Ο Παντελής Αμούργης για το τέλος κοινόχρηστου χώρου στην πλατεία Καραβόμυλου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 22:49

Ο Παντελής Αμούργης για το τέλος κοινόχρηστου χώρου στην πλατεία Καραβόμυλου

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ

  • Σχετικά με ένα ζήτημα που έχει κάνει τον γύρο του νησιού και πρέπει να αποσαφηνιστεί και δεν είναι άλλο από το τέλος κοινόχρηστου χώρου στην κεντρική πλατεία του Καραβόμυλου: Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (64/2022) μιλά για 1.5 Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το τυπογραφικό αυτό λάθος είχε συμβεί και στον Κανονισμό Καθορισμού Τελών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων (απόφαση 184/2021) με αποτέλεσμα να μην υποπέσει στην αντίληψη του σώματος και να ψηφιστεί.

Η Κανονιστική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τροποποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και καθορίστηκε η τιμή των 10,00 Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ένα εύλογο μεν ποσό αλλά διαφορετικό από το εκ παραδρομής λάθος του κόμματος στο 1,5. Γιατί άλλο 1,5, άλλο 15 και άλλο 10. Αυτό έχει να κάνει με το κατά πόσο μένουμε πιστοί στα όλα λέμε, όσο υποσχόμαστε και όσα πράττουμε. Μία εξίσωση, η οποία δεν είναι απαραίτητο να παράγει ίσα μεγέθη…

Τέλος, ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να τονίσω προς αποφυγή παρανοήσεων ότι προβαίνω μόνο σε έλεγχο τυπικής νομιμότητας και όχι ουσιαστικό έλεγχο στις αποφάσεις που λαμβάνει το σώμα, δηλαδή το δημοτικό μας συμβούλιο, με αποτέλεσμα να υποχρεούμαι εκ του νόμου να υπογράψω αποφάσεις που έχουν ληφθεί νόμιμα από το δημοτικό συμβούλιο ακόμη κι αν περιέχουν τυπογραφικά εκ παραδρομής λάθη ή είναι άδικες.

  • Άνευ άλλου τινός από την πρώτη στιγμή των καταστροφών που προκάλεσε ο ΙΑΝΟΣ στο νησί μας και, δη, στον δήμο μας, ήμασταν και είμαστε μαζί με τος πληγέντες. Επομένως, όποια οικονομική βοήθεια μπορεί να δοθεί στους ανθρώπους αυτούς, οι επιχειρήσεις των οποίων αντιμετώπισαν βαθιά ύφεση και τεράστια προβλήματα, από εμάς γίνεται αποδεκτή με μεγάλη προθυμία ψήφισής της, ανεξαρτήτως από ποια παράταξη προέρχεται η οποιαδήποτε πρόταση. Εξάλλου, για αυτόν τον λόγο υφίσταται δημοτική συνείδηση, ώστε να προτείνουμε, να πράττουμε και να συμπράττουμε χωρίς να είμαστε απλώς πολικάντηδες.
  • Η αξιοποίηση της περιουσίας ενός δήμου πάντοτε πρέπει να γίνεται με σύνεση με απώτερο σκοπό κυρίως την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κατοίκων της περιοχής, δηλαδή των συνδημοτών μας. Τα αδιάθετα οικόπεδα του δήμου μας μπορούν να εκμεταλλευθούν με τους τρόπους που αναφέρονται, ως χώροι στάθμευσης, παιδικές χαρές, δόμηση χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων και για πολλές ακόμη χρήσεις.

 

  • Το συγκεκριμένο νέο λογότυπο του δήμου μας συνδυάζει πράγματι τα τέσσερα αντιπροσωπευτικά φυσικά στοιχεία, που συναποτελούν τον δήμο Σάμης: Θάλασσα, ήλιος, άμμος, πράσινο. Βέβαια, ένα λογότυπο ικανοποιεί κυρίως εσωτερικές ανάγκες παρά εν τοις πράγμασι διαφημιστικά κενά στον τομέα του τουρισμού. Ο Έλληνας ή ο ξένος τουρίστας που θα μας τιμήσει δε θα δει το λογότυπο αλλά τον τόπο μας σαν σύνολο αξιοθέατων και παροχών και εκεί θα πρέπει να εμβαθύνουμε. Οι παροχές πρέπει να φτάνουν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Καλορίζικο το νέο, ωραίο μας σύμβολο!
  • Άφησα για το τέλος, 2 ζητήματα τα οποία θα ήθελα να υπογραμμίσω με έμφαση. Το πρώτο αφορά τις (κατά πολλούς εύλογους ισχυρισμούς και προβληματισμούς συνδημοτών μας) πλημμέλειες στο έργο του καθαρισμού του λιμανιού της Αγίας Ευφημίας. Πέρα από τη θυσία των ανθρώπων που υπέστησαν τις ζημιές κατά το καιρικό φαινόμενο, υπάρχει και η θυσία τους μετά από αυτό, δεχόμενοι καθημερινά να ζουν σε μία άλλη πραγματικότητα και να θίγεται ακόμη και η επαγγελματική τους φήμη από τη φασαρία της περιοχής (μιλώ κυρίως για επιχειρηματίες καταλυμάτων, που, όπως μας αποκάλυψαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, δέχονται από τους πελάτες τους κακεντρεχή σχόλια λόγω της υπάρχουσας κατάστασης στο λιμάνι). Η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε έγγραφη απάντηση σχετικά με την πορεία και την προσήκουσα ή πλημμελή (σύμφωνα με τα αναφερόμενα σε ειδική επιστολή συνδημοτών προς τον δήμο) εκπλήρωση του έργου. Στο τέλος θα γίνει συγκριτική επισκόπηση των σαρώσεων της περιοχής του βυθού με κάμερες, ώστε να ξεκαθαριστεί κατά πόσο ο εργολάβος ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Κλείνοντας, θα πω και τούτο: Έτυχε να εκλεγώ πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου με τις ψήφους όσων συναδέλφων με τίμησαν, ο οποίος από τη μία προσπαθώ να τηρήσω τον κανονισμό λειτουργίας του δήμου μας, τον οποίο οι ίδιοι οι σύμβουλοι ψηφίσαμε και από την άλλη διασταλτικά να δώσω το δικαίωμα, όσο περισσότερο είναι εφικτό, μεγαλύτερης ανάπτυξης των θεμάτων μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο. Η οχλαγωγία που διαπιστώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο είναι εν μέρει δικαιολογημένη από την αγανάκτηση των συμπολιτών μας αλλά και εμάς των ίδιων για όσο το δυνατό περισσότερη έκφραση απέναντι στα προβλήματα που ταλανίζουν τον νεοσύστατο δήμο μας και προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να τον κρατάμε ψηλά. Όμως, η ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης αποτέλεσε για μένα μονόδρομο απέναντι σε μια ένταση που δεν υπάκουγε σε κανέναν κανονισμό και κανένα πρόεδρο. Σήμερα είμαι εγώ, του χρόνου θα είναι κάποιος άλλος ή άλλη. Το ζήτημα είναι αν δεν μπορούν κάποιοι να τηρούν τον σεβασμό απέναντι στα πρόσωπα, τουλάχιστον να τηρείται ο σεβασμός απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς με βάση την όση ευγένεια και παιδεία έχει διδαχτεί κανείς στη ζωή του. Ανέκαθεν τηρούσα τις δημοκρατικές αρχές και τους τύπους, με σκοπό την ενίσχυση της πολυφωνίας. Για αυτό τον λόγο και τίποτα δεν θα με πτοεί να τηρώ βάσει του Κανονισμού την αρχή της πολυφωνίας και όχι την αρχή της παραφωνίας.

Παντελής Σ. Αμούργης,

Δημοτικός σύμβουλος δήμου Σάμης,

Επικεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ




00 inkefalonia general ad 300X250