Διονύσης Στανίτσας στον Inkefalonia 89,2: «Ως Δήμαρχος είμαι πιεστικός μέχρι παρεξήγησης, για ζητήματα του νησιού»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 14:15

Διονύσης Στανίτσας στον Inkefalonia 89,2: «Ως Δήμαρχος είμαι πιεστικός μέχρι παρεξήγησης, για ζητήματα του νησιού»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας για τις ευαίσθητες πτυχές της Δημοτικής διαχείρισης και τα επίκαιρα θέματα που επιμελείται η Δημοτική Αρχή του νησιού.

Για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ιθάκης: « Βγάλαμε ανακοινώσεις πριν ένα μήνα, είχε μεγάλη ανταπόκριση, έχουν μαζευτεί πάρα πολλά πράγματα και θα ξεκινήσουμε την διάθεση τους. Στην πρώτη μου θητεία πήραμε μία πολύ σοβαρή απόφαση για την δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου, στην δεύτερη μου θητεία, καταφέραμε και στήσαμε και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, οπότε όλα αυτά έχουν δέσει μεταξύ τους και μαζί με τον «Ελπήνωρα» που είναι το νομικό πρόσωπο που είναι υπό την σκέπη του όλες αυτές οι δομές, λειτουργούν. Συνέλαβα την ιδέα για την συλλογή ρούχων και μαζί με τους εθελοντές της Ιθάκης το προχωρήσαμε και πάει πολύ καλά. Υπάρχει κατάλογος που είναι καταγεγραμμένοι οι άποροι του νησιού, είναι 50 , όμως είναι και κάποιες οικογένειες υπερήφανες που έχουν πρόβλημα και μ αυτούς το χειριζόμαστε τελείως διαφορετικά. Όλες οι δράσεις αυτές είναι υπό τη σκέπη του Δήμου, που κάθε χρόνο έδινε περίπου 45.000 ευρώ για συσσίτια, όμως αυτοί που είχαν αδυναμία στην διατροφή τους ήταν πάρα πολύ λίγοι και γι αυτό μπήκε η δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου για να ενισχύουμε τις άπορες οικογένειες και τα 3-4 άτομα ο Δήμος τα τροφοδοτεί από την κουζίνα του παιδικού σταθμού του Δήμου. Τα τροφεία στον παιδικό σταθμό καλύπτονται από τον Δήμο. Θεωρώ ότι έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά και οι εθελοντές δουλεύουν ανεξάρτητα, γι αυτό και το τελευταίο διάστημα έβγαλα ανακοίνωση προς την «Λαική Συσπείρωση», γιατί δεν μ αρέσει να γίνεται συσχέτιση των «άθλιων» δομών που λειτουργούν κάποιοι στα μεγάλα κέντρα με τους εθελοντές εδώ τους δικούς μας, που παράγουν έργο και συνεισφέρουν και από την τσέπη τους. Είναι τελείως λάθος αυτό».

Για το «Ψηφιακό Οδυσσειακό Κέντρο: «  Περιμένω την «ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.» να βγάλει την οικοδομική άδεια, οπότε το επόμενο 15ήμερο αναρτάται ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου από εργολάβο. Ευελπιστώ μέχρι το επόμενο Μάρτη-Απρίλη ο εργολάβος να κάνει την εγκατάσταση. Το 2017 έκανα αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών για να πάρουμε το κτήριο του παλιού Ειρηνοδικείου και πρώην ΟΤΕ στο Βαθύ. Βοήθησε η τότε Βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου , όσο και η Αθηνά Μαρμαρά που ήταν στο τμήμα Δημόσιων Περιουσιών στην Αθήνα και πήραμε το κτήριο. Ο όρος ήταν μέσα σε πέντε χρόνια να δηλώσουμε την χρήση του και πέρυσι παραλάβαμε την μελέτη για το «Ψηφιακό Οδυσσειακό Κέντρο» και τώρα περνάμε στην δημοπράτηση του. Θα είναι ένα σύγχρονο ψηφιακό μουσείο, που θα μπορείς να βλέπεις ψηφιακά την αναπαράσταση της «Οδύσσειας», θα διαθέτει αίθουσα για Οδυσσειακά συνέδρια, για διαλέξεις και θα διαθέτει και βιβλιοθήκη. Είναι κοντά και στο Αρχαιολογικό και Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο και είναι ήδη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Ταυτόχρονα με την δημοπράτηση από την «ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.» ύψους 440 χιλιάδων ευρώ, έχει δεσμευθεί και το ποσό των 350 χιλιάδων, που αφορά την ψηφιοποίηση. Είναι ένα έργο που ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός το αγκάλιασε από την αρχή, το τρέξαμε μαζί, είναι δύσκολο εγχείρημα, όμως είναι ένα έργο που κατ εμέ θα αφήσει το στίγμα του όσον αφορά τον πολιτισμό του νησιού μας. Πιστεύω τέλος του 2024 να είναι έτοιμο. Είμαι πιεστικός μέχρι παρεξήγησης, όμως υπάρχει μια καλή συνεργασία και με την Περιφέρεια και με τους άλλους Δήμους και με τις υπηρεσίες. Δεν βρήκα καμία υπηρεσία απέναντι μου στα λογικά πλαίσια πάντα».

Για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών: « Σήμερα λάβαμε το έγγραφο από το Υπουργείο οικονομικών, τον Γ.Γ. κ. Κουλοχέρη, για την δυνατότητα υποβολής γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου επί των αντικειμενικών αξιών από κάθε Δήμο. Μας δίνει τη δυνατότητα μέχρι 20 Ιανουαρίου του 2023 να απαντήσουμε και είμαι στην διαδικασία να το καταθέσω στην «Λαική Συσπείρωση». Είμαστε δύο παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τετάρτη 14 θα κάνουμε έκτακτη συνάντηση, έτσι ώστε να δουλέψουμε μαζί και να δούμε τι μπορούμε να πετύχουμε. Με το προηγούμενο έγγραφο καλούμασταν μέσα σε τρείς μέρες να απαντήσουμε, κάτι που ήταν αδύνατο και το είχα μεταφέρει στον κ. Κουλοχέρη το προηγούμενο καλοκαίρι. Ανέβηκαν στο 250% οι αντικειμενικές αξίες στην Ιθάκη και η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Η Ιθάκη και η Κεφαλονιά είχαν μείνει αρκετά έξω από τους πίνακες των αντικειμενικών αξιών, έπρεπε να μπούν αλλά όχι έτσι. Δεν μπορεί η εταιρεία που ανέλαβε το έργο να μην έρθει εδώ και να ψάχνει από τις εφημερίδες τις τιμές πώλησης ακινήτων , για να βγάλει τις νέες αντικειμενικές αξίες».

Στην εκδήλωση της 18ης Δεκεμβρίου με την Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Ευθυμίου: « Το Μορφωτικό Κέντρο επισκευάζεται ,ήταν ένα ίδρυμα του 1956 , είναι στον ίδιο χώρο που συστεγάζεται και ο Δημοτικός Κινηματογράφος, κτισμένο σε χώρο της σχολικής Επιτροπής και ξεκίνησα την διαδικασία με τον Νομικό μας Σύμβουλο και πριν δυόμιση μήνες περιήλθε στον Δήμο. Προσπαθούμε να ρυθμίσουμε τα του χώρου και η ομιλία θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου στις 7:30 μ.μ. Έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και πολλοί από την Κεφαλονιά για να παρακολουθήσουν την ομιλία της κ Ευθυμίου “Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού στη μακρά διάρκεια της Ιστορίας του”».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/13-12-2022a?si=32701e0566de4c60ab47974f7f72b5fb&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250