Μεγάλος νικητής στην μάχη των αεροπορικών slots το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου! "Άτακτη υποχώρηση" από την Fraport μετά τις αντιδράσεις! (video)  

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Μαΐου 2022 13:22

Μεγάλος νικητής στην μάχη των αεροπορικών slots το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου!  "Άτακτη υποχώρηση" από την Fraport μετά τις αντιδράσεις! (video)  

«Και ο άγιος φοβέρα θέλει» που λένε και χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, πέτυχε μία ξεκάθαρη νίκη στο ζήτημα των αεροπορικών Slots (χρονοθυρίδων προσγείωσης – απογείωσης) του αεροδρομίου της Κεφαλονιάς, slots τα οποία διεκδικούσε μέσω των προσπαθειών της Fraport και η…. Ζάκυνθος!

Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως “Αντίδραση στην επικείμενη αλλαγή παραμέτρων συντονισμού Εναέριας Κυκλοφορίας των Περιφερειακών Αεροδρομίων Κεφαλονιάς & Ζακύνθου για την τρέχουσα θερινή περίοδο” και το εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος τουρισμού Νίκος Κουρκουμέλης.

Τόσο ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, όσο και ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Σπανός, τόνισαν ότι η Κεφαλονιά δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στα δικαιώματά της, που έχουν να κάνουν με τα αεροπορικά slots που διεκδικεί η Ζάκυνθος.

Το θέμα "εντόπισε" ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Διονύσης Τρωιάνος, ο οποίος ενημέρωσε  τον Δήμαρχο Αργοστολίου και εκείνος με τη σειρά του συγκάλεσε αμέσως έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. 

DSC 0276

«Δεν ήρθε κάποιος να μας ρωτήσει αν θέλουμε να γίνει αυτό. Αν δεν έχουμε δυνατότητα να φέρουμε νέες πτήσεις και νέες γραμμές δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Πρέπει να κόψουμε κάθε πιθανή προσπάθεια να μειώσουν την Κεφαλονιά σε αυτό το σημαντικό ζήτημα που αφορά τον τουρισμό» τόνισε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος

«Δεν είναι σύννομο αυτό που πάει να γίνει», «δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό», «γίνεται παραβίαση κανόνων ασφαλείας πτήσεων» ήταν μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι αν πραγματοποιηθεί αυτή η κίνηση «μειώνεται ο δείκτης προσβασιμότητας του νησιού μας».

Παράλληλα τονίστηκε πως θα προχωρήσουν άπαντες "δια της νομικής οδού, αν παρατηρηθεί το παραμικρό που θίγει τα συμφέροντα της Κεφαλονιάς". 

«Θα κινηθούμε νομικά αν παρατηρηθεί το παραμικρό που θίγει τα συμφέροντα της Κεφαλονιάς» τόνισε ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός,  ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Νίκος Ανουσάκης και σχεδόν όλοι όσοι τοποθετήθηκαν.

Πρακτικά λοιπόν αν περνούσε αυτή η προσπάθεια, η Κεφαλονιά δεν θα μπορούσε να προσθέσει νέες πτήσεις σε συγκεκριμένες ώρες που ενδεχομένως να χρησιμοποιούνταν για λογαριασμό της Ζακύνθου!

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Γεράσιμος Τιμοθεάτος μεταξύ άλλων τόνισε:  «Παίζεται πολιτικό παιχνίδι από το νησί της Ζακύνθου. Η συγκεκριμένη ενέργεια από την Fraport, υπονομεύει το τουριστικό μέλλον της Κεφαλονιάς. Σεβαστείτε την Κεφαλονιά. Αυτό που πάτε να κάνετε, δεν θα περάσει».

DSC 0324

Ο υπεύθυνος για την υπηρεσιακή λειτουργία των 14 αεροδρομίων  της Fraport, Παναγιώτης Σπυράτος, προσπάθησε αρχικά να πείσει ότι η Κεφαλονιά δεν θα επηρεαστεί από την συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά όταν συνάντησε την σθεναρή αντίσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου που διατράνωνε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παραχώρηση, δεσμεύτηκε δημόσια ότι «δεν  θα προχωρήσει η κίνηση αυτή, ούτε φέτος ούτε του χρόνου, ούτε ποτέ».

Στην συνεδρίαση πέρασε σχεδόν ομόφωνα (δεν το ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση),  το κοινό ψήφισμα του Επιμελητηρίου – Ξενοδόχων - Καταλυμάτων,  συν την πρόθεση του Δημοτικού Συμβούλιο Αργοστολίου, του Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης και του Αντιπεριφερειάρχη, να μην επιτρέψουν την παραχώρηση των αεροπορικών slots της Κεφαλονιάς στην Ζάκυνθο.

DSC 0287

Παρακάτω το ψήφισμα που πέρασε

«Ενημερωθήκαμε ότι λόγω κορεσμού στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, ζητήθηκε η παραχώρηση χρονοθυρίδων προσγείωσης – απογείωσης (slots) από το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς σε αυτό της Ζακύνθου.

Η προωθούμενη και επαπειλούμενη παραχώρηση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και κεκτημένων του αεροδρομίου της Κεφαλονιάς μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Η οποιαδήποτε τροποποίηση των Slots της Κεφαλονιάς θα καταφέρει ολέθριο πλήγμα στον τουρισμό, στην οικονομία και την ανάπτυξη των Νησιών μας.

Θα είναι τροχοπέδη στο άνοιγμα νέων αγορών , αφού οι χρονοθυρίδες θα έχουν καταλειφθεί από πτήσεις για Ζάκυνθο.

Θα δημιουργήσει ιστορικά δικαιώματα των εταιρειών σε συγκεκριμένες πτήσεις της Ζακύνθου από χρονοθυρίδες της Κεφαλονιάς που θα είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση για τα επόμενα χρόνια.

Θα επιφέρει οξύ πρόβλημα στις αφίξεις ιδιωτικών αεροσκαφών λόγω έλλειψης χρονοθυρίδων και θα αποστερήσει  ένα περιουσιακό στοιχείο της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, ανυπολόγιστης αξίας.

Ενημερώσαμε τον Βουλευτή των Νησιών μας, κ. Παναγή Καππάτο και αναμένουμε τΙς ενέργειές του.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς να παρέμβουν ούτως ώστε να αποτραπεί μια τέτοια κίνηση.

Κάνουμε σαφές προς όλους , ότι δεν θα επιτρέψουμε να συρρικνωθεί από κανέναν , η άοκνη προσπάθεια ετών των φορέων για την ανάπτυξη του τουρισμού στα Νησιά μας».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου έδειξε για μία ακόμη φορά αντανακλαστικά και κατάφερε να πετύχει με την έγκαιρη αντίδρασή του μια σημαντική νίκη σε ένα ζήτημα που έπληττε τα συμφέροντά του νησιού της Κεφαλονιάς.

Γιώργος Χαλαβαζής

Παρακάτω το video της συνεδρίασης στο 1.15.00

{https://www.youtube.com/watch?v=YFA5qsr3vk0}

DSC 0274DSC 0279DSC 0280DSC 0286DSC 0289DSC 0291DSC 0294DSC 0298DSC 0300DSC 0301DSC 0304DSC 0318DSC 0320DSC 0322DSC 0328




00 inkefalonia general ad 300X250