Νίκος Φραντζής: Διάσπαση δήμου αντί ανασυγκρότησης: Αποκαλυπτικός και ο τίτλος!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 16:30

Νίκος Φραντζής: Διάσπαση δήμου αντί ανασυγκρότησης: Αποκαλυπτικός και ο τίτλος!

…και εγένετο η πολυπόθητη Διάσπαση του Ενιαίου Νησιωτικού Δήμου Κεφαλλονιάς!

Φτάσαμε στο σημείο να επικροτούμε και να χαιρετίζουμε λέξεις που κάθε άλλο παρά Πρόοδο εννοούν: Διάσπαση και όχι Ανασυγκρότηση!

Ας είναι, η ουσία της ενέργειας και η προοπτική της:

  1. Πρόχειρη διαδικασία, χωρίς ΔΙΑΛΟΓΟ και ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ (που είναι αλήθεια η εποχή του Καποδίστρια!),
  2. Με τροπολογία σε άσχετο Νομοσχέδιο λίγες ημέρες προ των δημοτικών εκλογών (ένδειξη μη σοβαρότητας),
  3. Με κρίτήρια άγνωστα και χωρίς ειρμό (εξ ου και οι αρχικές προτάσεις για περιοχή Θηνιάς και Δ.Κ. Αγίου Νικολάου),
  4. Και το κυριώτερο,

 - Κουβέντα για Χρηματοδότηση των νέων δημιουργούμενων ΟΤΑ. Είναι εμφανές ότι η πολιτεία θα μοιράσει τη μιζέρια της κρατικής επιχορήγησης!

  • Λέξη για ένα έστω στοιχειώδες πρόγραμμα επενδύσεων ή στήριξης της οργάνωσης των νέων δήμων!
  1. Θα περίμενε κανείς από μια ¨προοδευτική¨  κυβέρνηση να είχε απλώσει έναν πλατύ διάλογο και κυρίως να είχε αφουγκραστεί και καταλήξει σε χωροταξικό σχεδιασμό με ευθύνη, όραμα και προπτική. Αντ΄  αυτού ούτε καν δεν σεβάστηκαν τις προτάσεις (όπως και όταν, έγιναν) των φορέων της αυτοδιοίκησης. Εφόσον απεφάσισαν τη Διάσπαση (!) του ενιαίου δήμου όφειλαν να υιοθετήσουν την πρόταση περί δημιουργίας 4 δήμων.
  2. Με την ψηφισθείσα τροπολογία το τοπίο, όπως διαμορφώνεται, θα δημιουργήσει νέα και ίσως μεγαλύτερα προβλήματα και θέματα:
  • Ο Δήμος Αργοστολίου (γιατί όχι Δήμος Κραναίας?): Παραμένει απέραντος και με ΟΛΕΣ σχεδόν τις αρμοδιότητες και για τους νέους δήμους: Ύδρευση, Απορρίμματα, ακόμα και Πολιτισμός!
  • Ο Δήμος Ληξουρίου (γιατί όχι Δήμος Παλικής?): Με σχεδόν μηδαμινές – αρχικά τουλάχιστον- αρμοδιότητες και με μεγάλο αγώνα μπροστά του για να ξανα-οργανωθεί και αυτονομηθεί. Να γίνει Δήμος κι όχι μια μεγάλη Κοινότητα!
  • Ο Δήμος Σάμης, πραγματικά αναβαθμίζεται η ευρύτερη περιοχή! Θα είναι ο πλουσιώτερος δήμος των Ετανήσσων, ένας από τους πλέον αυτάρκεις δήμους της χώρας και αναφέρεται στη δυναμική μιας Όμορφης και Αναπτυσσόμενης περιοχής που όντως μπορεί να δημιουργήσει όραμα, προοπτική και προκοπή!

Όλα βέβαια – και για τους τρεις δήμους- θα εξαρτηθούν από τα φυσικά πρόσωπα  που θα εκλεγούν να υπηρετήσουν τους νέους θεσμούς, Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους. 

Στο θολό λοιπόν και δυσοίωνο τοπίο ας ενεργοποιηθούν και εκλεγούν οι καλλίτεροι και κυρίως ας συμμετάσχουν συμπολίτες που κυρίαρχο στόχο τους θα έχουν την πραγματική προσφορά και όχι την προσωπική δικαίωση, ματαιδοξία ή αναγνώριση. Αλλιώς σε τέσσερα χρόνια πάλι το ¨θεσμικό¨πλαίσιο θα μας φταίει ..πάλι αλλαγές και τροποποιήσεις θα επιδιώκουμε, γιατί όσο κακιά και να είναι μια αρχή (και αυτοί που την εκπροσωπούν) δεν φταίει ο θεσμός αλλά οι Άνθρωποι! Γιαυτό εξ άλλου προσωπικά ποτέ δεν υιοθέτησα την εύκολη λύση της Διάσπασης, πόσω μάλλον με τον τρόπο που επιχειρείται!

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

Σημ.:  Η καταγραφή εν συντομία των απόψεών μου οφείλεται στο ανιδιοτελές ενδιαφέρον μου από την εποχή που Παλεύαμε με εχθρούς και ¨ Φίλους¨    για την ουσιαστική ανασυγκρότηση της Αυτοδιοίκησης. Την Όμορφη εποχή του προγράμματος Καποδίστρια.  Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί η παρέμβασή μου, πρόκριμα για συμμετοχή ή ενεργό ενασχόληση σε πολιτικό επίπεδο. Δεν μου κολλάει!!




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ