Οδυσσέας Γαλιατσάτος: ‘’Μεγαλύτερη πλέον η ευθύνη για την κάλυψη των αναγκών του Πόρου – Ικανοποίηση για την πεζοδρόμηση τμήματος της παραλιακής’’

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 17:57

Οδυσσέας Γαλιατσάτος: ‘’Μεγαλύτερη πλέον η ευθύνη για την κάλυψη των αναγκών του Πόρου – Ικανοποίηση για την πεζοδρόμηση τμήματος της παραλιακής’’

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πόρου Οδυσσέας Γαλιατσάτος, για την πεζοδρόμηση τμήματος της παραλιακής Πόρου και τα θέματα που θα απασχολήσουν την τοπική κοινότητα την επόμενη 5ενταετία.

Ο κ. Γαλιατσάτος αρχικά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επανεκλογή του και έδωσε έμφαση στην μεγαλύτερη ευθύνη που του προσθέτει σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών της Κοινότητας του Πόρου.

Όσον αφορά την πεζοδρόμηση τμήματος της παραλιακής του Πόρου που είναι σε εξέλιξη την χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό έργο: «Επιδιώκει την αισθητική αναβάθμιση του χώρου, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής. Δεν παραβλέπουμε την εμπορική δραστηριότητα στα Ράγια , μια έκταση παραλιακή που λειτουργούν πάρα πολλές καφετέριες και εστιατόρια και αποτελεί ένα μέρος του ιστού της βασικής ζωής της πόλης. Ο πεζόδρομος ο οποίος κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή είναι μικρής κλίμακας, όμως δημιουργεί μία αίσθηση καταπληκτική. Ξεκινά από τον Άι Γιώργη και καταλήγει στο γήπεδο τένις και εύχομαι το επόμενο διάστημα να επεκταθεί μέχρι και το τέλος του οικισμού. Επιστρώνεται με κυβόλιθους και εναρμονίζεται με την υπάρχουσα παλαιότερη και θα είναι ένα στολίδι για τον Πόρο. Ο Πόρος είναι πανέμορφος όπως και η παραλία του που προσφέρεται για όλη την περιοχή και με την πλακόστρωση θα είναι ιδανική για περίπατο, και θα παρέχει στους πεζούς ασφάλεια από τα αυτοκίνητα. Προσπαθούμε για 4 χρόνια και έγινε πραγματικότητα. Νιώθω ικανοποίηση , όμως θεωρώ ότι ο Πόρος πρέπει να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο παραλιακών διαδρομών. Η αρχή έγινε , αλλά πρέπει να συνεχιστεί ».

Ο κ Γαλιατσάτος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον μη χαρακτηρισμό αιγιαλού και παραλίας στον Πόρο με την αιτιολογία ότι δεν διαθέτει η Κτηματική Υπηρεσία Μηχανικό και ευχήθηκε κάποια στιγμή να γίνει αυτή η οριοθέτηση για να απεγκλωβιστεί από αυτή την μέγγενη ο Πόρος. Το λιμάνι του Πόρου δεν έχει οριοθέτηση αιγιαλού και παραλίας και στο σημείο αυτό σημείωσε: « Οι ελλείψεις στο λιμάνι του Πόρου είναι πάρα πολλές, οι τουαλέτες που τοποθετήθηκαν αφορούν τον εμπορικό λιμένα και όχι τον τουριστικό. Μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν τουαλέτες στον εμπορικό λιμένα και χρειαζόταν κάποιος να διανύσει τουλάχιστον 500 μέτρα για να εξυπηρετηθεί. Πρέπει οπωσδήποτε η επόμενη 5ενταετία να μας βρεί με ένα λιμάνι σύγχρονο και ένα λιμάνι προορισμού. Ο Θαλάσσιος τουρισμός είναι αυτός που αποδίδει και εκεί πρέπει να σκύψουμε όλοι. Το σημαντικότερο απ όλα αυτή τη στιγμή είναι η εκβάθυνση του λιμανιού και κυρίως του τουριστικού λιμένα. Τα κότερα που φιλοξενούνται τα περισσότερα βρίσκουν στα αβαθή και δεν έχουμε νερό και ρεύμα (πίλαρ). Η διαβεβαίωση του Δημάρχου είναι ότι θα δρομολογηθούν αυτά και έχουμε και την διαβεβαίωση του Βουλευτή».

Αναφέρθηκε επίσης στο λιμνάζον θέμα του Μυκηναϊκού Τάφου στα Τζανάτα, μνημονεύοντας την προ 2 ετών επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ Μενδώνη και την διαβεβαίωση της ότι σε μικρό χρονικό διάστημα ο Τάφος θα είχε γίνει προορισμός: « Υπάρχει ένα «αόρατο» χέρι που εξαιτίας του δεν έχει προχωρήσει το έργο του Τάφου. Για να προχωρήσει το έργο χρειάζονταν κάποιες τομές περιφερειακά του Μνημείου για να τοποθετηθεί ο θόλος προστασίας. Αυτές οι τομές καθυστέρησαν και δεν έχουν τελειώσει, γιατί η προκήρυξη της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έλεγε ότι χρειάζεται εργατικό δυναμικό τελειόφοιτοι Λυκείου και δεν μπορούμε να βρούμε. Αυτό συνέβη μόνο για το Μνημείο των Τζανάτων , όλες οι άλλες ανασκαφές συνεχίστηκαν. Επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες μας είπαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ , γιατί ακόμα εκκρεμεί η απαλλοτρίωση του πέριξ χώρου. Έχουν γίνει 2 δικαστήρια στην πάτρα για να οριστικοποιηθεί η τιμή της απαλλοτρίωσης και για να γίνει αυτό χρειάζεται ένας ανεξάρτητος εκτιμητής για να εκτιμήσει την αξία του χώρου. Θεωρώ ότι το Υπουργείο θα έπρεπε να προβεί σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, όμως δεν το επεδίωξαν γιατί η μελέτη συμπεριλαμβάνει και κάποια έκταση της Μονής Άτρου, με το σκεπτικό ότι καλόν είναι να μην ερχόμαστε σε ακραίες καταστάσεις. Το Υπουργείο αν είχε υποχρέωση να ορίσει ανεξάρτητο εκτιμητή δεν το έκανε και είχε οριστεί και τρίτη εκδίκαση 18 Οκτωβρίου που δεν ξέρω αν έγινε. Σημασία έχει ότι το μνημείο παραμένει δύο χρόνια κλειστό, μετά από κάποιες φθορές από τον «Ιανό». Εμείς είχαμε ζητήσει την άδεια ως Κοινότητα να προβούμε στην αποκατάσταση των φθορών του στεγάστρου , όμως δεν την πήραμε ποτέ».

Κλείνοντας, ο κ Γαλιατσάτος, ενημέρωσε για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στην περιοχή Λεύκες του Πόρου από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας , που θα αποκαταστήσει το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην διέλευση του σχολικού λεωφορείου.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-7915824?si=b4226828f2d94a718324ad3b3a5e3408&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250