Λαϊκή Συσπείρωση: Διαμορφώνουν καινούργιες υποδομές στην καθαριότητα 6,5εκ. ευρώ για να την ιδιωτικοποιήσουν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 09:53

Λαϊκή Συσπείρωση: Διαμορφώνουν καινούργιες υποδομές στην καθαριότητα 6,5εκ. ευρώ για να την ιδιωτικοποιήσουν

Το τελευταίο διάστημα η Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς (Ν.Δ.-ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ) βάζει ένα κομμάτι ακόμη στο «πάζλ» της εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίησης του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτήν την επιδίωξη υλοποιεί βήμα-βήμα εδώ και καιρό με μια σειρά μέτρα, στα πλαίσια της πολιτικής της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)- τρόικας, με στόχο να μετατρέψει την κοινωφελή αυτή δράση σε επιχειρηματική, προετοιμάζοντας νέο σκληρότερο χαράτσωμα του λαού και των εργαζομένων. Πρόκειται για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΕΔΑΚΙ Α.Ε και την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ύψους 6,5εκ. ευρώ για την προμήθεια και ανανέωση του εξοπλισμού της διαχείρισης απορριμμάτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων(ΧΥΤΑ).

Η Δημοτική Αρχή αφού μαζί με την «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» (ΠΑΣΟΚ) και την «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ» (Θ.ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ,ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ) αποφάσισαν την μετατροπή της Διαδημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας σε Α.Ε., μετά την διαμόρφωση όλων των προϋποθέσεων ώστε οι μετοχές αυτής της εταιρείας να μεταβιβάζονται σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα (επενδυτές-επιχειρηματίες), μετά το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, επείγεται τώρα να εκσυγχρονίσει και τον εξοπλισμό της διαχείρισης του ΧΥΤΑ, έτσι ώστε να εξασφαλίσει στους επενδυτές όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μεγάλη και χωρίς ιδιαίτερα κόστη και ζημίες κερδοφορία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει ότι και αυτή η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως άλλωστε και γενικότερα, εφόσον δεν αφορά την χρηματοδότηση μιας δημόσιας και κεντρικά σχεδιασμένης διαχείρισης απορριμμάτων προς όφελος του λαού και των εργαζομένων, βρίσκεται αντικειμενικά -και μάλιστα σε περίοδο που ιδιωτικοποιείται- στην κατεύθυνση ενίσχυσης των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματιών και των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Ουσιαστικά πρόκειται για ληστεία του λαού, που εκτός των άλλων και με την ευρω-φορολογία διαμορφώνονται τα κονδύλια των διαφόρων ταμείων της ΕΕ και φυσικά η διαχείριση τους δεν αφορά τα δικά του συμφέροντα αφού θα πληρώσει ακόμη πιο ακριβά την διαχείριση των απορριμμάτων. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα υποστούν ακόμη πιο σκληρή εκμετάλλευση και ένταση εργασίας (ελαστικοποίηση, αποχαρακτηρισμός βαρέων, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία κ.α.). Επιπλέον κόστος για τον λαό, θα αποτελέσει επίσης η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της υγιεινής και ασφάλειας από την μη λήψη των απαραίτητων μέτρων που θα θυσιάζονται στο βωμό της διαμόρφωσης όλο και υψηλότερων κερδών

όπως άλλωστε γίνεται σε πολλούς ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ σε όλη την χώρα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όλο τον λαό του Νομού, να χαλάσει τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ-ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ), που βρίσκει στις παραπάνω επιδιώξεις της συμμάχους και τις υπόλοιπες δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου όπως την παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» (ΠΑΣΟΚ) καθώς και την «ΑΝΕΞ. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ» (ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ).

Τον καλεί να διεκδικήσει φιλολαϊκή λύση και στο πρόβλημα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων που θα έρχεται σε σύγκρουση με το πλαίσιο της ΕΕ που προωθεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των μονοπωλιακών ομίλων.

Να διεκδικήσει :
Μόνιμη και ριζική λύση στο πρόβλημα μέσα από ένα Ενιαίο Κρατικό Φορέα Αποκομιδής και Διαχείρισης Απορριμμάτων, που θα προστατεύει την οικονομία και την υγεία του λαού καθώς και το περιβάλλον. Αυτός ο φορέας θα είναι ενταγμένος σε ένα Κεντρικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων, χρηματοδοτούμενος αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό ως μια κοινωνική λαϊκή ανάγκη και θα εργάζονται σε αυτόν εργαζόμενοι με μόνιμη εργασία, με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Είναι πρόταση επείγουσας ανάγκης η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης που θα επιβάλλει τις παραπάνω προτάσεις στη ζωή, χωρίς καμιά αυταπάτη ότι αυτές απαιτούν ριζικές αλλαγές, στο επίπεδο μια άλλης λαϊκής εξουσίας και οικονομίας που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Αργοστόλι 8 Μάη 2013

Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς