποτίμηση των μέχρι σήμερα ενεργειών και πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Συζητήθηκαν μια σειρά από νέα μέτρα και πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα προκειμένου να στηριχθεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων.

Τα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης που αφορούν και θέματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση περιλαμβάνονται σε επιστολή που αποστέλλεται από την ΚΕΔΕ στον Υπουργό Εσωτερικών κ.Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και είναι τα ακόλουθα:

  1. Αναγνωρίστηκε από όλους η πολύ σημαντική και οργανωμένη δουλειά που γίνεται σε εθνικό επίπεδο.
  2. Από όλη την Ελλάδα υπάρχει τεράστια αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στα νοσοκομεία της χώρας από τους ανθρώπους της υγείας.
  3. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά και αναγνωρίστηκε η δουλειά της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων των Δήμων όπως το προσωπικό στην καθαριότητα, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», στα κοινωνικά προγράμματα, στη δημοτική αστυνομία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
  4. Επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία με τα Υπουργεία για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν.

Όμως είναι απαραίτητο να αναληφθούν άμεσα νέες πρωτοβουλίες:

  1. Απαιτείται πλέον νέα και ισχυρή χρηματοδότηση των Δήμων. Δεν θα αντέξουν οι Δήμοι, και ειδικά οι μικροί Δήμοι, την παρατεταμένη παύση πληρωμών. Ειδικότερα υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η ύδρευση και η αποχέτευση έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Αν υπάρξει παύση πληρωμών το επόμενο διάστημα, οι Δήμοι θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες αν δεν διασφαλιστεί άλλη πηγή χρηματοδότησης. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο το οικονομικό σκέλος της κρίσης.
  2. Προκύπτει ακόμη πιο έντονη η ανάγκη για ενίσχυση των δημοτικών κοινωνικών δομών και των επισιτιστικών προγραμμάτων. Πλέον ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι είτε δεν έχουν δουλειά, κόπηκε το μεροκάματο τους, είτε σταμάτησαν άλλα συσσίτια, έρχονται στους Δήμους ζητώντας στήριξη.
  3. Πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) και κυρίως για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), η μη εισπραξιμότητα στις οποίες, μπορεί να θέσει τη λειτουργία τους σε μελλοντικό κίνδυνο.
  4. Τέθηκε εκ νέου το θέμα της ανάγκης εκκίνησης των διαδικασιών για προσλήψεις μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, για το οποίο αναμένεται άμεσα θετική εξέλιξη. Επίσης εκφράστηκαν προβληματισμοί για τη δυνατότητα παγώματος της κινητικότητας, τουλάχιστον για αυτό το διάστημα.
  5. Προτάθηκε η ένταξη των εργαζομένων των Δήμων (καθαριότητα, βοήθεια στο σπίτι, κοινωνικές υπηρεσίες, δημοτική αστυνομία) στην καταβολή δώρου Πάσχα ή άλλου επιδόματος.
  6. Επισημάνθηκε η ανάγκη για την άμεση διανομή επαρκούς υγειονομικού υλικού προστασίας των εργαζομένων (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά).
  7. Ζητήθηκε ειδική μέριμνα για περιοχές Δήμων που έχουν μπει σε καραντίνα.
  8. Απαιτούνται αυτοκίνητα σε Δήμους για την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων ιδιαίτερα σε περιφερειακούς Δήμους.
  9. Ζητείται ειδική μέριμνα για τους αστέγους με την εκμίσθωση ξενοδοχείων από την πολιτεία.
  10. Επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων για δράσεις για τα αδέσποτα.

Στην επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Παναγιώτη Θεοδωρικάκο αναγνωρίζεται η μέχρι σήμερα σημαντική συμβολή του στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν σχέση με τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας και ζητείται εκ νέου η συνδρομή του για την επίλυση των παραπάνω κρίσιμων ζητημάτων.

Από το Γραφείο Τύπου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250