Ο Διονύσης Στανίτσας στον COSMOS 96,5 για τις αντικειμενικές αξίες και τα έργα που προχωρούν στην Ιθάκη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 09:57

Ο Διονύσης Στανίτσας στον COSMOS 96,5 για τις αντικειμενικές αξίες και τα έργα που προχωρούν στην Ιθάκη

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας.

Ο κ. Στανίτσας αναφέρθηκε στις αντικειμενικές αξίες  που ισχύουν σήμερα στον Δήμο Ιθάκης και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη κακή οικονομική κατάσταση των δημοτών : « Αυτό το πρόβλημα έρχεται από την αρχή του χρόνου είχαμε πάρει την διαβεβαίωση τον Ιούνιο, ότι η Κυβέρνηση θα κοιτάξει όπου υπάρχουν αδικίες αυτές να καλυφθούν με νομοσχέδιο το οποίο ετοιμαζόταν τότε. Το νομοσχέδιο τώρα έχει τεθεί σε διαβούλευση , οπότε περιμένουμε την ψήφιση του, να έρθει στα Δημοτικά Συμβούλια και να πάρουμε θέση  για τις αντικειμενικές αξίες. Η Ιθάκη είχε την μεγαλύτερη αύξηση, κάπου 250%».

Ενημέρωσε για τον λόγο και τον τρόπο αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, αναφέροντας: « Στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη δεν υπήρχε σωστός πίνακας αναλογισμού των αντικειμενικών αξιών Περιμέναμε τελευταία στιγμή να διατυπώσουμε τις απόψεις μας και πολύ Δήμοι δεν πρόλαβαν. Η έρευνα έγινε από μία εταιρεία η οποία επειδή δεν έβρισκε πληροφορίες από τις ΔΟΕ , έπαιρνε πληροφορίες από εφημερίδες, από Συμβολαιογράφους και από εκτιμητές σε σχέση με τις πωλήσεις που γίνονταν στην Ελλάδα. Εδώ στην Ιθάκη υπάρχουν το τελευταίο διάστημα πολύ μεγάλες αγοραπωλησίες και με πολλά χρήματα και αυτό έπαιξε βασικό ρόλο στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το Υπουργείο σωστά προχωρά σε καινούργιο νομοσχέδιο, έτσι ώστε να γίνει απο την αρχή η επανεξέταση των αντικειμενικών αξιών και να μπούν σε μια σωστή βάση. Στα μικρά νησιωτικά μέρη όπως εμείς, υποτίθεται ότι δίνεις κίνητρα στους κατοίκους  για να μένουν εκεί,  όμως στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει».

Όσον αφορά τα έργα στην Ιθάκη,  κ. Στανίτσας ενημέρωσε ότι υπογράφηκε η επέκταση του δικτύου ύδρευσης και της μονάδας αφαλάτωσης στο Κιόνι, στις 16 Νοεμβρίου υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για το Οδυσσειακό Κέντρο, τρέχει ο βιολογικός καθαρισμός, με το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς και Ιθάκης τρέχει η ένταξη των λιμανιών Φρικών και Κιονιού, ο σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών: « Είναι πάρα πολύ μεγάλα έργα και λογικό είναι τα πιο πολλά να μην ξεκινήσουν στην ολοκλήρωση αυτής της Δημαρχιακής Θητείας, όμως ευελπιστώ ότι στην επόμενη όλα αυτά τα έργα θα έχουν ξεκινήσει και είναι έργα τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πίσω».

Για τα αντιπλημμυρικά έργα της Ιθάκης : « Προ δύο ημερών στην Αθήνα υπέγραψε η Περιφέρεια προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας , που ουσιαστικά εκχώρησε την αρμοδιότητα στο Υπουργείο το οποίο τώρα ξεκινά μία μελέτη αντιπλημμυρικών έργων περίπου 200 χιλιάδων ευρώ, για το τι έργα πρέπει να γίνουν στην Ιθάκη. Ο Υπουργός κ Στυλιανίδης έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σ αυτό το πολύ σοβαρό έργο για την Ιθάκη , το χει πάρει πάνω του από την πρώτη στιγμή και το τρέχει και είναι ένας άνθρωπος που απέδειξε ότι δεν ήρθε στην Ιθάκη για δημόσιες σχέσεις αλλά και τις τρείς φορές έχει έρθει για έργα ουσίας. Το επόμενο διάστημα θα βρεθώ στην Αθήνα και θα έχω καλύτερη ενημέρωση για το που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».

Για το Γενικό Χωροταξικό της Ιθάκης ο κ. Στανίτσας ενημέρωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση , όπως και σε 242 Δήμους σε όλη την Ελλάδα.

Το θέμα των καλωδίων στον Πίσω Αετό το χαρακτήρισε ως πολύ σοβαρό και σχολίασε: « Στην ΔΕΗ πλέον εμπλέκεται ο ιδιωτικός τομέας και ενώ έχουμε επισκεφθεί το αρμόδιο Υπουργείο με τον  πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου τον Θεόφιλο Μιχαλάτο, με το Έπαρχο Θανάση Λιβιτσάνη, απ ότι φαίνεται η ΔΕΗ δεν θέλει να το κάνει. Το έργο είναι των 4-5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά είναι μεγάλο και για την ωφέλεια του νησιού. Είμαστε τυχεροί που τα καράβια μέχρι τώρα αράζουν με καλές καιρικές συνθήκες».

Τέλος ο κ. Στανίτσας αναφέρθηκε στο πρόσφατο κάλεσμα του για προσφορά σε όσους το έχουν ανάγκη: « Στον Δήμο Ιθάκης λειτουργεί Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο , Φαρμακείο και Παντοπωλείο. Ήδη ο Δήμος από δικά του χρήματα λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο καλύπτοντας με τρόφιμα κάθε μήνα περί τις 40 οικογένειες. Έχουμε και συσσίτιο σε 4-5 μοναχικούς και ανήμπορους ανθρώπους και τους τροφοδοτούμε μέσα από τον Παιδικό Σταθμό του Δήμου. Καθίσαμε και μελετήσαμε πως αλλιώς μπορούμε να επεκτείνουμε τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και φτάσαμε στο κομμάτι του ρουχισμού. Νοέμβριο και Μάιο όλοι ελέγχουμε τι χρειαζόμαστε και τι όχι. Αντί να πάμε στην ανακύκλωση ρούχα τα οποία να είναι καλά , θα τα πηγαίνουμε στο Παντοπωλείο , όπου με άκρα μυστικότητα και εμπιστοσύνη θα δίνονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Υπάρχει ανταπόκριση και θα συνεχίσουμε. Βέβαια αυτές θα έπρεπε να είναι δομές του κράτους, όμως όταν το κράτος αδυνατεί, πρέπει εμείς να βοηθάμε».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250