Μινέτος: Όσοι διαφωνούν με το νέο Parking, θα συμπεριλάβουν την κατάργησή του στα προεκλογικά τους προγράμματα;

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 13:47

Μινέτος: Όσοι διαφωνούν με το νέο Parking, θα συμπεριλάβουν την κατάργησή του στα προεκλογικά τους προγράμματα;

ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ PARKING ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥΣ;;;

Η ύπαρξη πολλών, διαφορετικών απόψεων πάνω σε ένα ζήτημα είναι δείγμα υγείας και δημοκρατίας σε μια κοινωνία.

Αρκεί τα λόγια να συμβαδίζουν με τις πράξεις.

Διότι όταν άλλα λέμε και άλλα πράττουμε, τότε λαϊκίζουμε και προσπαθούμε να ξεγελάσουμε αυτούς στους οποίους απευθυνόμαστε.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Στην ευρύτερη περιοχή του εμπορικού και ψυχαγωγικού τομέα της πόλης του Αργοστολίου υπάρχουν περίπου 2.200 θέσεις στάθμευσης «παρά την οδό» και στους υφιστάμενους χώρους στάθμευσης. Αυτή είναι η προσφορά σε θέσεις στάθμευσης.

Η ΠΡΩΙΝΗ ΑΧΜΗ

Η ζήτηση για στάθμευση στο Αργοστόλι παρουσιάζει δύο αιχμές μέσα στο 24ώρο. Η πρωινή αιχμή ξεκινάει στις 8:30 περίπου το πρωί, κορυφώνεται στις 12:00 το μεσημέρι και υποχωρεί μετά τις 2:00μμ.

Στο διάστημα αυτό, μόλις η ζήτηση ξεπεράσει την προσφορά θέσεων αρχίζουν τα ευτράπελα. Στην αρχή παρκάρουμε πάνω στις γωνίες των διασταυρώσεων, στη συνέχεια πάνω στα πεζοδρόμια και στις ράμπες των ΑΜΕΑ, μετά αρχίζει το διπλοπαρκάρισμα το οποίο εξελίσσεται σε τριπλοπαρκάρισμα γύρω στις 12:00 ενώ όλο αυτό το διάστημα συνεχίζονται τα περιττά δρομολόγια αυτοκινήτων που ψάχνουν να παρκάρουν επιβαρύνοντας το οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, αρκετές δεκάδες ημιφορτηγά και φορτηγά εφοδιάζουν με προϊόντα τα μαγαζιά. Μετά τις 2:00μμ, αρκετά μαγαζιά κλείνουν, ορισμένοι πηγαίνουν σπίτι τους για φαγητό άλλοι στη θάλασσα για μπάνιο και σιγά σιγά επέρχεται αποσυμφόρηση της κατάστασης.

Μέσα σε αυτό το διάστημα της πρωινής αιχμής, αν κάποιος περάσει στις 9:30πμ και σημειώσει τις πινακίδες των σταθμευμένων αυτοκινήτων στην παραλιακή και ξαναπεράσει στη 1:00μμ το μεσημέρι θα διαπιστώσει ότι το 80% των αυτοκινήτων είναι τα ίδια.

Δεν έχουν μετακινηθεί καθόλου. Γιατί να μετακινηθούν άλλωστε; Ακόμη και αν αποφασίσει κάποιος να πάει διακοπές για ένα μήνα τον Αύγουστο εκτός Κεφαλονιάς, αφήνοντας το αυτοκίνητό του στην παραλιακή, δεν τρέχει τίποτε. Δεν θα τον ενοχλήσει κανένας.

Όταν όμως υπάρχουν δυσκολίες στην προσέγγιση και στάθμευση, τότε οι καταναλωτές δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν τις δαπάνες που θέλουν, η αγορά δυσλειτουργεί και υπάρχει απώλεια εισοδήματος.

Αυτό είναι το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που επικράτησε στην πόλη μας μετά το 2011 με την κατάργηση της ελεγχόμενης στάθμευσης, της δημοτικής αστυνομίας αλλά και της δημοτικής συγκοινωνίας που υπήρχαν στο Αργοστόλι.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ζήτηση για στάθμευση που εκδηλώνεται το πρωί έχει το εξής χαρακτηριστικό: Το 80% των οδηγών ψάχνουν να σταθμεύσουν για διάστημα από 10 λεπτά (για να αγοράσουν αρτοσκευάσματα, καφέ, φρούτα κλπ) έως 1 ώρα για να αγοράσουν άλλες υπηρεσίες και προϊόντα από την οδό Σιτεμπόρων, το Λιθόστρωτο και τις κάθετες οδούς.

Η ΛΥΣΗ

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΑΣΕΠ, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2023 θα αναρτηθεί ο διαγωνισμός για την στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας και θα αφορά όλους τους Δήμους της χώρας. Ο Δήμος Αργοστολίου ευελπιστεί ότι θα πάρει 11 Δημοτικούς Αστυνόμους.

Με την Δημοτική Αστυνομία στελεχωμένη, μπορεί να εφαρμοστεί η ελεγχόμενη στάθμευση με μια χρέωση 50 λεπτών για την πρώτη ώρα στάθμευσης αλλά με πολλαπλάσια χρέωση για τις επόμενες ώρες λειτουργίας της αγοράς. Έτσι, κάθε θέση στάθμευσης θα εξυπηρετεί 5 τουλάχιστον αυτοκίνητα στο διάστημα λειτουργίας της αγοράς και άρα η προσφορά θέσεων στάθμευσης θα εξισορροπήσει την ζήτηση. Η αγορά θα λειτουργεί καλύτερα και με μεγαλύτερη οικονομική αποτελεσματικότητα. Ο τζίρος των επιχειρήσεων θα αυξηθεί.

Ελπίζουμε λοιπόν βάσιμα ότι τη νέα τουριστική σεζόν θα υπάρχουν Δημοτική Αστυνομία και Ελεγχόμενη Στάθμευση στο Αργοστόλι καθώς και ωράριο τροφοδοσία των καταστημάτων.

Για να μπορέσουν να εφαρμοστούν αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη υπηρεσίας ελέγχου δηλαδή Δημοτικής Αστυνομίας.

Χωρίς Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να εφαρμοστεί τίποτε από τα παραπάνω.

Η ΒΡΑΔΙΝΗ ΑΧΜΗ

Η βραδινή αιχμή αρχίζει γύρο στις 7:30 το απόγευμα και κορυφώνεται γύρω στις 10:30μμ. Από τις 11:30μμ με 12:00 τα μεσάνυχτα υπάρχει μια σταδιακή αποκλιμάκωση καθώς οι οικογένειες με παιδιά επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Η διαφορά με την πρωινή αιχμή είναι ότι κατά την διάρκεια της βραδινής αιχμής ο κόσμος ψάχνει θέσεις για πολύωρη στάθμευση διότι θέλει να περπατήσει στον πεζόδρομο, να γευματίσει στα εστιατόρια κλπ.

Επομένως, η διάθεση νέων θέσεων μακροχρόνιας στάθμευσης στο χώρο του Λιμεναρχείου βελτιώνει την βραδινή αιχμή και ωφελεί την οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Πλατείας.

Όλος αυτός ο ορυμαγδός των αρνητικών ανακοινώσεων από διάφορες κατευθύνσεις δεν μπορώ να καταλάβω τι εξυπηρετεί.

Σε λίγο έχουμε Δημοτικές Εκλογές. Θέλω να δω αν οι «διαφωνούντες» με το Νέο Parking του Λιμεναρχείου, θα συμπεριλάβουν την κατάργησή του στα Προεκλογικά Προγράμματα των Παρατάξεων τους.

Διονύσης Μινέτος
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων

370530932 3034736996660401 2249583030307796546 n jpg




00 inkefalonia general ad 300X250