Αλ. Αλεξάκης (Επτανησιακή Πρωτοβουλία) για την Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022 18:22

Αλ. Αλεξάκης (Επτανησιακή Πρωτοβουλία) για την Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων

 Η 1η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, προκειμένου να αποδοθεί τιμή και σεβασμός στους ανθρώπους αυτούς που έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους και αξιώνουν αξιοπρεπή και αρμονική διαβίωση.

Οι ηλικιωμένοι δεν είναι οι απόμαχοι της ζωής όπου αποσύρονται αποκομμένοι από τον ενεργό βίο, τις χαρές και τις εμπειρίες αυτής της ηλικιακής περιόδου.

Μπορούμε να διδαχθούμε από τα βιώματα περασμένων εποχών, να μας μεταφέρουν τον παλμό σημαντικών γεγονότων, να μας νουθετήσουν. Η Τρίτη Ηλικία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημιουργική, καθώς υπάρχει χρόνος οι άνθρωποι να ασχοληθούν με όσα αγαπούν, να ταξιδέψουν, να περιηγηθούν στην φύση, να ανακαλύψουν την τέχνη και γενικά να εμπλουτίσουν την ψυχή και το μυαλό τους με γνώση και συναισθήματα.

Στην χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχει η δέουσα μέριμνα σε ότι αφορά υποδομές και δράσεις για την Τρίτη Ηλικία, ενώ ειδικότερα στην Κέρκυρα αντίστοιχη δραστηριότητα ολοένα και βαίνει προς πλήρη απαξίωση.

Από Βορρά έως Νότο δεν υπάρχει ΚΑΠΗ, ενώ θυμίζουμε ότι ο Δήμος Κερκυραίων υπήρξε από τους πρώτους αυτοδιοικητικούς φορείς που ίδρυσαν ΚΑΠΗ στην Ελλάδα, όπου αριθμούσε χιλιάδες μέλη, με πλήθος δραστηριοτήτων.

Ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τους ηλικιωμένους, είναι ενδεικτικός του πολιτιστικού επιπέδου και της θεώρησης περί ευημερίας και ανθρωπισμού.

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, πόροι, εμπειρία, τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Η ζωή δεν τελειώνει όταν ο άνθρωπος αφήνει την τελευταία του πνοή.

Ας μην επιτρέψουμε σε αγκυλώσεις και αδιαφορία να θέσουν πρώιμο τέρμα στην ζωή των συνανθρώπων μας.

Από το Γραφείο Τύπου Επτανησιακή Πρωτοβουλία