Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Ληξουρίου για το «ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ» Νοσοκομείο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 12:22

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Ληξουρίου για το «ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ» Νοσοκομείο

Από την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου

Κύριε Δήμαρχε

Ως Λαϊκή Συσπείρωση στον νεοσύστατο  Δήμο Ληξουρίου,  έχουμε εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο,  μέχρι σήμερα τρεις φορές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου και οι υπηρεσίες Δημόσιας  Υγείας,  συνολικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Παλικής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις  για το πλαίσιο των αιτημάτων των μας καθώς και για κινητοποιήσεις.  Σε αυτά τα πλαίσια, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Λαϊκή κινητοποίηση του Λαού της Παλικής  για το Μαντζαβινάτειο στις  9/12/2019 με την καθολική του συμμετοχή. Σε εκείνη την μεγαλειώδη συγκέντρωση ο λαός της Παλικής υιοθέτησε και διεκδίκησε το πλαίσιο των βασικών αιτημάτων που έχει ψηφιστεί και είναι:

-  Να στελεχωθούν και τα δύο νοσοκομεία (Μαντζαβινάτειο και ΓΝΝ Αργοστολίου), με όλες τις ειδικότητες γιατρών, να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα διαγνωστικά εργαστήρια, με λειτουργία όλων των τμημάτων και δομών (ΜΕΘ, Ψυχιατρική, ΕΚΑΒ). Άμεσα στο Μαντζαβινάτειο να προσληφθούν τρεις παθολόγοι ώστε να επαναλειτουργήσει η Παθολογική Κλινική ως πρώτο βήμα και η μία από αυτές διευθυντή παθολόγου.

-  Να λειτουργήσουν σταθερά τα Αγροτικά Ιατρεία του δήμου μας.

-  Να σταματήσει η μονομερής και σε βάρος του Μαντζαβινάτειου διασύνδεσή του με το ΓΝ Αργοστολίου και να επανέλθει η οργανικότητά του στην προ του 2012 κατάσταση.

-  Να σταθμεύει μόνιμα ένα νέο ασθενοφόρο στην Παλική.

-  Να επισκευαστεί και να θωρακιστεί κτιριακά το Μαντζαβινάτειο.

Μετά την παραπάνω μεγάλη κινητοποίηση και με δική σας ευθύνη, «παγώσατε» κάθε άλλη πρωτοβουλία που έπρεπε να πάρετε (σύμφωνα και με την «εντολή» που έδωσε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο), προκειμένου να προωθηθούν έστω και στο ελάχιστο τα προβλήματα του Μαντζαβινάτειου, αφού  για άλλη μια φορά, το μόνο που «εξασφαλίσαμε», ήταν οι ανάλογες «διαβεβαιώσεις» για την περίσταση.

 Έτσι σήμερα δεν βρισκόμαστε απλά στην ίδια θέση, αλλά σε ακόμη πιο δυσχερή, αφού αυτές τις μέρες η νέα διοίκηση του Γ.Ν.Ν.Αργοστολίου, επιδιώκει για άλλη μια φορά,  να μεταγγίσει προσωπικό από το Μαντζαβινάτειο στο Γ.Ν.Ν.Αργοστολίου, αντί να προσλάβει επιπλέον προσωπικό και για τα δύο Νοσοκομεία προκειμένου να σταματήσει ο κατήφορος της υποβάθμισής τους.

Η τακτική της «διολίσθησης» που ακολουθείτε συστηματικά και στο θέμα αυτό, είναι τακτική  συγκάλυψης  της αντιλαϊκής  πολιτικής της Ν.Δ., που στα πλαίσια της ανθυγιεινής πολιτικής της Ε.Ε. και συναγωνιζόμενη τους προκατόχους της (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ –ΝΔ), θυσιάζει την δημόσια υγεία για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Βασική πτυχή αυτής της πολιτικής  είναι η προκλητική και χωρίς τέλος απαξίωση των  υπηρεσιών και δομών της δημόσιας υγείας  (μέσω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μέσων), προκειμένου να βρίσκουν έδαφος  οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Σήμερα και με βάση τα παραπάνω, για την τραγική κατάσταση στο Μαντζαβινάτειο εκτός των κυβερνητικών ευθυνών, συνυπολογίζεται επιμερισμένα και η δική σας προσωπική ευθύνη, αφού δεν δώσατε  την απαιτούμενη συνέχεια  στον αγώνα του Λαού της Παλικής. Επομένως, είμαστε τώρα ξανά μπροστά σε νέα τετελεσμένα. Επιπλέον,  δεν υλοποιήσετε την απόφαση του Δ.Σ. και την δική σας δέσμευση, να υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. με τον υπουργό υγείας, καθώς και  να επισκεφθεί  ο επικεφαλής της 6ης ΥΠΕ τον δήμο μας για να δεσμευτεί σε μόνιμη λύση για το  Μαντζαβινάτειο. Ακόμη όμως και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού υποδομών κ. Κεφαλογιάννη και στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής ευθύνης, δεν αρθρώσατε κουβέντα σχετικά με το θέμα.  

Η εμβαλωματική «λύση» που δόθηκε σε γνώση σας στο παρασκήνιο και στον απόηχο της λαϊκής κινητοποίησης για να ρίξει στάχτη στα μάτια, ήταν η τρίμηνη μετακίνηση Γενικών Ιατρών από το Κ.Υ. Σάμης, η οποία «έλυνε» παροδικά το πρόβλημα μόνο των εφημεριών δημιουργώντας μάλιστα, αντίστοιχα προβλήματα στο Κ.Υ. Σάμης, που σε λίγο καιρό λήγει και αυτή.  

Τίποτε επίσης δεν έγινε για το βασικό μας αίτημα, να λειτουργήσει επιτέλους η παθολογική κλινική, με την πρόσληψη τριών παθολόγων και δημιουργία θέσης  Διευθυντή παθολογικής κλινικής.  Επιπλέον δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη  για την αλλαγή του αναχρονιστικού οργανισμού του Νοσοκομείου μας (το Δ.Σ. του Μαντζαβινάτειου, αναθεώρησε τον οργανισμό και πρέπει, έστω και η συγκεκριμένη πρόταση, να προωθηθεί από την 6η ΥΠΕ και να εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας), ώστε να προβλεφθούν ειδικότητες πρώτης γραμμής (καρδιολόγου, πνευμονολόγου, νευρολόγου κλπ) για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών.

Στην παραπάνω κατάσταση πρέπει να προστεθεί ότι ακόμη εκκρεμούν οι πολυθρύλητες επισκευές του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, που ενώ άρχισαν, σταμάτησαν για να βαλτώσουν πάλι!!!

Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη άμεσης  συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να προγραμματιστούν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αγωνιστικές παρεμβάσεις, ώστε να διεκδικήσουμε από όλους τους υπεύθυνους το  παραπάνω πλαίσιο των  αιτημάτων που το Δ.Σ. και ο λαός με την κινητοποίησή του έχουν αποφασίσει. Άμεσα απαιτείται παρέμβαση ώστε να σταματήσει κάθε διαδικασία μεταφοράς προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο σε άλλες δομές υγείας στο νομό. Σας καλούμε λοιπόν, άμεσα να συγκαλέσετε με το θέμα αυτό συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου.

Καλούμε επίσης το λαό να είναι σε επαγρύπνηση προκειμένου να αποτρέψει για άλλη μια φορά την αιμορραγία του προσωπικού του Μαντζαβινάτειου που οδηγεί στην πλήρη διάλυσή του.  

ΛΗΞΟΥΡΙ 10 /2/2020  
Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου