Στανίτσας στον COSMOS 96,5: Τα μικρά νησιά έχουν μεγάλα προβλήματα - Τι συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 09:29

Στανίτσας στον COSMOS 96,5: Τα μικρά νησιά έχουν μεγάλα προβλήματα - Τι συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με στελέχη Υπουργείων και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου: « Πιστεύω ότι οι συναντήσεις που είχα στην Αθήνα, πιάσανε τόπο. Πέραν της συνάντησης που είχαμε όλοι οι Δήμαρχοι των μικρών νησιών με τον Πρωθυπουργό και είχαμε την δυνατότητα να θέσουμε όλα τα θέματα, είχα την δυνατότητα να επισκεφτώ και πολλά Υπουργεία, έτσι ώστε να προβάλλω κάποια θέματα τα οποία όλο αυτό το διάστημα κωλυσιεργούν. Τα προβλήματα που έχουμε γενικά τα μικρά νησιά, είναι μεγάλα. Από τα όσα ειπώθηκαν στον Πρωθυπουργό από τους 42 Δημάρχους, ήμασταν 3 από το Ιόνιο και οι υπόλοιποι ήταν από το Αιγαίο, βγήκε ότι τα νησιά του Ιονίου είναι πάρα πολύ μπροστά από τα νησιά του Αιγαίου. Στον Πόρο (Αργοσαρωνικού) ,2μ.μ. ένας και μοναδικός αγροτικός γιατρός κλείνει το ιατρείο και μέχρι την άλλη μέρα το πρωί δεν υπάρχει γιατρός. Ο Δήμαρχος της Γαύδου, έχει στο Δημαρχείο έναν και μοναδικό υπάλληλο. Όσον αφορά τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, πάρα πολλά νησιά έχουν δρομολόγια τρείς φορές την εβδομάδα».

Στην ιδιαίτερη σημασία της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Η συνάντηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό ήταν σημαντική, γιατί είχαμε την δυνατότητα εμείς οι ίδιοι οι Δήμαρχοι παρουσία πολλών Υπουργών, να θέσουμε θέματα. Ήταν ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης,, ο κ. Αμυράς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος,  από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ο κ. Πέτσας από το Υπουργείο Εσωτερικών , άρα υπήρχε η δυνατότητα ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των Δημάρχων, να θέσει ο ίδιος  στους Υπουργούς του θέματα τα οποία πρέπει να τρέξουν. Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, γιατί για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός άκουσε τα προβλήματα κατ ευθείαν από τους Δημάρχους όπως εμείς τα διαχειριζόμαστε  και δεν του μεταφέρθηκαν μέσω άλλων».

Τι κόμισε από τις συναντήσεις του στην Αθήνα: «Είχα συνάντηση με τον Γ. Γραμματέα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, όπου συζητήσαμε θέματα τα οποία αφορούν την ύδρευση, την αφαλάτωση, την ΔΕΗ ,την συντήρηση των εργοστασίων .Τέθηκε και το θέμα του Τεχνικού Συμβούλου  για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των λιμανιών Φρικών και Κιονιού στο Λιμενικό Ταμείο και την όλη νομιμοποίηση των έργων εκεί. Συναντήθηκα με τον Γ. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον Υπουργό για το θέμα της μελέτης που γίνεται μέσω του Πρωθυπουργού και θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο πολιτικής Προστασίας και από την Περιφέρεια και αφορά αντιπλημμυρικά έργα και πυροπροστασία για όλο το νησί. Συναντήθηκα στο Υπουργείο οικονομικών με τον Γ. Γραμματέα κ. Κουλοχέρη για τις αντικειμενικές αξίες και η ενημέρωση που είχα, είναι ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει πάλι την διαδικασία , γιατί δέχονται ότι έχουν γίνει κάποια λάθη και πρέπει να διορθωθούν. Σε συνέχεια όλων αυτών , περιμένουμε χρηματοδοτήσεις . Βγήκε η χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου για οδοποιία από το Υπουργείο Ανάπτυξης για εμάς και ενός εκατομμυρίου για τον Δήμο Αργοστολίου. Τώρα πρέπει να καταθέσουμε τεχνικά δελτία κλπ για ένα ποσό που θα διαχειριστούμε οι Δήμοι το 2023,πήραμε 100χιλιάδες από τον κ. Πέτσα για καθαρισμούς δρόμων και πυροπροστασία σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Είχα και μία συζήτηση με κάποιους επενδυτές οι οποίοι ετοιμάζονται να κάνουν κάποιες επενδύσεις στην Ιθάκη . Ένας έχει  ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο για μία πολύ μεγάλη επένδυση στην βόρεια  Ιθάκη στο Σταυρό, που θα είναι πολύ σημαντική για την τοπική οικονομία. Είμαι ευχαριστημένος, πήγε καλά το ταξίδι και  περιμένω τον  Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό κ. Τριαντόπουλο  στην Ιθάκη σε 15 ημέρες περίπου,  για να δούμε από κοντά όλα τα έργα που έχουμε να κάνουμε. Τα κρηπιδώματα στο λιμάνι  του Βαθέως έχουν αποκατασταθεί και οι πλακοστρώσεις ολοκληρώνονται».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250