Αργοστόλι: Παρέμβαση του Λιμενικού ταμείου για αντιμετώπιση των πλημμυρών της Παραλιακής

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 11:56

Αργοστόλι: Παρέμβαση του Λιμενικού ταμείου για αντιμετώπιση των πλημμυρών της Παραλιακής

Την αποκατάσταση των φθορών στο δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων του παραλιακού δρόμου Αργοστολίου που οδηγούν σε σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων δρομολογεί ο Δήμος Αργοστολίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με μελέτη που έχει ήδη εκπονηθεί από την τεχνική υπηρεσία, τονίζεται ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια πεζών και οχημάτων με το πρόβλημα να συνδέεται άρρηκτα με την ασφαλή λειτουργία του λιμένα. 

Τα σημεία παρέμβασης είναι οι διασταυρώσεις της Λεωφόρου Α. Τρίτση με τη Ρόκου Βεργωτή καθώς και της Ιωάννου Μεταξά με τη Γερασίμου Φωκά. 

Η μελέτη υποστηρίζει ότι παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετά σημεία της παραλιακής οδού και τονίζει ότι οι παρεμβάσεις στα παραπάνω σημεία θα μειώσουν το φαινόμενο σημαντικά. Παράλληλα, θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες σε επιλεγμένα σημεία της παραλιακής οδού μεταξύ των δύο προαναφερομένων κομβικών σημείων, σύμφωνα με την υψομετρία της περιοχής.

Περιγραφή του έργου βάσει της μελέτης :

Στις ως άνω αρχικές επιλεγμένες θέσεις θα γίνει πύκνωση των φρεατίων υδροσυλλογής των ομβρίων υδάτων στην δεξιά και αριστερή οριογραμμή του οδοστώματος της οδού, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και τα υφιστάμενα υψόμετρα, όπως εμφαίνονται στα τοπογραφικά υπόβαθρα Τ1, Τ2 της μελέτης.

Ακολούθως τα φρεάτια θα συνδεθούν μεταξύ τους με προκατασκευασμένους τσιμεντοσωλήνες αποχέτευσης ονομαστικής διαμέτρου D400 mm αφού γίνουν οι κατάλληλες τομές του οδοστώματος με ασφαλτοκόπτη και εδραστούν κατάλληλα σύμφωνα με τις εργασίες που περιγράφονται στο περιγραφικό τιμολόγιο της μελέτης

Λόγω των φθορών και ζημιών που έχουν προκληθεί στο υπάρχον δίκτυο και από τους σεισμούς του 2014 αρκετά φρεάτια έχουν φράξει είτε από φερτές ύλες είτε από το σπάσιμο των τσιμεντοσωλήνων που οδηγούν τα νερά της βροχής στην θάλασσα.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο εκτός από την πύκνωση των φρεατιών και την αποκατάσταση των φθορών και ζημιών στο δίκτυο με παράλληλη κατασκευή πλακοσπεπών οχετών στα ως άνω σημεία από το κατάντη της οδού μέχρι το κρηπίδωμα της παραλιακής.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 59.981,79 € πλέον Φ.Π.Α και η συνολική απαιτούμενη δαπάνη θα χρηματοδοτηθεί από Ιδίους Πόρους του Λιμενικού ταμείου.

Η σύμβαση έχει ήδη ανάδοχο την εταιρεία «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ» (Ε.Δ.Ε.)

plimmires paraliaki1

plimmires paraliaki2

 




00 inkefalonia general ad 300X250